Scena teatrului românesc se pregăteşte pentru lansarea Festivalului Naţional de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/scena-teatrului-romanesc-se-pregateste-pentru-lansarea-festivalului-national-de-teatru/

Începând cu 26 octombrie, scena teatrului românesc se pregăteşte pentru un nou eveniment de amploare- lansarea Festivalului Naţional de Teatru. În perioada 26 octombrie- 4 noiembrie, Bucureşti va fi locul în care spectacolul se va desfăşura în toată strălucirea sa, atât sub formă vizuală- spectacole de teatru, cât şi auditivă prin intermediul pieselor radiofonice. Conferinţa […]

Un articol de |10 octombrie 2012

Începând cu 26 octombrie, scena teatrului românesc se pregăteşte pentru un nou eveniment de amploare- lansarea Festivalului Naţional de Teatru. În perioada 26 octombrie- 4 noiembrie, Bucureşti va fi locul în care spectacolul se va desfăşura în toată strălucirea sa, atât sub formă vizuală- spectacole de teatru, cât şi auditivă prin intermediul pieselor radiofonice.

Conferinţa de lansare a evenimentului va avea loc joi, 18 octombrie în incinta UNITER şi va reprezenta punctul de plecare pentru cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru.

Printre scenele care vor beneficia de reprezentaţii pe toată perioada desfăşurării evenimentului se vor număra cele din incinta Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Odeon, ArCuB, Teatrului Metropolis, Operei Naţionale Bucureşti, Teatrului Bulandra, Teatrului ACT, Clubului ,,La Scena’’, Teatrului Mic, Teatrului de Comedie, Teatrului Foarte Mic, UNATC, Terasa Le Theatre, Fundaţia Lowendal şi Centrului Cultural pentru UNESCO ,, Nicolae Nălcescu’’.

În plus, în incinta Muzeului Curtea Veche va avea loc un workshop intitulat Spre Damasc coordonat de către Cătălina Buzoianu alături de Mircea Florian şi Daria Alexandru, workshop în cadrul căruia participanţii se vor familiariza cu lumea spectacolului într-un mediu profesionist şi primitor,

Scena teatrului Metropolis va găzdui piese precum Vocea umană- în regia Sandei Manu şi jucată de către Oana Pellea, dar şi Îngeri în America în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză.

Adaptările radiofonice care au la bază scrierile lui Ion Luca Caragiale precum Mofturi, Momente şi Schiţe şi Năpasta vor fi difuzate de către Radio România Cultural. Pe toată perioada festivalului, piesa  Drumul spre Damasc- producţie 2009 a Teatrului Naţional Radiofonic va fi disponibilă on-line.

Festivalul Naţional de Teatru reprezintă cea mai amplă reuniune de de spectacole în decursul aceleaiaşi stagiuni. Prima ediţie a acestui festival a avut loc în anul 1990, din iniţiativa criticului de teatru Valentin Silvestru şi a reunit personalităţi marcante din lumea teatrului aflate în exil. Chiar dacă prima ediţie s-a desfăşurat punându-se accent pe piesele lui Ion Luca Caragiale, în decursul timpului numele autorului a fost retras şi readăugat în titulatura evenimentului. Încă de la prima stagiune a Festivalului Naţional de Teatru, critici precum Cristina Dumitrescu, Alice Georgescu, Ludmila Patlanjoglu, Natalia Stancu şi Ion Parhon au stabilit agenda artistică a evenimentului. Începând cu 2001, unicul selecţioner, dar şi director artistic al Festivalului Naţional de Teatru este Alice Georgescu.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.