Retrospectiva Anonimul, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-anonimul-la-bucuresti/

Retrospectiva celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL debutează vineri, 31 august, la Cinema Muzeul Țăranului şi continuă în weekend-ul 1-2 septembrie la Sala ARCUB.

Un articol de Liliana Matei|30 august 2018

Unul din cele mai importante evenimente ale ANONIMUL 15 a fost proiecția în premieră mondială la Festival a filmului WOULD YOU LIKE TO STARGAZE? (foto), în prezența regizorului kazah Emir Baigazin, invitatul special al ediției din acest an, care a primit în Deltă Trofeul ANONIMUL pentru Contribuția sa la frumusețea cinematografiei mondiale. Publicul bucureștean va avea ocazia să vadă acest film în deschiderea Retrospectivei, vineri, 31 august la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 18.00.

În aceeași seară, de la ora 20.00, la Cinema Muzeul Țăranului, va avea loc proiecția filmului care a câștigat Marele Premiu al Juriului la Cannes 2018- BLACKKKLANSMAN, în regia lui Spike Lee. Filmul, prezentat în premieră în București, este inspirat din viața lui Ron Stallworth, primul ofițer de poliție afro-american care a reușit să se infiltreze în Ku Klux Klan și îi are în rolurile principale pe Adam Driver și John David Washington- fiul actorului Denzel Washington. Spike Lee a primit 2 nominalizări la Premiile Oscar pentru Do the Right Thing (1989) și 4 Little Girls (1997) și a fost recompensat cu Premiul Oscar pentru întreaga carieră în 2015.

Întreaga Competiție de Scurtmetraj românesc și internațional va putea fi văzută la Sala ARCUB, sâmbătă, 1, respectiv duminică, 2 septembrie, precum și 4 din cele 6 filme de lungmetraj din Competiția ANONIMUL 15:

sâmbătă, 1 septembrie, la ora 15.00- 3/4, în regia lui Ilian Metev (Germania- Bulgaria) și la ora 20.30 – SECRETUL FERICIRII, în regia lui Vlad Zamfirescu, prezentat într-o primă proiecție în București;

duminică, 2 septembrie, la ora 14.00 – NERVOUS TRANSLATION, regia Shireen Seno (Filipine) și la ora 19.30 – COPACUL VRAJBEI NOASTRE/ UNDER THE TREE, regia Hafsteinn Gunnar Sigurðsson (Islanda- Danemarca), în cadrul proiecției filmelor premiate la ANONIMUL 2018.

Filmele declarate câștigătoare în urma voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe vor fi proiectate în închiderea Retrospectivei, duminică, 2 septembrie, începând cu ora 19.30: Cel mai bun scurtmetraj străin – RETOUCH, regia Kaveh Mazaheri (Iran), Cel mai bun scurtmetraj românesc – TOTUL E FOARTE DEPARTE, regia Emanuel Pârvu, Trofeul ANONIMUL – COPACUL VRAJBEI NOASTRE/ UNDER THE TREE, regia Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, alături de scurtmetrajul MADRE/ MOTHER, regia Rodrigo Sorogoyen (Spania), câștigător al Premiului Ovidiu Bose Paștină, oferit de Fundația ANONIMUL.

Biletele sunt disponibile pe www.eventbook.ro la prețul de 10 RON, respectiv 15 RON și vor putea fi achiziționate de asemenea de la cele două săli, cu o oră înainte de începerea fiecărei proiecții din cadrul Retrospectivei.

Retrospectiva ANONIMUL 15 se va desfășura în București, la Cinema Muzeul Țăranului- 31 august și la Sala ARCUB- 1- 2 septembrie. Vedeți aici programul!

Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea Cineaștilor din România.

 

 

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.