Scrie pentru patru pereți – concurs de dramaturgie
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrie-pentru-patru-pereti-concurs-de-dramaturgie/

Lorgean theatre organizează un concurs de dramaturgie a cărui temă este corespondenţa dintre piesă şi spaţiul unde va fi montată, respectiv într-un teatru de apartament, un concept inedit pe piaţa teatrală bucureşteană. 

Un articol de Judy Florescu|21 iulie 2014

„Textul tău poate prilejui o intâlnire aparte între spațiul familiar (ceea ce am numit noi domestic box) și actul artistic, în care toți participanții, gazdele, actorii, oaspeţii-spectatori își oferă unii altora o experiență memorabilă. Contribuie astfel cu creația ta la conturarea conceptului de “homemade culture”* propus de lorgean theatre„, precizează organizatorii, într-un comunicat de presă.

Piesele se pot trimite pe adresa de email [email protected] până la data de 1 octombrie 2014.

„Arată-ne că te simți ca acasă pe scenă și ca pe o scenă acasă! Oferim premii în valoare de 2500 de lei și ceva aplauze în stagiunea viitoare”, mai adaugă organizatorii. 

Din anul 2008, lorgean theatre face parte din peisajul cultural românesc, iar în cei peste cinci ani de existență a găzduit mai bine de 30 piese de teatru și performance-uri, cu peste 75 reprezentații. Peste 1000 de spectatori au trecut pragul garsonierei care găzduiește lorgean theatre, iar din 2012, teatrul domestic s-a extins în alte 40 de apartamente.

Particularitatea pe care o regăsim la lorgean theatre  este faptul că în locul unui bilet plătit spectatorii au adus, dintotdeauna, un obiect legat de tema piesei. Acest obiect a fost folosit adesea în reprezentație, iar de cele mai multe ori spectatorii au fost invitați să discute despre motivaţia alegerii lui la finalul spectacolelor. Acest amănunt de integrare a spectatorilor în piesă este unul important, dar nu o condiție de participare a textului.

Concursul de dramaturgie „Scrie pentru patru pereţi” face parte din Campania „Se joacă cu casa deschisă”, proiect finațat de Administratia Fondului Național Cultural. 

foto credit: lorgean theatre

11
/04
/17

Premiul Pulitzer 2017 pentru "Fotoreportaj" (Feature Photography") a revenit publicației Chicago Tribune, care a publicat un portret al unui copil de 10 ani care a supraviețuit unui schimb de focuri în Chicago, și al mamei sale, care încearcă să reia cursul vieții după această dramă.

11
/04
/17

Într-o zi de 11 aprilie se stingea din viaţă Ion Minulescu, autorul memorabilelor "Romanţe pentru mai târziu". În acea zi, într-un Bucureşti ruinat de bombardamentele aliaţilor, poetul de 63 de ani aniversa 30 de ani de căsnicie cu poeta Claudia Millian. Tot într-o zi de 11 aprilie era prezentat în România Visul lui Tănase, un film-scheci de N. Kirițescu, realizat la Berlin, avându-l pe Constantin Tănase în rolul principal şi avea loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.

11
/04
/17

''Rendez-vous pe Lună'', de Alexandr Galin, în regia lui Gelu Colceag, a avut premiera pe 9 aprilie la Teatrul Mic din Bucureşti. Din distribuție fac parte actorii Dan Condurache, Ruxandra Enescu, Claudiu Istodor alături de Valentina Popa, Ana Bianca Popescu, Beatrice Peter și Raphaela Lei.

10
/04
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Pe vremea când frontierele erau în mare parte spiritualizate, cum ar fi spus Nicolae Titulescu, oamenii de talent, creativi, socoteau normal să se manifeste, să se desăvârşească la Bucureşti ori la Paris. Aşa a fost şi cazul Elvirei Popescu (1896- 1993), absolventă a Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti.

10
/04
/17

Într-o zi de 10 aprilie se năşteau actorul egiptean Omar Sharif, jurnalistul american Joseph Pulitzer şi Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen.

10
/04
/17

Sputnik și Compania de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK) aduc la București Fotocronici din Siria. „Siria. Cronica în fotografii a unui război” este alcătuită din patruzeci și nouă de lucrări ale fotografilor corespondenți la fața locului ai Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik și ale operatorilor Companiei de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK).

08
/04
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Din zecile de români formaţi în şcolile franceze se desprinde figura unică a lui Şerban Coculescu (Pius Sérvien), fiul lui Nicolae Coculescu, profesor de astronomie, fondatorul Observatorului astronomic de la Bucureşti.

07
/04
/17

Miercuri, 12 aprilie 2017, ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio propune un rafinat dialog muzical între Vivaldi și Piazzolla, sub bagheta dirijorului italian Gian Luigi Zampieri, cu participarea violoniștilor Gabriel și Simina Croitoru. În partea a doua a programului, orchestra va interpreta Simfonia nr. 1 în re major de C. P. E. Bach.