Retrospectiva TIFF la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-tiff-la-bucuresti/

O selecţie de 20 de filme din programul celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va rula între 15 şi 19 iunie la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti. În Retrospectiva TIFF ajung şi două dintre filmele distinse cu cele mai importante premii la Cluj-Napoca: Vrăbii / Sparrows, în regia lui Rúnar Rúnarsson, câştigătorul Premiului Special al Juriului, şi Un loc la umbră / De l’ombre il y a, pentru care actorul David D’Ingeo a fost recompensat cu Premiul pentru Cea mai bună interpretare.

Un articol de |9 iunie 2016

La București vor rula două dintre filmele regizorului japonez Sion Sono, descoperit cu entuziasm de publicul TIFF, în cadrul unei ample retrospective: Suicide Club (2001), care vorbește despre valul de sinucideri din Japonia și duce la extrem ideea societății moderne eșuate, și The Virgin Psychics (2015), o comedie trăsnită care abundă în aluzii sexuale și în care adolescenții dețin puteri telepatice.

De neratat este și proiecția-maraton de aproape 5 ore a seriei originale The Accursed, de Hagai Levi.

Ingrid Bergman: In Her Own Words

Ingrid Bergman: In Her Own Words

Documentarul Ingrid Bergman: In Her Own Words este construit din înregistrări filmate de actrița însăși cu o cameră de 16 mm, fragmente de jurnal, scrisori și imagini de arhivă.

Vor mai rula Mr. Gaga, un documentar spectaculos despre Ohad Naharin, unul dintre cei mai inovatori coregrafi ai lumii, foarte bine primit la TIFF, și Noma: My Perfect Storm, despre faimosul restaurant Noma din Copenhaga.

Belgica este filmul de închidere al TIFF 2016, care i-a adus regizorului belgian Felix van Groeningen Premiul pentru regie la Sundance 2016.

Au plus près du soleil (r. Yves Angelo) este un film noir despre un cuplu care ia măsuri extreme pentru a o ține la distanță pe mama biologică a fiului lor adoptiv.

Tempête (r. Samuel Collardey) este un portret emoționant al unui pescar care încearcă să-și schimbe stilul de viață pentru a păstra custodia copiilor săi, premiat la Veneția.

Belgica

Belgica

Théo et Hugo dans le même bateau (r. Olivier Ducastel și Jacques Martineau, Berlin 2016) surprinde ce înseamnă să fii tânăr gay în Europa, în prezent.

Belgianul Je me tue à le dire (r. Xavier Seron), distins la TIFF cu Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, este o comedie dramatică absurdă, alb-negru, despre un tânăr ipohondru.

Remainder (r. Omer Fast), adaptare după un roman-cult britanic, este un sofisticat thriller psihologic despre rolul memoriei în re-construirea identității.

În Island City, regizoarea Ruchika Oberoi ne introduce în Mumbaiul actual prin intermediul a trei povești despre alienare și control în societatea modernă.

Din programul EducaTIFF, dedicat elevilor, pot fi văzute Blanka, Secret Society of Souptown și In Your Dreams!.

PROGRAM TIFF – CINEMA ELVIRE POPESCO

Miercuri, 15 iunie

18.30 – Tyke, Elefantul răzvrătit / Tyke Elephant Outlaw (r. Susan Lambert, Stefan Moore), 79’

20.00 – Vrăbii / Sparrows (r. Rúnar Rúnarsson), 99’

22.00 – Furtuna / Tempête (r. Samuel Collardey), 89’


Joi, 16 iunie

18.00 – Furia demonului / Fury of the Demon (r. Fabien Delage), 60’

19.30 – Damnații / The Accursed (r. Hagai Levi), filmul rulează în două părți, cu o pauză de 15 min., 297’

Vineri, 17 iunie

16.00 – Vezi să nu! / In Your Dreams! (r. Petr Oukropec), 79’ – EducaTIFF

18.00 – Ingrid Bergman, despre ea însăși / Ingrid Bergman: In Her Own Words (r. Stig Björkman), 114’

20.15 – Un loc la umbră / De l’ombre il y a (r. Nathan Nicholovitch), 109’

22.30 – Théo et Hugo dans le même bateau (r. Olivier Ducastel și Jacques Martineau), 90’

Sâmbătă, 18 iunie

11.00 – Societatea secretă din Orașul-Supă / Secret Society of Souptown (r. Margus Paju), 105’ – EducaTIFF

16.00 – Clubul Sinucigașelor / Suicide Club (r. Sion Sono), 99’

18.00 – Mr. Gaga (r. Tomer Heymann), 100’

20.00 – Fragmentar / Remainder (r. Omer Fast), 105’

22.00 – Prea aproape de soare / Au plus près du soleil (r. Yves Angelo), 103’

Duminică, 19 iunie

11.00 – Blanka (r. Kohki Hasei), 75’ – EducaTIFF

13.00 – Belgica (r. Felix van Groeningen), 126’

15.30 – Virginii paranormali / The Virgin Psychicks (r. Sion Sono), 114’

18.00 – Noma, furtuna perfectă / Noma: My Perfect Storm (r. Pierre Deschamps), 100’

20.00 – Trei povești din Mumbai / Island City (r. Ruchika Oberoi), 111’

22.00 – Mor să-ți spun / Je me tue à le dire (r. Xavier Seron), 90’

Biletele pot fi achiziționate de pe www.eventbook.ro.

TIFF

Foto: TIFF – tiff.ro

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.