S-a lansat proiectul „Filme pentru liceeni”
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-lansat-proiectul-filme-pentru-liceeni/

Săptămâna trecută a debutat proiectul „Filme pentru Liceeni”. El vizează realizarea unui ghid educativ însoţit de evenimente de proiecţii gratuite de filme de artă pentru liceele din 13 oraşe din ţară, precum Bucureşti sau Topliţa, Târgovişte şi Corabia.

Un articol de Liliana Matei|28 iulie 2015

În perioada 21-23 iulie, debutul proiectului co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă, a fost marcat de trei zile de prezentări cu invitați speciali.

Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Excelența sa, Jean-Hubert Lebet, a fost prezent la conferința de presă pentru lansarea proiectului „Filme pentru Liceeni”, realizat de Asociația Culturală Macondo în parteneriat cu organizația elvețiană Lanterna Magică. Excelența Sa a lăudat inițiativa culturală și educațională a organizatorilor, accentuând sprijinul Confederației Elvețiene pentru dezvoltarea proiectelor culturale în România.

„Filme pentru Liceeni” vizează realizarea unui ghid educativ însoțit de evenimente de proiecții gratuite de filme de artă pentru liceele din 13 orașe din țară, precum București sau Toplița, Târgoviște și Corabia. Diana Cercel, project manager al Asociației Culturale Macondo a reliefat importanța derulării acestui proiect cultural și în alte orașe din România: „Este foarte important pentru noi să promovăm accesul liber la oferte culturale variate și în localități unde acestea nu sunt atât de prezente ca în București sau ca în alte orașe mai mari din țară. Cu atât mai mult cu cât profesorii din licee din Toplița, Moinești sau Moreni au venit înspre noi și ne-au cerut să fie incluși.”

Raphaël Chevalley si Raphaëlle Pralong, experții elvețieni în educație cinematografică de la asociația „Lanterna Magică”, au fost impresionați de prezența în număr mare a cadrelor didactice din București și din țară, care au fost invitați în a treia zi de eveniment la un workshop organizat de „Lanterna Magică”. Profesorii și-au exprimat interesul de a participa în anul școlar 2015 – 2016 la proiecțiie de filme de artă propuse de organizatorii proiectului și de a lua parte la sesiunile de formare pentru o introducere în teoria artei cinematografice și o îmbunătățire a dialogului cu elevii lor pe tema filmelor vizionate.

Conferința a fost un real succes, cu participarea mai multor reprezentanți ai unor organizații ce activează în România în domeniul educației cinematografice precum Petra Dobruska (One World Romania), Rodica Dominteanu (Cinema-edu), Sorina Untu (Film Club România), Yvonne Irimescu (NexT), Vlad Ilicevici (Anim’est), Boglarka Nagy (Institutul Francez din România), dar și reprezentanți ai instituțiilor educaționale precum Cătălina Chendea (Inspector de specialitate MEN), Mihai Iacob (Institutul de Științe ale Educației), sau Elena Ștefan (Inspectoratul Municipului București).

Discuțiile ridicate au punctat subiecte precum metodele de educație aplicate în activități anterioare în instituții de învățământ, obstacole întâmpinate și soluții pentru prevenirea lor și modalități de colaborare în cadrul proiectelor de educație cinematografică în școli.
Profesorii au avut ocazia să participe și la un panel de prezentări susținute de specialiștii Ileana Bîrsan (critic de film), Boglarka Nagy (Institutul Francez din România), Raluca Iacob-Pop (Sustine Cultura in Educatie), Delia Lungu (psiholog SuntParinte.ro – Intuitext) , Florin Barbu (critic de film), Diana Cercel (Asociația Culturală Macondo), Rodica Dominteanu (Cinema Edu). Aceștia au prezentat metode de aplicare a educației prin film, moduri de provocare la dialog după vizionări, abordări ale adolescenților sau valorile și emoțiile exprimate prin cinematografie.

„Educația cinematografică este cel mai bun mijloc, universal, accesibil și apreciat de public, ce permite dobândirea culturii generale. Este vehiculul principal în inovație”, a declarat Raphaël Chevalley (Lanterna Magică).

„Filmele bune se cunosc din școală”

Proiectul „Filme pentru liceeni” are ca obiectiv redactarea unui ghid educațional și dezvoltarea unei metodologii de predare prin film, care va contribui la inovarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste cuprinse între 14-18 ani, din România. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecții de șase filme europene în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni din București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu și de șase sesiuni de formări pentru 50 de cadre didactice.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Proiectul este susținut de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Școlar București și Casa Corpului Didactic București.

