„Quartet” – un cvartet de actori renumiți, pe scena de la Teatrelli
https://www.ziarulmetropolis.ro/quartet-un-cvartet-de-actori-renumiti-pe-scena-de-la-teatrelli/

Adela Mărculescu, Florina Cercel, Costel Constantin şi Damian Crâşmaru joacă în spectacolul ,,Quartet”, care are premiera pe 2 martie la Teatrelli.

Un articol de Ziarul Metropolis|28 februarie 2014

 Spectacolul ,,Quartet”, de Ronald Harwood, în regia lui Dan Tudor, are premiera duminică, 2 martie, de la ora 20.00, la Teatrelli (Piața Alexandru Lahovari nr. 7). Patru foști mari cântăreți de operă sunt jucați de patru actuali mari actori: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Costel Constantin, Damian Crâșmaru. Ne-am întâlnit cu ei ieri la prânz, la sfârșitul repetițiilor, ca să ne povestească despre un text inteligent și o distribuție onorantă.

Damian Crâșmaru: „Meseriei ăsteia, nimeni nu i-a dat de cap”

„Personajul meu stă alături de alte personaje – niște foste mari personalități artistice – care aruncă ultimul strigăt de moarte. Și vor muri, pentru că și artiștii sunt făcuți din carne și oase. Piesa este melodramatică (melodrama este regina tuturor genurilor) și sperăm să sensibilizăm publicul pentru că eu socotesc că actorii sunt fluturii lui Dumnezeu și că n-ar trebui să moară niciodată. E o pretenție care nu va fi niciodată realizată, dar așa mi-a plăcut să trăiesc și așa am să mor.

Vreau să vă spun ceva: meseriei ăsteia, nimeni nu i-a dat de cap. Din pricina asta nici n-a murit și nu va muri niciodată.”

Adela Mărculescu: „Uitați-vă la mine, ăla e momentul de comedie”

(despre personaj) „Sunt total dusă, mă cheamă Cissy. (râde) Mi-e foarte drag rolul; mi-e frică, întotdeauna mi-e frică, dar mi-e drag. Să dea Dumnezeu să fie un succes, că ne dorim toți.

Pe scenă are loc ,,o luptă” pentru gloria artistică. ,,Dacă se adună patru foști mari cântăreți de operă, e și normal să se întâmple așa ceva, nu? Se întâmplă și în zilele noastre. Uite, mă uit la Crâșmaru și mă sperii. ” (râde) ,,Fiecare are ideea lui, fiecare are părerea lui; toate sunt bune și celălalt nu acceptă. Apoi mai avem și dirijorul, regizorul, care vede totul din afară. Uneori noi mai ricanăm, zicem «nu!», «dar dacă?». Permanent este «dar dacă?»; se repetă, se repetă, dar – în final – tot trebuie să ieșim pe scenă și tot trebuie să facem într-un anume fel.”

Florina Cercel: „Piesa este un omagiu adus marilor actori”

„Când am citit piesa, m-am gândit cu groază că trebuie să joc așa ceva. Glumesc. Mi-a plăcut foarte mult pentru că este un omagiu adus marilor actori, marilor artiști, și cred că societatea românească are nevoie în mod special de acest lucru: să li se aducă aminte, mai ales generației tinere, că în spate au mari artiști.

O replică preferată? «Nimic nu-mi doresc mai mult decât să pot cânta ca odinioară.»”

Quartet la Teatrelli fotografiat de Simion Buia-5796

Costel Constantin, Adela Mărculescu şi Damian Crâşmaru, în spectacolul Quartet
Foto: Simion Buia (www.actoriisifotograful.ro), pentru Ziarul Metropolis

Costel Constantin: „Se scriu rar texte atât de emoționante și de inteligente”

„Textul este superb! Este de un autor pe care l-am mai jucat și îl apreciez foarte mult – unul dintre importanții dramaturgi britanici contemporani. În zilele noastre, se scriu rar texte atât de emoționante și de inteligente. E un umor puțin negru, dar inteligent. E o șansă mare; în primul rând textul, apoi faptul că joc într-o garnitură selectă. E un regal să joci într-o asemenea companie, sub regia lui Dan Tudor, cu care am mai lucrat și care e foarte talentat.

Personajul pe care îl joc are aproape aceeași vârstă cu mine. Ne desparte numai faptul că el cântă și eu vorbesc. Deci e dintr-o familie care mi-e foarte apropiată. Nu pot să zic că e ușor – nimic nu e așa în meseria noastră -, dar e frumos și-atunci greutatea nu se mai simte.”

Foto Quartet: Ziarul Metropolis

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.