Regina Maria, virulentă în presa americană: „Noi, suveranii, ne agăţăm de tronuri din vanitate?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/regina-maria-virulenta-in-presa-americana-noi-suveranii-ne-agatam-de-tronuri-din-vanitate/

Pe 13 ianuarie 1925, acum 89 de ani, Regina Maria a consemnat în jurnal întâlnirea cu un ziarist american căruia i-a acordat un interviu. Alteţa Sa Regală şi-a pus toată înţelepciunea şi umorul în câteva răspunsuri la întrebări mai mult decât provocatoare.

Un articol de Liliana Matei|13 ianuarie 2014

Pe 13 ianuarie 1925, adică fix acum 89 de ani, Regina Maria a României a consemnat în jurnalul ei întâlnirea cu un ziarist american căruia i-a acordat un interviu. Acesta ajunsese la regină cu ajutorul lui Anton Bibescu, ministru al României în Statele Unite.

Ziarul Metropolis vă prezintă o filă din volumul „Regina Maria a României – Însemnări zilnice (1 ianuarie-31 decembrie 1925)“ (volumul al VII-lea), apărut la Editura Polirom, în 2013.

În decursul vieţii, Regina Maria (1875-1938) a publicat peste 15 cărţi, printre care basme, romane de dragoste sau cărţi pentru copii. Totodată, în jurnalul ei, consemna zilnic ce i se întâmpla.

Pe 13 ianuarie 1925, Regina Maria scria despre această întâlnire cu un jurnalist american interesat atât de viaţa mondenă a Alteţei Sale Regale, cât şi de principiile pentru care aceasta lupta.

„Sinceră să fiu, mă amuză când mi se pun întrebări stupide, dar trebuie să fiu foarte atentă să nu mă las în capcană şi să dau răspunsuri nelalocul lor“, scria Regina Maria. „Am pus o singură condiţie: să văd cum au fost consemnate răspunsurile mele înainte de a se trimite articolul spre publicare“.

„Prima întrebare, descumpănitoare, a fost «Cum reuşeşte Maiestatea Voastră să rămână atât de tânără şi de frumoasă? E un lucru care le interesează pe americance mai mult decât orice!». Am râs cu poftă şi apoi am spus: «Cred că se datorează bunei dispoziţii, bunei digestii şi interesului faţă de semeni», că «nu am niciun secret al frumuseţii» pe care să-l împărtăşesc, dar că sfatul pe care îl dau femeilor care folosesc multe cosmetice e «să-şi spele bine feţele în fiecare seară înainte de culcare»“, scria Regina Maria.

regina maria

Coperta volumului apărut la Editura Polirom:
„Regina Maria. Însemnări zilnice“

„Crede Maiestatea Voastră în necesitatea regilor?“ a fost o altă întrebare venită de la jurnalistul american. Regina Maria a răspuns prin câteva întrebări: „Îşi imaginează publicul larg că noi, suveranii, ne agăţăm de tronurile noastre din vanitate? Îşi dă seama publicul larg la ce sarcină grea sunt supuşi un rege sau o regină?

Ar avea ei vreo motivaţie să continue să se sacrifice zi şi noapte, an de an, fără să aibă o viaţă personală şi fiind supuşi tuturor criticilor, înăbuşindu-şi întotdeauna propriile dorinţe pentru binele altora, fiind întotdeauna gata să-şi adapteze propriile doleanţe spre binele altora, fiind întotdeauna dispuşi să ajute, să asculte, să consoleze, să fie permanent arbitrii binelui şi răului şi Dumnezeu mai ştie ce, dacă n-ar crede că ţara lor are nevoie de ei?“, a răspuns Regina Maria.

Odată, un american m-a întrebat dacă intenţionez să fiu regină toată viaţa. N-ar fi un gest admirabil să-mi dau jos coroana şi să devin o persoană privată? I-am răspuns cu următoarea întrebare: „Socotiţi că e un gest admirabil ca un căpitan de vapor să-şi părăsească nava în mijlocul oceanului, când este furtună? Noi ne considerăm căpitanii unor mari vapoare. În ziua în care vapoarele şi ţările vor putea fi conduse automat şi mâna omului nu va mai fi necesară, regii se vor retrage şi probabil că vor avea mai mult timp decât au acum“.