Despre organizatori:

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi. În perioada 11 septembrie 2013 – 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magică existente în Elveția au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distribuția de filme de artă pe piața din România.

24
/09
/15

Agresat de: soția depresivă, amanta posesivă, fiul parazit, menajera prea curioasă, vecinul intruziv, el vrea doar... O oră de liniște. După « Les VisIteurs » și « "Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?"», o nouă comedie, în cinematografe, cu Christian Clavier.

23
/09
/15

5 scurtmetraje și două documentare românești au fost incluse în selecția HipTrip Travel Film Festival de anul acesta. Aflat la a doua ediție, festivalul își continuă misiunea de a inspira și încuraja spectatorii să se transforme din turiști, în călători și chiar în exploratori, oferind filmelor românești un loc aparte în programul festivalului.

23
/09
/15

Filmul care a şocat o lume întreagă şi a schimbat perspectiva asupra supravegherii cetăţenilor, distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări, poate fi văzut în premieră în România, pe 25 septembrie, de la 22.10, la TVR 1.

23
/09
/15

Seymour Bernstein, pianistul, are optzeci și opt de ani. Și la optzeci și opt de ani, omul acesta poate să spună că nu credea să ajungă cu mâinile lui până la Dumnezeu. Iar adevărul este că el chiar a ajuns cu mâinile lui până la Dumnezeu, căci Seymour cu adevărat este dintre aceia pentru care au apărut pe lume sonatele și pianele și melancolia.

22
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă Denis Villeneuve nu revoluţionează nici filmul de acţiune, nici pe cel de autor, „Sicario”, o combinaţie între cele două, este spectacol pur.

22
/09
/15

Lungmetrajul "Room", realizat pe baza unui roman nominalizat la Man Booker Prize, despre o mamă şi fiul ei care sunt ţinuţi în captivitate timp de cinci ani, a câştigat premiul People's Choice, cea mai importantă distincţie decernată la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

21
/09
/15

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est sărbătorește, în octombrie, 10 ani de existență, alături de invitați de excepție. Două dintre cele mai mari studiouri de animație din lume, Pixar și LAIKA, vin la București pentru a oferi publicului acces în culisele animației la cel mai înalt nivel.

21
/09
/15

Regizorul Nima Nourizadeh și scenaristul Max Landis au ieşit din tipare cu cea mai nouă producție FilmNation Entertainment, „American Ultra: Agent Descoperit”. Filmul aduce în prim plan povestea fascinantă a lui Mike (Jesse Eisenberg), un tip veşnic „fumat”, aparent ghinionist şi nemotivat, care este de fapt un agent CIA letal, extrem de bine antrenat, aflat în aşteptare.

20
/09
/15

Cei mai mici fani ai animaţiei au un nou prilej de entuziasm, la început de octombrie: ediţia aniversară Anim’est, ce sărbătoreşte 10 ani de existenţă a festivalului, pregăteşte o nouă selecţie de filme îndrăgite şi premiate în toată lumea, proiectate la Bucureşti în cadrul secţiunii Minimest.

19
/09
/15

Inaugurată cu ocazia Zilelor Bucureștului, aplicația mobilă ARCUB îi va ţine pe bucureșteni la curent cu ultimele noutăți din film, muzică, teatru, dans, fotografie, carte, workshop-uri tematice sau alte evenimente culturale din stradă. Disponibilă gratuit pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS sau Android, aplicația oferă posibilitatea de a obține toate informațiile necesare despre evenimentele din Capitală.

18
/09
/15

Realizatoriii filmului Un etaj mai jos se vor întâlni cu publicul din București astăzi 18 septembrie, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. La Cinema Studio, vor răspunde curiozităților spectatorilor, după proiecția de la 20.00, regizorul Radu Muntean, actorul Teodor Corban, scenaristul Alexandru Baciu și directorul de imagine Tudor Lucaciu. Echipa se va muta apoi la Cinema Elvire Popesco, pentru o sesiune de Q&A aproape de miezul nopții, la finalul proiecției de la 22.00.

18
/09
/15

O poveste de dragoste cu un soț fantomă, iubiri interzise, mentalități distructive, căutători de comori și drame de conștiință - cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.