Șase din 49 – norocosul bilet ghinionist
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-din-49-norocosul-bilet-ghinionist/

După ce a recreat pe micile ecrane atmosfera misterioasă din „Domnişoara Christina”, Alexandru Maftei şi-a făcut debutul în regia de teatru, aducând pe micuţa scenă a Teatrului de Artă o poveste tragicomică despre blestemul unei binecuvântări.

Un articol de Teodora Gheorghe|28 mai 2014

El (Liviu Cheloiu) se întoarce acasă vădit împovărat de o grijă. E o locuință modestă, de țară. Pe fundal se aud acordurile lugubre din Psycho. Se anunță o veste proastă?

Ea (Dana Voicu) se așază la masă, ca în fiecare zi. Treburile bucătăriei se cer rezolvate în virtutea unei vechi rutine existențiale. Nu bagă de seamă că ochii bărbatului privesc în gol, umpluți de o frică până atunci necunoscută. Dintr-o dată, în normalitatea lucrurilor se produce o fisură. El o anunță că a jucat în secret la loto. Mai mult de atât, a și câștigat. 10 milioane de euro.

La început neîncrezătoare, femeia se ridică încet din adâncimile traiului modest și aruncă o ocheadă spre strălucirea vieții promise de cele șase numere. Realizează curând că spusele lui sunt adevărate. Din acest moment, aparenta liniște din casă este tulburată; vechea ordine, răsturnată.

Protagoniștii călătoresc împreună pe drumul sinuos al imaginației și al dorințelor. Entuziasmul câștigului se topește rapid în furtuna de îndoilei stârnită de soția care admiră cu nostalgie cutia de cacao de la „tăticul”. Trecutul e încă prezent în conștiința femeii.

Teama de schimbare e mai puternică decât bucuria pe care aceasta o presupune. 10 milioane de euro pot cumpăra o altă viață. Totuși, cine le poate garanta că ei vor rămâne aceeași?

sase din 49

Biletul câștigător devine sursa grijilor ce apasă cuplul cu o greutate copleșitoare. În același timp, el scoate la iveală nemulțumiri ce clocotesc de mult în sânul familiei: gelozia, neîncrederea sau conflictul dintre părinți si copii. Acutizarea lor dă naștere scenariilor paranoice proiectate într-un viitor în care a avea mulți bani înseamnă a risca să fii prădat sau ucis.

Dana Voicu și Liviu Cheloiu întruchipează excelent slăbiciunea umană în contextul unei oportunități extraordinare, miraculoase chiar. Jocul dinamic este nuanțat de schimbări de dispoziție și metamorfoze sufletești impresionante, la care se adaugă un umor sănătos, frizând pe alocuri sarcasmul și tragicomedia. Cei doi ne încântă cu un spumos haz ne necaz în care strecoară realități dureroase.

Personajele lor nu sunt cu mult diferite de noi. V-ați întrebat vreodată ce ați face dacă ați câștiga la loto? Ați vinde casa și v-ați muta în Caraibe? Sau poate i-ați lăsa într-un loc sigur până ați avea curajul să recunoașteți că existența voastră s-a schimbat pentru totdeauna…

Dacă vreți să cugetați la aceste întrebări printre hohote de râs, vă invit să urmăriți spectacolul „Șase din 49”.

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”