Salonul nr. 6, după nuvela lui Cehov, la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/salonul-nr-6-dupa-nuvela-lui-cehov-la-tvr2/

În anul în care aniversăm 155 ani de la naşterea scriitorului A. P. Cehov, Casa de producţie TVR propune publicului spectator ecranizarea uneia dintre cele mai cunoscute nuvele ale sale – „Salonul nr. 6”. Dramatizarea, realizată de Vitalie Lupaşcu, are în distribuţie actori de prim rang ai teatrului şi filmului românesc – Dan Aştilean, Răzvan Vasilescu, Mihai Dinvale, Constantin Dinulescu.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2015

Pentru regizorul Vitalie Lupașcu „Salonul nr. 6” al lui Cehov este un spațiu subteran, un spațiu extrem, un spațiu în care se coboară, precum se coboară în sine.

 Salonul 6 este o metaforă, o alegorie a condiţiei umane din acele timpuri de sfârșit de secol XIX. Este o creaţie, încă actuală, în care tristețea se îmbină cu umorul și cu ironia amară în satirizarea societății și în revelarea dramatismului unor existențe mediocre. Personajele descoperă adevărul despre propria existenţă, adevăr care le apasă cu atâta intensitate încât autosugestiile, minciunile foarte adânci despre sine se dau la o parte. Se produce atunci o criză existenţială majoră. Momentul de luciditate durează foarte puţin, iar unii nici nu îl iau în seamă decât ca pe un incident care le-a tulburat meteoric confortul şi evoluţia (ascensiunea, cariera, dezvoltarea, credinţa). – Vitalie Lupașcu

Drama se construiește în jurul introvertitului medic Riaghin (Dan Aștilean) și a nebunului lucid Gromov (Răzvan Vasilescu), a cărui viziune clară și tranșantă asupra lumii îl face pe Riaghin să se îndoiască de propriile adevăruri.Salonul nr. 6

Dialogul celor doi, două spiritualități și atitudini completându-se reciproc, dă viață acestei ecranizări: „ Când omul ajunge la maturitate, sau la o conștiință luminată, atunci se simte atras într-o cursă fără voia lui, din care nu mai poate ieși.” spune doctorul. „Vin momente când mă cuprinde setea de viață și atunci mi-e frică să nu înnebunesc.” îi răspunde nebunul internat.

SALONUL NR. 6

de Anton Pavlovici Cehov

Traducerea : Alexei Mateevici

Regia artistică şi scenariu : Vitalie Lupaşcu

DISTRIBUŢIE:

Raghin – Dan Aştilean, Gromov – Răzvan Vasilescu, Hobotov – Gavril Pătru, Nikita – Ion Haiduc, Dariuşca – Natalie Ester, Mihail Avereanovici – Mihai Dinvale, Moiseica – George Lungoci, Nebunul orb – Constantin Dinulescu, Ţăranul fără simţuri – Cristian Toma, Nebunul Funcţionar – Mihai Răducu, Mamă copil – Amalia Ciolan, Primarul – Bogdan – Ghiţulescu, Poetul  (Puşkin)  – Ioana Visalon, Doctorul  tânăr  –  Mihai Răzuş

ECHIPA TV

Organizatori producţie: Sorin Cristea şi Marius Flonta,

Postprocesare sunet: Cornel Ciuleanu,

Editor imagine : Cosmin Găleată,

Scenografie décor : Georgeta Nistor şi Roxana Lungoci,

Scenografie costume : Roxana Lungoci,

Director de imagine platou : Bogdan Marincov,

Directori de imagine teren : Dan Stoian, Marian Oprea, Dan Constantinescu jr.,

Regia de montaj : Cătălin Bălan,Salonul nr. 6

Redactor : Florin Mihailescu – Brăila,

Colorizare : Bogdan Dumitru şi Cornelia Popa,

Producători: Cristina Anton şi Cătălin Mireuţă,

Producator delegat : Dana Andriescu,

Producător coordonator: Demeter Ándrás

Producția SALONUL NR. 6 va fi difuzată în premieră la Televiziunea Română în data de 27 aprilie 2015, de la ora 20.10, la TVR 2 și TVR HD.

În reluare:

TVR 2 – Marți, 28 aprilie, ora 12:10.

TVR HD – Marți, 28 aprilie, ora 14:00.

 „Salonul nr. 6” poate fi văzut şi miercuri, 22 aprilie, ora 20:00, la proiecția în avanpremieră care va avea loc la creart Sala Teatrelli – Adresa: Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, Bucureşti.

Foto: Salonul nr. 6 – tvr.ro

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.