Salonul nr. 6, după nuvela lui Cehov, la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/salonul-nr-6-dupa-nuvela-lui-cehov-la-tvr2/

În anul în care aniversăm 155 ani de la naşterea scriitorului A. P. Cehov, Casa de producţie TVR propune publicului spectator ecranizarea uneia dintre cele mai cunoscute nuvele ale sale – „Salonul nr. 6”. Dramatizarea, realizată de Vitalie Lupaşcu, are în distribuţie actori de prim rang ai teatrului şi filmului românesc – Dan Aştilean, Răzvan Vasilescu, Mihai Dinvale, Constantin Dinulescu.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2015

Pentru regizorul Vitalie Lupașcu „Salonul nr. 6” al lui Cehov este un spațiu subteran, un spațiu extrem, un spațiu în care se coboară, precum se coboară în sine.

 Salonul 6 este o metaforă, o alegorie a condiţiei umane din acele timpuri de sfârșit de secol XIX. Este o creaţie, încă actuală, în care tristețea se îmbină cu umorul și cu ironia amară în satirizarea societății și în revelarea dramatismului unor existențe mediocre. Personajele descoperă adevărul despre propria existenţă, adevăr care le apasă cu atâta intensitate încât autosugestiile, minciunile foarte adânci despre sine se dau la o parte. Se produce atunci o criză existenţială majoră. Momentul de luciditate durează foarte puţin, iar unii nici nu îl iau în seamă decât ca pe un incident care le-a tulburat meteoric confortul şi evoluţia (ascensiunea, cariera, dezvoltarea, credinţa). – Vitalie Lupașcu

Drama se construiește în jurul introvertitului medic Riaghin (Dan Aștilean) și a nebunului lucid Gromov (Răzvan Vasilescu), a cărui viziune clară și tranșantă asupra lumii îl face pe Riaghin să se îndoiască de propriile adevăruri.Salonul nr. 6

Dialogul celor doi, două spiritualități și atitudini completându-se reciproc, dă viață acestei ecranizări: „ Când omul ajunge la maturitate, sau la o conștiință luminată, atunci se simte atras într-o cursă fără voia lui, din care nu mai poate ieși.” spune doctorul. „Vin momente când mă cuprinde setea de viață și atunci mi-e frică să nu înnebunesc.” îi răspunde nebunul internat.

SALONUL NR. 6

de Anton Pavlovici Cehov

Traducerea : Alexei Mateevici

Regia artistică şi scenariu : Vitalie Lupaşcu

DISTRIBUŢIE:

Raghin – Dan Aştilean, Gromov – Răzvan Vasilescu, Hobotov – Gavril Pătru, Nikita – Ion Haiduc, Dariuşca – Natalie Ester, Mihail Avereanovici – Mihai Dinvale, Moiseica – George Lungoci, Nebunul orb – Constantin Dinulescu, Ţăranul fără simţuri – Cristian Toma, Nebunul Funcţionar – Mihai Răducu, Mamă copil – Amalia Ciolan, Primarul – Bogdan – Ghiţulescu, Poetul  (Puşkin)  – Ioana Visalon, Doctorul  tânăr  –  Mihai Răzuş

ECHIPA TV

Organizatori producţie: Sorin Cristea şi Marius Flonta,

Postprocesare sunet: Cornel Ciuleanu,

Editor imagine : Cosmin Găleată,

Scenografie décor : Georgeta Nistor şi Roxana Lungoci,

Scenografie costume : Roxana Lungoci,

Director de imagine platou : Bogdan Marincov,

Directori de imagine teren : Dan Stoian, Marian Oprea, Dan Constantinescu jr.,

Regia de montaj : Cătălin Bălan,Salonul nr. 6

Redactor : Florin Mihailescu – Brăila,

Colorizare : Bogdan Dumitru şi Cornelia Popa,

Producători: Cristina Anton şi Cătălin Mireuţă,

Producator delegat : Dana Andriescu,

Producător coordonator: Demeter Ándrás

Producția SALONUL NR. 6 va fi difuzată în premieră la Televiziunea Română în data de 27 aprilie 2015, de la ora 20.10, la TVR 2 și TVR HD.

În reluare:

TVR 2 – Marți, 28 aprilie, ora 12:10.

TVR HD – Marți, 28 aprilie, ora 14:00.

 „Salonul nr. 6” poate fi văzut şi miercuri, 22 aprilie, ora 20:00, la proiecția în avanpremieră care va avea loc la creart Sala Teatrelli – Adresa: Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, Bucureşti.

Foto: Salonul nr. 6 – tvr.ro

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă