România, singura ţară care a făcut spectacol în primele două zile ale Târgului de Turism de la Viena
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-singura-tara-care-a-facut-spectacol-in-primele-doua-zile-ale-targului-de-turism-de-la-viena/

România este singura ţară din cele 70 participante la Târgul de Turism de la Viena (Wien Ferien-Messe) care a organizat reprezentaţii artistice în primele două zile ale târgului. Cu acest prilej, celebrii „Junii Sibiului”, dansatorii care au făcut ocolul lumii cu folclorul românesc autentic, au prezentat un spectacol artistic iar trupa ‘Domino’ a susţinut un […]

Un articol de Andrada Văsii|14 ianuarie 2013

România este singura ţară din cele 70 participante la Târgul de Turism de la Viena (Wien Ferien-Messe) care a organizat reprezentaţii artistice în primele două zile ale târgului. Cu acest prilej, celebrii „Junii Sibiului”, dansatorii care au făcut ocolul lumii cu folclorul românesc autentic, au prezentat un spectacol artistic iar trupa ‘Domino’ a susţinut un recital de rock la ţambal.

Seara tradiţională românească de vineri a fost singurul eveniment de acest fel din Târg. Practic, sute de vizitatori, participanţi, experţi în turism au venit să se bucure de spectacolul oferit, dar şi de mâncărurile tradiţionale româneşti. Pe acordurile specifice Maramureşului, oaspeţii s-au bucurat de slănina, toba, cârnaţul afumat, berea, vinul şi desigur, ţuica de la noi. Plăcut impresionaţi de costumele spectaculoase ale „Junilor”, mai ales costumul miresei, cei prezenţi la Târgul de Turism de la Viena nu doar că s-au prins la joc în hora din standul României, dar cei mai mulţi, s-au înghesuit să facă poze cu dansatorii sibieni, care au fost până acum vedetele acestei manifestări de turism, prima din acest an la care se prezintă ţara noastră.

„Ne bucurăm foarte mult, că şi de această dată reuşim să impresionăm în mod plăcut publicul prezent aici. La fel ca şi la alte manifestări în turism, dar nu numai, Junii Sibiului contribuie foarte mult la promovarea valorilor autentice, a folclorului şi prin acestea la atragerea de turişti străini în România. Este un fapt deja verificat şi demonstrat, tot mai mulţi străini ne caută în România, la Sibiu, mai ales la manifestările culturale unde mergem şi ne cer, fie să îi învăţăm să joace româneşte, fie costume, fie să-i ducem în satele noastre, să le arătăm tradiţiile noastre, care, pentru ei sunt un spectacol cu totul deosebit, ceva unic”, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, coregrafa Silvia Macrea, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu.

Prezenţa „Junilor” la Viena a fost posibilă datorită Consiliului Judeţean Sibiu, unul din cele trei consilii judeţene prezente la Viena. Practic, CJ Sibiu a investit în cel mai puternic brand românesc din aceste zile la Viena. Spectacolele „Junilor Sibiului” au putut fi văzute nu doar la Târg, ci şi la posturile de televiziune austriece, pe toate ecranele de la metrou, unde este promovat cel mai important târg de turism din Austria şi al treilea ca importanţă din Europa. Predarea ştafetei Capitalei Culturale Europene în 2006, de la Patras (Grecia) la Sibiu (România), Summit-ul NATO din sau 2008, Finala Europa League de anul trecut, de la Bucureşti (România) sunt doar câteva evenimente importante unde „Junii Sibiului” au fost cei mai buni ambasadori ai noştri.

România, aflată în centrul atenţiei prin poziţia pe care o ocupă standul nostru, fiind învecinată cu Italia, Turcia şi Grecia, adevărate repere în turismul mondial, a reuşit cu un buget net inferior „vecinilor” săi de la Târgul de Turism de la Viena, să surprindă nu doar prin dezvăluirea unei realităţi foarte căutate de turiştii străini, autenticitatea, dar şi prin inovaţie. Inovaţia românească la Viena poartă numele de ţambal, însă nu este vorba de cunoscutul Marius Mihalache, ci de o surpriză sibiană.

