Roma se pregăteşte pentru cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film
https://www.ziarulmetropolis.ro/roma-se-pregateste-pentru-cea-de-a-vii-a-editie-a-festivalului-international-de-film/

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma se va desfăşura în capitala Italiei, la Auditorium-ul „Parcul Muzicii”, în opt săli, în perioada 9 – 17 noiembrie 2012. Noul director artistic al Festivalului, Marco Muller, producător şi critic de film, în perioada 2004 – 2011 a fost directorul artistic al Mostrei […]

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2012

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma se va desfăşura în capitala Italiei, la Auditorium-ul „Parcul Muzicii”, în opt săli, în perioada 9 – 17 noiembrie 2012.

Noul director artistic al Festivalului, Marco Muller, producător şi critic de film, în perioada 2004 – 2011 a fost directorul artistic al Mostrei Internaţionale de Artă Cinematografică din Veneţia. Programul celei de a şaptea ediţii a Festivalului de la Roma se anunţă a fi interesant: vor fi prezentate 59 de lungmetraje, toate în premieră mondială, 12 mediumetraje şi 34 de scurtmetraje, din 26 de ţări, printre care Italia, SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, China, Brazilia, Argentina, Australia, Rusia sau Spania. În competiţia internaţională vor fi proiectate 13 filme în premieră mondială, plus două filme-surpriză, iar în afara concursului – cinci opere cinematografice în premieră mondială şi patru în premieră internaţională.

Filmul de deschidere, prezentat în afara concursului, va fi „Aşteptând marea”, al regizorului rus Bahtiar Hudojnazarov, iar filmul de închidere, tot în afara competiţiei, va fi „Un pistol în fiecare mână”, al regizorului spaniol Cesc Gay.

Primarul Romei, Gianni Alemanno, din partidul de dreapta Poporul Libertăţii, a declarat că „legătura dintre cinema şi acest oraş face parte din cultura naţională, care este una dintre principalele resurse pe care Roma va trebui să se bazeze pentru a putea depăşi actuala criză economică”. Printre surprizele anunţate de Muller se numără şi posibila prezenţă la Roma a cunoscutului regizor american Quentin Tarantino.

În competiţia internaţională vor fi proiectate lungmetraje realizate de regizori apreciaţi, printre care Roman Coppola (fiul lui Francis Ford Coppola), japonezul Takashi Miike, polonezul Jozef Skolimovski, americanul Larry Clark, rusul Aleksei Fedorcenko, francezul Jacques Doillon, ucraineana Kira Muratova şi italianul Pappi Corsicato.

În afara competiţiei, vor fi proiectate ultimele opere ale regizorilor Marjane Satrapi (Franţa), Walter Hill (SUA), Michele Placido (Italia), P.J. Hogan (Australia) şi Bill Condon (SUA). Juriul competiţiei oficiale, compus din şapte personalităţi ale cinematografiei şi culturii mondiale, va fi prezidat de Jeff Nichols, scriitor şi regizor american, autor al filmului „Mud”, prezentat la ultima ediţie a Festivalului de la Cannes. Juriul va acorda premiul „Marc Aurelio” pentru cel mai bun film, premiul pentru cea mai bună regie, un premiu special al juriului, premiul pentru cei mai buni actori şi premiul pentru cel mai bun scenariu.

Premiul pentru întreaga carieră va fi înmânat de Sylvester Stallone regizorului Walter Hill, „care face parte din legenda cinematografiei americane”, a declarat Marco Muller.

 

Sursa: Agerpres

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.