Razvan Vasilescu, 60. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/razvan-vasilescu-60-la-multi-ani/

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!”

Un articol de Petre Ivan|14 august 2014

Razvan Vasilescu a parcurs încet dar sigur drumul spre consacrare în cinema. După debutul din Un om în loden (1979, Nicolae Mărgineanu) s-a remarcat într-o apariţie scurtă dar percutantă, în Ştefan Luchian al aceluiaşi Mărgineanu.

În 1981 Lucian Pintilie l-a inclus în distribuiţia de mare prestigiu a controversatului De ce trag clopotele, Mitică? Un deceniu mai târziu dă lovitura cu rolul din Balanţa lui Pintilie. Tot în filmele lui Pintilie se va remarca cu roluri memorabile în Prea târziu, Niki Ardelean, colonel în rezervă, O vară de neuitat şi Terminus Paradis.

Este solicitat, de asemenea, de regizori ca Radu Mihăileanu, în Trahir şi Train de vie, Mircea Veroiu, în Craii de Curtea Veche, Sergiu Prodan şi Viorica Mesina, în Patul lui Procust, Şerban Marinescu, în Magnatul, Dan Piţa, în Second Hand, Femeia visurilor şi Ticăloşii etc.

Tot pe tărâmul filmului, Răzvan Vasilescu va fi unul dintre pilonii de bază ai filmului Marfa şi banii, de Cristi Puiu, dar şi unul al peliculei lui Cristian Nemescu, California Dreamin’ (nesfârşit). În ultimii ani a apărut în filme ca Portretul luptătorului la tinereţe şi Undeva la Palilula, debutul în film al lui Silviu Purcărete.

“60 de ani e o vârstă la care atunci când eram tânăr mă gândeam că deja voi fi bătrân. Sunt cam vreo 77 de milioane de oameni de vârsta asta şi, cu toată diversitatea, avem ceva în comun: părinţii noştri au avut dreptate, totul a trecut atât de repede. Genialul Einstein, inventatorul primei coafuri afro pentru albi, este cel care a descoperit teoria relativităţii decadelor. Fiecare decadă trece de două ori mai repede ca precedenta.” Răzvan Vasilescu

Foto cu Razvan Vasilescu – cinemagia

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.