,,Recital cu pereche”, de Ziua Internațională a Poeziei
https://www.ziarulmetropolis.ro/recital-cu-pereche-de-ziua-internationala-a-poeziei/

Vineri, 21 martie (între orele 17.00 şi 19.00), de Ziua Internaţională a Poeziei, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti, are loc ,,Recital cu pereche – Noi şi amintirea lor”.

Un articol de Liliana Matei|17 martie 2014

Vineri, 21 martie (între orele 17.00 şi 19.00),  de Ziua Internaţională a Poeziei, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti, are loc ,,Recital cu pereche – Noi şi amintirea lor”.

,,Recital cu pereche – Noi şi amintirea lor” este un proiect pentru promovarea poeziei româneşti contemporane prin intermediul unor lecturi publice, într-un format interactiv, multiart şi multimedia, anunță Mediafax.

Astfel, 24 de poeţi invitaţi în proiect vor citi fiecare câte două poeme: unul care le aparţine şi unul al unui poet decedat. În timpul recitalului, pe un ecran vor fi proiectate imagini cu regretatul poet.

Mircea Tiberian şi invitaţii săi vor rezona artistic cu momentele de lectură publică, iar evenimentul va fi înregistrat audio şi video şi se va constitui într-un document de patrimoniu literar şi cultural.

Ioan Groşan va citi un text cu amintiri despre poeţii pe care i-a cunoscut şi care au plecat în „raiul poeziei”.

Moderatorii evenimentului vor fi Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, şi Dan Mircea Cipariu, preşedintele Filialei Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România.

Printre poeţii invitaţi la eveniment se numără Constantin Abăluţă, Dan Mircea Cipariu, Denisa Comănescu, Ioana Crăciunescu, Ioana Diaconescu, Simona Grazia-Dima, Marian Drăghici, Rodian Drăgoi, Mariana Filimon, Horia Gârbea, Mihail Gălăţanu, Ioana Greceanu, Riri Sylvia Manor, Ioana Nicolaie, Niculina Oprea, Ioan Es Pop, Nicolae Prelipceanu, Cornelia Maria Savu, Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Grigore Şoitu, Lucian Vasilescu şi Paul Vinicius. Aceştia vor citi poeme ale autorilor George Almosnino, Traian T. Coşovei, Iustin Panţa, Ion Drăgănoiu, Ion Stratan, Mircea Ivănescu, Mircea Ciobanu, Petre Stoica, Constanţa Buzea, Ioan Flora, Dan David, Virgil Mazilescu, Nichita Stănescu, Cristi Popescu, Marin Sorescu, Ioan Alexandru, Marius Robescu, Mariana Marin, Aurel Dumitaşcu, Dimitrie Stelaru, Augustin Frăţilă, Marin Mincu, Călin Angelescu şi Alexandru Muşina.

Din 1999, când a fost instituită de UNESCO, Ziua Internaţională a Poeziei este sărbătorită pe 21 martie, ca o recunoaştere a faptului că oamenii de litere şi de cultură, poeţii şi scriitorii din întreaga lume au contribuit semnificativ la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Foto Recital cu pereche – afisul evenimentului

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.

06
/11
/20

„Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină” de Fang Fang și „Zâmbește” de Roddy Doyle sunt trei dintre cărțile pe care vi le recomandăm în această lună. Două romane a căror acțiune are pe fundal orașul Napoli completează lista.

06
/11
/20

Editura Nemira lansează autobiografia legendarului muzician Carlos Santana – Tonul universal, în colecția Yorick de arte ale spectacolului, tradusă de Mihaela Ioncelescu. În 1967, la San Francisco, după doar câteva săptămâni de la Vara Iubirii, un tânăr chitarist mexican urcă pe scenă la Fillmore Auditorium și cântă un solo de neuitat. Doi ani mai târziu, după un concert legendar la Woodstock, întreaga lume îl știe pe Carlos Santana.

04
/11
/20

La finalul acestei săptămâni, Editura Pandora M le dă întâlnire online cititorilor cu scriitorii Marius Chivu și Bogdan-Alexandru Stănescu, într-un dialog în „VERSIUNE NEEDITATĂ”, față în față, în cadrul căruia cei doi invitați vor vorbi cu franchețe despre literatură, despre povești și zeii lor, despre supraviețuire prin literatură și despre supraviețuirea literaturii în „vremea holerei”.

01
/11
/20

Boualem Sansal se întoarce în librăriile din România cu o distopie-avertisment despre extremismul religios și pericolul pe care el îl reprezintă la adresa libertății.

30
/10
/20

Editura Art a publicat în această toamnă, într-o nouă ediție, a III-a, romanul „Preaiubita”, al americancei Toni Morrison, deținătoare a Premiului Pulitzer pentru Ficțiune și a Premiului Nobel pentru Literatură. O carte de o forță ieșită din comun, semnată de una dintre cele mai mari scriitoare din toate timpurile.

29
/10
/20

În această toamnă, Editura Humanitas Fiction a publicat, în colecția „Raftul Denisei”, prima ediție a romanului „Istoria apelor” de Maja Lunde, autoarea bestsellerului „Isoria albinelor”. Vă invităm să parcurgeți un fragment din noua carte. în centrul căreia regăsim natura și complexitatea spiritului uman!

26
/10
/20

„Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu” este un volum captivant despre Asia Orientală, apărut în această lună la Editura Humanitas, din care vă oferim o povestire în exclusivitate. Ediția include ilustrații de Mihail Coșulețu.

26
/10
/20

Pentru lecturile din serile lungi de toamnă, vă propunem un roman nominalizat la Premiul Strega 2019, recent apărut și în limba română, la Editura Polirom: „Adio, fantasme”, de Nadia Terranova (traducere din italiană de Cerasela Barbone).

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

09
/10
/20

Curtea Veche Publishing a lansat volumul „Splendidul mistreț” de Péter Demény. Un poem în proză învăluit într-o atmosferă de basm, o lectură inedită într-un format de buzunar, potrivit pentru orice iubitor de literatură.

08
/10
/20

Romanele „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood și „Oameni anxioși” de Fredrik Backman, din colecția „musai” a Editurii Art, și autobiografia lui Elton John, recent apărută în limba română la Editura Publica, sunt trei dintre recomandările de lectură pe care vi le propunem în această lună.