România, la Festival du Livre de Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-la-festival-du-livre-de-paris/

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internaţional dedicat cărţii şi literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère şi în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

Un articol de Liliana Matei|10 aprilie 2024

Prezența României cu stand propriu (B30) și un program la care participă numeroși invitați este organizată de Institutul Cultural Român (ICR) prin Centrul Național al Cărții (CENNAC) și ICR Paris, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Ambasada României și Ambasada Republicii Moldova la Paris. La ediția din 2024, România va fi prezentă şi în cadrul standului Parlamentului European şi al clusterului EUNIC Paris (B20).

„Motto-ul prezenței noastre la Festival du Livre de Paris reprezintă invitația pe care o adresăm tuturor să descopere opere scrise în limba română și să îi întâlnească pe autorii și traducătorii acestora, dar și pe alții, de origine franceză, care scriu despre România: „Osez, explorez, imaginez. Voyage dans la littérature roumaine / Îndrăzniți, explorați, imaginați-vă! Călătorie în literatura română”. Este remarcabilă această primăvară culturală pentru România și ICR în Franța, în care simultan cu prezența noastră însemnată în festivalul literar se desfășoară retrospectiva Brâncuși la Centre Pompidou și se lansează colecția de CD-uri cu înregistrarea Simfoniilor nr. 1-3 și Rapsodiilor române nr. 1 și 2 de George Enescu, în interpretarea Orchestrei Naționale a Franței conduse de Cristian Măcelaru”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

La standul României (B30) vor fi disponibile pentru vânzare, grație parteneriatului cu Paris Livres Événement, cele mai recente ediții în franceză ale unor opere de ficțiune și de nonficțiune, volume de poezie şi cărţi de bandă desenată, unele dintre ele publicate cu sprijinul oferit de ICR prin programele de finanțare „Translation and Publication Support Programme (TPS)” și „Publishing Romania”. În cele trei zile de festival sunt programate sesiuni de autografe susținute de scriitorii Sylvain Audet-Găinar, Linda Maria Baros, Lorina Bălteanu, Marc Crépon, Golo (Guy Nadaud), Cristian Fulaș, Radu Paraschivescu, Mara Magda Maftei, Mircea Matescot, Andreea Răsuceanu, Traian Sandu, Aude Terray și Adrian Voicu. Vizitatorii vor putea achiziționa și volume de Raluca Antonescu, Radu Bata, Magda Cârneci, Clara Cernat, Emil Cioran, Rebecca Romeo, Iulian Ciocan, Daniel Corbu, Lélia Dimitriu, Catherine Durandin, Bluma Finkelstein, Benjamin Fondane, Dana Grigorcea, Christel Houée, Doina Ioanid, Jan Mysjkin, Ștefan Lemny, Adrian Lesenciuc, Stejărel Olaru, Dora Pavel, Mihail Sebastian, Simona Sora, Ion Vianu, Matei Vișniec și Béatrice Picon-Vallin.

Seria de manifestări va debuta în avanpremiera festivalului literar, pe 11 aprilie, la ora 19.00, la Librăria LʼEcume des pages, cu dezbaterea Le roman roumain au féminin/Romanul românesc la feminin, moderată de Aurélie Julia, directoarea publicației La Revue des Deux Mondes, în cadrul căreia vor fi prezentate edițiile în limba franceză ale romanelor O formă de viață necunoscută / Une forme de vie inconnue (Nouvel Attila, 2023) de Andreea Răsuceanu şi Complezență/Complaisance (Non Lieu, 2023) de Simona Sora. La eveniment va fi prezentă scriitoarea Andreea Răsuceanu.

Vineri, 12 aprilie, de la ora 19.00, Librăria Champs Magnétiques va găzdui o întâlnire cu prozatorii Radu Paraschivescu și Cristian Fulaș, ale căror volume Fluturele negru / Le papillon noir, lʼombre du Caravage (La Trace, 2024) și Ioșca / Iochka (10/18, 2024) au apărut recent în Franța. Alături de autori, vor fi prezenți traducătorii Florica și Jean-Louis Courriol, precum și editorul francez Julien Delorme. Evenimentul, intitulat sugestiv Personnages forts, auteurs roumains / Personaje puternice, autori români, va fi moderat de jurnalista literară Cristina Hermeziu.

Ziua de sâmbătă, 13 aprilie, va începe sub semnul rememorării. La ora 10.00, pe marea scenă Suffren de la Grand Palais Éphémère va avea loc dezbaterea Panaït Istrati, vagabond cosmopolite / Panait Istrati, vagabond cosmopolit, organizată împreună cu Centrul Cultural Elen și moderată de jurnalistul și criticul literar Ulysse Baratin. Vor participa la acest eveniment, organizat în anul în care se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui scriitor român, Christian Delrue, președintele Asociației Prietenii lui Panait Istrati, alături de eseistul Michalis Patsis și de Golo, autorul seriei de romane grafice Istrati!, care se bucură de mare succes în Franța.

Tot sâmbătă, 13 aprilie, la ora 18.30, la sediul Ambasadei Republicii Moldova de la Paris este programată întâlnirea cu scriitoarea Lorina Bălteanu, intitulată Un voyage poétique au coeur de lʼenfance/ O călătorie poetică în inima copilăriei. La evenimentul prilejuit de recenta apariție în Franța a volumului scriitoarei, intitulat Legată cu funia de pământ / Cette corde qui mʼattache à la terre (Editions des Syrtes, 2024) va participa criticul literar Dan Burcea. Moderatoarea evenimentului este jurnalista Kerenn Elkhaïm.

Organizatorii Festival du Livre de Paris anunță că această ediție, al cărei invitat de onoare este Québecul, privilegiază „abordările încrucișate și inedite, schimburile între genuri și orizonturi literare”. În cele trei zile de festival, în jur de 300 de edituri vor fi prezente în spațiul special ales în centrul Orașului Luminilor, unde se va contura, își propun inițiatorii, „cea mai frumoasă panoramă asupra creației editoriale contemporane”.

Grafica standului României este semnată de Dan Dulău.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.