„REGINA MARIA”, la Teatrul Metropolis, în Sala Centenar
https://www.ziarulmetropolis.ro/regina-maria-la-teatrul-metropolis-in-sala-centenar/

„Regina Maria” de Dr. Venerus Popa, după o idee de Manuela Hărăbor şi Alexandru Bindea, este o evocare a unor personalităţi şi momente din istoria de acum 100 de ani. Spectacolul, care aduce în prim plan adevăruri cutremuratoare, încă necunoscute marelui public, se joacă zilele acestea la Teatrul Metropolis.

Un articol de Petre Ivan|28 noiembrie 2018

Spectacolul „Regina Maria” marchează un moment important al istoriei ţării, centenarul Unirii. Suntem, așadar, în fața unui act de recuperare a istoriei naționale, dar şi internaționale, evocând în cazul de faţă, pagini de importanţă majoră ce au condus la Marea Unire din 1918.

Spectacolul „Regina Maria” este actul rememorării unor personalităţi şi momente istorice ce au ca punct de plecare o solidă documentare bibliografică, această succesiune de cadre urmărind în linii mari evenimente cheie de la începutul Primului Război Mondial.

Figura marelui rege Carol I, tulburat de dilema ingrată în care se găsea, aceea de rege al României obligat să se alieze cu Puterile Centrale în virtutea unui vechi tratat, sau cel puţin să rămână neutru, dacă nu chiar să se alăture Antantei. Momentul de maximă tensiune între Regina Maria şi Regele Ferdinand prilejuit de necesitatea adoptării unei poziţii a Regatului României faţă de declanşarea războiului.

Presiunile la care a fost supusă Regina Maria din partea Ambasadorului Austro-Ungariei pentru a interveni pe lângă Regele Ferdinand pentru alăturarea României la Puterile Centrale. Tragedia capitulării României din mai 1918.

Figura luminoasă a generalului Berthelot. Momentul întâlnirii Reginei Maria cu Primul Ministru al Franţei, Georges Clemenceau, din 1919, întâlnire care a adus României multiple beneficii şi a schimbat optica sub care ne priveau Marile Puteri învingătoare în război.

În sfârşit, Testamentul Reginei Maria, pagină de mare sensibilitate şi dovadă de imensă dragoste pentru poporul român.

Din distribuția spectacolului fac parte actori consacrati precum: Manuela Hărăbor, Maria Blaj, Gavril Pătru, Alexandru Bindea, Cristian Moţiu, Dan Aştilean şi Costel Constantin.

Spectacolul, care  aduce în prim plan  adevăruri cutremuratoare, încă necunoscute marelui public, poate fi văzut, zilele acestea, joi (29 noiembrie, ora 20.00), vineri (30 noiembrie, ora 17.00), sâmbătă (1 decembrie, ora 12.00) și duminică (2 decembrie, ora 12.00).

Textul lui Venerus Popa în direcţia de scenă semnată de Alexandru Bindea, într-un spaţiu de excelenţă – Sala Centenar a Teatrul Metropolis, are darul de a aduce marii sărbători a României o lumina de adevar, în respectul ce îl datorăm Familiei Regale şi Reginei Maria în primul rând.

Foto: „Regina Maria” – Teatrul Metropolis

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.