Regina Maria a României

Jurnalistul a continuat cu alte întrebări frivole: „A intenţionat Maiestatea Voastră să-şi căsătorească fiica mai mică cu prinţul de Wales?“, iar Regina Maria a răspuns cu umor relaxat: „Acum o măritaţi cu prinţul de Wales… A fost pe rând, măritată cu regele Bulgariei, cu principele moştenitor al Italiei, cu principele moştenitor al Belgiei. Aţi aranjat atât de multe căsătorii pentru ea încât chiar mă gândesc că este absolut necesar să încep să fac demersuri în acest sens. În afară de asta, fiica mea are 16 ani şi este încă la şcoală.“ Fireşte, a fost dezamăgit că nu mi-am confirmat titlul de glorie de mare peţitoare europeană, căci e una din cele mai apreciate fabulaţii ale lor“, a subliniat regina.

Ce credea Regina Maria despre Flapper?

Jurnalistul american a întrebat-o ce crede despre tinerele din anii `20, nonconformiste ca stil vestimentar şi conduită (denumite cu termenul „flapper“). Regina Maria a spus că n-are nimic împotriva independenţei fetelor, dar că se opune din răsputeri ca ele să ia „obiceiurile proaste ale bărbaţilor: băutul, fumatul şi folosirea unui limbaj indecent“.

Citiţi şi: Însemnările unei regine

„Le-am lăudat totuşi pe fetele întreprinzătoare, atletice, sănătoase, pe care te poţi bizui, care şi-au însuşit ideea de onoare şi de datorie de la bărbaţi, dar care au spus că nu le înţeleg pe cele care aleargă de la un loc de dans la altul şi sunt aduse acasă bete în fiecare noapte. Cele din urmă nu sunt cu nimic mai presus, desigur, decât demoazela cu crinolină victoriană care leşina când auzea un cuvânt urât“.

Foto cu Regina Maria – cotidianul.ro

28
/07
/22

Vă invităm să descoperiți trei cazuri care au marcat istoria spionajului mondial, dezvăluite în cartea „Lumea secretă. O istorie a serviciilor de informații”, recent apărută și în limba română, la Editura Trei.

22
/07
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București reîncepe proiectul Biblioteca la firul ierbii desfășurat pe parcursul a 4 ediții: 23 și 30 iulie în parcul Drumul Taberei și 13 și 20 august în parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

19
/07
/22

Institutul Cultural Român, rețeaua de reprezentanțe și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), îl aniversează, printr-un proiect online difuzat global, pe celebrul scriitor român Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, una dintre marile conștiințe ale lumii contemporane, care împlinește venerabila vârstă de 86 de ani.

19
/07
/22

Zilele acestea a plecat spre librăriile din întreaga țară ediția în limba română a romanului Sărutul femeii-păianjen, cea mai cunoscută carte a scriitorului argentinian Manuel Puig, publicată în traducere de Editura Pandora M în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction (traducere de Ilinca Ilian). Romanul a fost ecranizat cu succes în 1985, în regia lui Héctor Babenco, filmul aducându-i un Oscar actorului William Hurt, iar peliculei mai multe nominalizări, inclusiv pentru regie. În 1992, musicalul cu același nume a fost montat pe Broadway, piesa fiind recompensată cu Premiul Tony.

18
/07
/22

Poezia înseamnă viață trăită și mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie și de o știință a cuvintelor, poezia se leagă de orice simțământ omenesc, de orice nuanță a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viața trăită estre portretizată cu realism și unde cuvintele devin purtătoare de emoție într-un labirint lăuntric.

18
/07
/22

Joi, 21 iulie, Festivalul Internațional de Literatură din Roma îl are ca invitat pe Mircea Cărtărescu, la Stadium Palatinum din Roma. Letterature-Festival Internazionale di Roma este o manifestare literară anuală de mare anvergură, cu o tradiție de 20 de ani, în cadrul ciclului de evenimente culturale „Estate Romana”. Festivalul propune în fiecare an o serie de serate de lecturi de texte inedite ale unor apreciați scriitori italieni și internaționali, cu intermezzo-uri coregrafice și muzică live, în spațiul feeric și deosebit de sugestiv de la Stadium Palatinum.

13
/07
/22

La Curtea Veche Publishing se află în pregătire prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean - „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté și Stéphane Siohan.

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.