Rezidența BRD Scena9 prezintă DEGETE VERZI
https://www.ziarulmetropolis.ro/rezidenta-brd-scena9-prezinta-degete-verzi/

DEGETE VERZI este un proiect despre comunitate şi grădini publice sau private, iniţiat de Rezidenţa BRD Scena9, cu scopul de a reconecta locuitorii Bucureştiului cu spaţiile lor verzi.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2021

Între 01 iunie și 17 octombrie, la Rezidența BRD Scena9 și în cartierul Grădina Icoanei, DEGETE VERZI propune o serie de amenajări de grădină, ateliere, instalații de artă contemporană, expoziții și conferințe a căror temă comună este spațiul verde împărtășit. Acestea vor fi completate de o cercetare în arhive și pe teren asupra relației locuitorilor cu spațiul verde, într-un areal care cuprinde zonele Icoanei, Calderon și Ioanid. Proiectul aduce împreună arhitecți, peisagiști și urbaniști, artiști contemporani și locuitori ai cartierului Grădina Icoanei pentru a crea un focus asupra unor elemente extrem de importante în calitatea vieții unui oraș: confortul pe care îl oferă locuitorilor săi spațiul public și relația acestuia cu necesitățile locuitorilor.

„Fac parte din norocoșii care au avut parte de o copilărie magică petrecută în mijlocul bălăriilor. Am avut un bunic care avea știința altoirii pomilor de la care am învățat plantele medicinale care lecuiau nu doar omul, ci și orătăniile din ogradă. Am pierdut legătura cu natura o dată cu venirea la oraș și am trăit ultimii zece ani cu spaimă în suflet că am un copil care va uita ce înseamnă anotimpurile. În contextul pandemiei, salvarea sufletului și a minților mi-au fost asigurate de lucrul cu degetele în gradină. Drept pentru care am gândit DEGETE VERZI ca prilej de întâlnire, dialog și lucru împreună cu și despre grădini și plante, ca să putem împărtăși asta”. – Suzana Dan, manager Rezidența BRD Scena9, proiect DEGETE VERZI

Între 01 iunie și 17 octombrie, programul DEGETE VERZI este structurat în jurul a cinci întâlniri, conectate la agenda culturală a Bucureștiului: 12 iunie (Noaptea Muzeelor), 02-04 iulie (Street Delivery), 3-4 august, 24 august și 14-16 octombrie (Noaptea Albă a Galeriilor). Fiecare moment este prilejul întâlnirii între artiști contemporani, public și specialiști ai spațiului public și este structurat astfel: o componentă de artă contemporană (instalațiile Ștrencăneală), o componentă de conferințe (conferințele DEGETE VERZI) și una comunitară, de întâlnire cu publicul (Nocturnele DEGETE VERZI).

5 artiste vor transforma, pe rând, gardul Rezidenței BRD Scena9, prin seria de instalații Ștrencăneală. Conferințele DEGETE VERZI invită zece specialiști pentru a discuta istoria grădinilor, importanța lor și cum poate fi construită o comunitate în jurul lor. A treia componentă, cea comunitară, este dată de Nocturnele Rezidenței care deschid grădina Rezidenței BRD Scena9 publicului larg, dar și de cercetarea pe teren și arhive, care va fi realizată pe timpul verii împreună cu o echipă de voluntari și ale căror rezultate vor fi comunicate în ultima fază a proiectului, în octombrie. Tot în componenta comunitară sunt incluse și atelierele de lampioane pentru copii care se desfășoară vara asta: în parteneriat cu IOM (International Organization for Migration Mission in Romania), vom lucra cu grupe de copii refugiați din Iordania, Liban și Turcia, prin programul Interact+ care le oferă persoanelor refugiate la noi în țară asistență medicală, financiară, juridică și psihologică cât și activități culturale și recreative de integrare.

12 iunie este prima dată de întâlnire a DEGETE VERZI, o dată cu Noaptea Muzeelor – artista invitată este Wanda Hutira, iar la conferințele DEGETE VERZI vor participa peisagistul Nicolas Triboi și istoricul de artă Oana Marinache. Al doilea episod va avea loc între 2-4 iulie, când porțile grădinii de la Rezidență vor fi deschise pentru publicul Street Delivery. Urmează să animăm serile calde ale lunii august cu alte două serii de evenimente și să încheiem proiectul DEGETE VERZI o dată cu ediția aniversară de cincisprezece ani a Nopții Albe a Galeriilor în perioada 15-17 octombrie.

 

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

10
/04
/23

La începutul lunii, ca într-un city break în care au devorat tot ce se putea în materie de artă contemporană, mai mulți membri ai Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European au văzut tot ce are de oferit Timișoara în prezent, în muzee, săli de spectacol și spații neconvenționale. Expresia redundantă, care a fost rostită de mai mulți parlamentari europeni a fost: „Cum putem să ajutăm“?

05
/04
/23

ARCUB, Institutul Francez și Goethe-Institut își unesc forțele pentru o expoziție-eveniment, care aduce laolaltă fotografie, pictură, sculptură, obiect, instalație audio și video, artiști din Germania, Japonia, Franța, Italia și România: 𝙐𝙉𝘿𝙀𝙍 𝙏𝙃𝙀 𝙃𝙊𝙐𝙎𝙀. 

04
/04
/23

Muzeul Național de Artă al României oferă un program special de vizitare în data de 5 aprilie 2023, prima zi de miercuri a lunii în care toți vizitatorii beneficiază de gratuitate.

31
/03
/23

Programul cultural TM2023 pentru luna aprilie include un festival de artă, tehnică și istorie analogică, road performance-uri într-un camion, conferințe cu personalități de renume, sesiuni de plantare, concerte, ateliere de dans, expoziții, cât și tururi ghidate, lansări de carte și multe altele.

30
/03
/23

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, cel mai nou spectacol de teatru creat de compania Vanner Collective, pe textul dramaturgei Raluca Mănescu, ce își propune să demaște masculinitatea toxică și fuga barbaților din fața propriilor emoții și frici, va avea două reprezentații la București, la Centrul Educațional Replika, pe 30 și 31 martie, de la ora 19:00.