Necunoscuţi în România, aplaudaţi la Viena, cei trei componenţi ai trupei „Domino” au reuşit să atragă publicul prin ineditul muzicii lor. Neobişnuit pentru austrieci, ţambalul, un instrument folosit des în Balcani, este „cheia” succesului pentru cei de la „Domino”. Fiul maestrului Sergiu Cipariu, cunoscut ca menestrelul din Mărginimea Sibiului, Romică Cipariu este cel care, de două luni de zile, şi-a făcut o trupă la Sibiu cu care a debutat tocmai pe scena Târgului de Turism de la Viena. Ţambalul, chitara şi tobele „Domino” fac ca rockul să se îmbine armonios cu muzica lui Tudor Gheorghe şi chiar şi cu Jianele din Mărginimea Sibiului.

„Eu nu am învăţat să cânt la ţambal de la şcoală. Tata a fost un îndrumător şi atunci cântam altă muzică, spre rock. Nu m-am limitat să cânt doar folclor, ca să nu rămân ascuns în spatele scenei cu ţambalul meu. De aceea am şi făcut acest ţambal atipic. Compoziţia este a unui ţambal mare de concert, însă am vrut să arate altfel, nu un ţambal clasic cu lemn”, a declarat pentru AGERPRES, Romică Cipariu.

Acesta explică reacţia puternică a publicului vienez, obişnuit desigur cu valsuri, prin faptul că în spaţiul germanic, ţambalul este ceva neobişnuit.

„Ţambalul este deosebit, lumea este în primă fază mirată, nu îşi dă seama ce se întâmplă. Pe urmă zâmbesc, aplaudă şi recunosc piesele, după care ne spun ce bine sună. Cântâm de la Beatles, până la Tudor Gheorghe, folclor autentic din Mărginimea Sibiului”, a explicat repertoriul „Domino”, Romică Cipariu.

Prezentă alături de expozanţii români pe durata Târgului, Silvia Davidoiu, ambasadoarea României la Viena, apreciază că ţara noastră a păşit cu dreptul în 2013, din punct de vedere al prezenţei şi al imaginii, în Austria.

„O reuşită deosebită a ediţiei din acest an a Târgului de turism, cea de-a 38-a, este din punctul nostru de vedere faptul că România a fost partenerul principal – ţara parteneră, iar în cadrul standului românesc la târg, Sibiul a fost zona ţintă prezentată ca destinaţie turistică de excelenţă. Sibiul s-a prezentat, ca destinaţie de călătorie şi vacanţă, la cele mai înalte standarde, aşa cum de altfel, ne-a obişnuit în multe alte ocazii, iar prezenţa ‘Junilor Sibiului’ se dovedeşte a fi un punct de maximă atracţie pentru programul cultural al Târgului”, a declarat pentru AGERPRES, Ambasadoarea României în Austria.

România ar putea fi „văzută” încă două zile la Viena, într-o călătorie cu ajutorul pliantelor, al panourilor, al artei culinare şi mai ales al spectacolului, de 150.000 de vizitatori, cât se aşteaptă organizatorii. Târgul de Turism se va termina duminică, timp în care, nu doar spectacolele româneşti, ci şi oferta expozanţilor noştri trebuie să îi convingă pe austrieci să vină pe meleagurile noastre. 2013 este pentru România o provocare, după un vârf în 2012, când s-a depăşit din primele estimări, un sfert de milion de turişti austrieci în România, a precizat pentru AGERPRES, Simion Giurcă, directorul Biroului de Turism al României la Viena şi cel care s-a ocupat de prezenţa românească la Târgul de Turism din Capitala Austriei.

Austriecii au ocazia, totodată, să vadă în premieră pentru ei, noul model Dokker, fabricat în Maroc este prezent la standul Dacia. Acest model va fi comercializat în primăvara acestui an pe piaţa austriacă, cel mai probabil din martie.

Sursa: Agerpres

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

13
/02
/24

CRONICĂ DE FILM “Zona de interes” (2023), de Jonathan Glazer, este un film aproape conceptual, a cărui forţă e dată de contrastul dintre ce vedem în prim-plan, de o parte, şi ce se întâmplă în plan îndepărtat şi ce auzim pe coloana sonoră, de cealaltă parte.

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.