S-a încheiat cea de-a doua ediţie a Anima Sana, proiectul cultural care integrează artele vizuale în mediul instituţional de sănătate
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-incheiat-cea-de-a-doua-editie-a-anima-sana-proiectul-cultural-care-integreaza-artele-vizuale-in-mediul-institutional-de-sanatate/

Anima Sana 2013, proiect cultural care integrează artele vizuale în mediul instituţional de sănătate din Bucureşti, continuă seria de intervenţii artistice cu lucrări de artă site-specific şi conţinut educativ.

Un articol de Andrada Văsii|16 august 2013

Anima Sana 2013, proiect cultural care integrează artele vizuale în mediul instituţional de sănătate din Bucureşti, continuă seria de intervenţii artistice cu lucrări de artă site-specific şi conţinut educativ.

Acestea au fost create de artişti vizuali pe teme din domeniul medical, prin iniţiativa echipei „I love Bucharest“.

Această a doua ediţie s-a desfăşurat în perioada iunie – august, în spatiul a şase saloane din secţia de pediatrie de la etajul III din clădirea Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”.

Inspirate de specificul spaţiului şi al beneficiarilor săi (pacienţi, însoţitori, cadre medicale) lucrările de artă au fost realizate de artiştii: Irina Abaza, Mara Patriche, Cristina Taraş, Marilena Burcea şi Raluca Băjenaru (artist la debut).

Artă pentru sănătate

Proiectul integrează artele vizuale în mediul instituţional de sănătate din Bucureşti, explorează şi dezvoltă relaţia dintre artă şi sănătate, activează un potenţial cultural important, mediul medical devine mediu de promovare a artiştilor şi artei româneşti contemporane şi reinventează spaţiul de intervenţie, contribuind la procesul de educaţie generală, la îmbunătăţirea factorilor fizici, psihici, sociali şi estetici în spaţiul de sănătate în care aceasta este integrată.

Anima-Sana-2013-2

Includerea artei într-un spaţiu public de sănătate contribuie la procesul de vindecare, la înfrumuseţarea spaţiului şi ameliorarea atmosferei, la crearea unui cadru relaxant,primitor şi la ameliorarea relatiilor dintre specialişti şi pacienţi. 

Efectele pozitive ale artei în sănătatea şi tratamentul corpului sunt de multă vreme cunoscute, iar relaţia dintre artă şi sănătate este recunoscută şi sprijnită prin politici şi fonduri publice la nivel naţional în ţări din lumea întreagă.

Foto credit: Modernism.ro

text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

 

16
/09
/21

„Poetic Invasion of the Cities” (PIC), o platformă europeană pentru artele spectacolului în spații neconvenționale, care își propune să ajungă la un public nou din comunitățile implicate, inclusiv la cel aflat în zone defavorizate, a avut o prezență notabilă la cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

16
/09
/21

În 2021, toamna începe oficial și fabulos, odată cu ediția anuală a celui mai mare eveniment de artă românească, Art Safari. Cea de-a VIII-a ediție a Pavilionului de Artă București va avea loc în perioada 16-26 septembrie în duplex, atât la Palatul Dacia-România, cât și la Arcub – Hanul Gabroveni.

14
/09
/21

Celebrul artist plastic belgian René Magritte s-a stins din viață într-o zi de vară, pe 15 august 1967, la 68 de ani. A fost înmormântat la cimitirul Schaerbeek din Bruxelles. Mai jos îl vedeți fotografiat, lângă tabloul său, „Pelerinul”, de Lothar Wolleh, chiar în anul în care a murit...

03
/09
/21

Muzeul Național de Artă al României și Asociația Prietenii Muzeului Național de Artă al României organizează joi, 9 septembrie, 2021, de la ora 18.00, la Muzeul Colecțiilor de Artă, o evocare a istoricului și criticului de artă, director al Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu (1948-2020).