Romi pentru România. Personalități marcante ale culturii rome, într-o nouă expoziție Art Safari la metrou
https://www.ziarulmetropolis.ro/romi-pentru-romania-personalitati-marcante-ale-culturii-rome-intr-o-noua-expozitie-art-safari-la-metrou/

Metroul bucureştean găzduieşte, în perioada 1-30 noiembrie, o expoziţie menită să atragă atenţia asupra personalităţilor marcante ale culturii rome. Proiectul este realizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher, în parteneriat cu Metrorex şi Art Safari.

Un articol de Ziarul Metropolis|2 noiembrie 2023

11 spoturi video despre fiecare personalitate vor rula pe ecranele din stațiile de metrou. Printre cele mai cunoscute nume: Anton Pann, Anca Parghel, Ion Voicu, Bănel Nicoliță, Connect-R, Doinița Oancea etc.

Expoziția face parte din campania „Romi pentru România”, pe care Agenția Naționala pentru Romi, Centrul Național de Cultură a Romilor- Romano Kher și Asociația Partida Romilor „Pro-Europa” o derulează din luna aprilie 2023. Proiectul este organizat de către CNCR, în parteneriat cu Metrorex și Art Safari.

„Personalitățile rome au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea culturii și societății românești, per ansamblu. Tot ce ne dorim este sa promovăm aceste personalități, pentru a fi cunoscute de întreaga societatea românească”, declară Mihai Neacșu, Director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher.

„Arta și cultura contribuie la crearea unei societăți empatice și eliberate de stereotipuri. Invităm călătorii să ridice privirea spre ecrane și să reflecte asupra numelor sonore care au adus o mare contribuție la nivel cultural și artistic”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția.

Proiectul cultural constă în expunerea până pe 30 noiembrie a unor materiale video dedicate personalităților rome din România, pe televizoarele din stațiile de metrou. Expoziția video își propune să schimbe mentalități, să reducă stereotipuri în societatea românească în ansamblul ei și să contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural.

Personalitățile culturii rome, în lumina reflectoarelor

Printre personalitățile care sunt parte din expoziție se numără Anca Parghel (1957-2008), cântăreață de jazz cu numeroase premii, care a performat alături de nume mari ale jazz-ului internaționl: Johnny Răducanu, Claudio Roditi, Billy Hart, Larry Coryell și Klaus Ignatzek. Dar și Ion Voicu (1923-1997), violonist de renume, cu studii la Conservatorul ,, Tchaikovsky” din Moscova, și Anton Pann (1790-1854), poet, publicist român, profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist și, nu în ultimul rând, compozitor al muzicii imnului național.

Lista continuă cu Bănel Nicoliță (n. 1985), jucător de fotbal cunoscut pentru activitatea sa la FC Steaua București, și Barbu Lăutaru (1780-1858), muzician renumit care a înființat un taraf în târgul Iașilor. Barbu Lăutaru a fost imortalizat de pictorii Iosef Iser și Carol Popp de Szathmary, în timp ce Vasile Alecsandri i-a dedicat o piesă de teatru.

Alături de aceștia se numără și Ștefan Mihalache (n. 1982), cunoscut sub numele de Connect-R, unul dintre cei mai cunocuți și apreciați cântăreți din România, precum și Alina Șerban (n. 1987), actriță și regizoare premiată la nivel inernațional, care a regizat piesa de teatru „Marea Rușine”, inspirată din istoria celor cinci sute de ani de sclavie a romilor. Doinița Oancea (n. 1983), actriță care a devenit celebră în urma interpretării personajului Minodora din „Inimă de Țigan”, „Regina” și „State de România”, a jucat și ea în piesa „Marea Rușine”.

De asemenea, Grigoraș Dinicu (1889-1949), violonist și compozitor de renume (cunoscut pentru „Hora Staccato” și „Hora mărțișorului”, care au intrat în partimoniul muzical mondial), Zita Moldovan, actriță și prezentatoare a emisiunii de televiziune „Din viața romilor”, care a lansat colecții vestimentare inspirate din cultura și tradiția romilor, dar și Marian Simion (n. 1975), fost pugilist recunosct internațional.

CNCR oferă programe şi servicii culturale pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare, în scopul creşterii gradului de acces şi de participare a cetăţenilor de etnie romă la viaţa culturală, prin activități ce susțin conservarea, dezvoltarea și promovarea în societatea românească a culturii și istoriei minorității romilor, motiv pentru care sunt necesare organizarea unor activități în cadrul cărora să fie promovate atât elementele culturale tradiționale cât și creații moderne realizate de artiști romi, activități ce urmăresc realizarea unei schimbări de mentalitate și de dezvoltare a dialogului intercultural.

Art Safari, susținut de Glo, Lidl, Porsche, Kinder, Schweppes, Rose Verite, Yamaha, Asus, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 13-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este proiect cultural național strategic și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 12 ediții de până acum a înregistrat peste 450.000 de vizitatori. Mai multe detalii pe artsafari.ro.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).