„Scrisoare despre Dumnezeu” scrisă de Einstein, scoasă la licitaţie pe internet
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-despre-dumnezeu-scrisa-de-einstein-scoasa-la-licitatie-pe-internet/

O scrisoare celebră scrisă de Albert Einstein cu un an înainte de a muri, în care renumitul fizician îşi exprimă opiniile pe care le avea asupra religiei, va fi scoasă la licitaţie pe site-ul eBay în această lună. Preţul de pornire este de 3 milioane de dolari. Supranumită „Scrisoare despre Dumnezeu” (God Letter), textul acelei […]

Un articol de |3 octombrie 2012

O scrisoare celebră scrisă de Albert Einstein cu un an înainte de a muri, în care renumitul fizician îşi exprimă opiniile pe care le avea asupra religiei, va fi scoasă la licitaţie pe site-ul eBay în această lună.

Preţul de pornire este de 3 milioane de dolari. Supranumită „Scrisoare despre Dumnezeu” (God Letter), textul acelei scrisori oferă indicii preţioase despre gândurile şi opiniile pe care Albert Einstein, considerat unul dintre cei mai inteligenţi oameni din lume, le avea despre religie, Dumnezeu şi orânduirile umane primitive.

 

Licitaţia este organizată de casa de licitaţii Auction Cause cu sediul la Los Angeles.

Albert Einstein a scris această scrisoare în limba germană, pe 3 ianuarie 1954, pe o hârtie cu antetul Universităţii Princeton din Statele Unite şi este adresată filosofului Erik Gutkind, după ce fizicianul citise cartea acestuia, intitulată „Choose Life: The Biblical Call to Revolt”.

„Pentru mine, cuvântul «Dumnezeu» nu este nimic mai mult decât expresia şi produsul slăbiciunii omeneşti, Biblia este o colecţie de legende onorabile dar primitive, care sunt însă destul de copilăreşti. Nicio interpretare, oricât ar fi ea de subtilă, nu ar putea să-mi schimbe părerea despre ea”, scria savantul de origine germană, care a câştigat în 1921 premiul Nobel pentru fizică.

Actualul proprietar, anonim, al scrisorii, care va fi scoasă la vânzare cu plicul, timbrele şi ştampila poştală originale, a cumpărat scrisoarea la o licitaţie organizată de casa Bloomsbury Auctions la Londra, în 2008, pentru suma de 404.000 de dolari.

De atunci, scrisoarea a fost păstrată într-un seif cu temperatură controlată electronic, într-o instituţie publică.

Deşi preţul de pornire al licitaţiei de pe eBay este de 3 milioane de dolari, reprezentanţii casei Auction Cause se aşteaptă ca scrisoarea să fie achiziţionată la un preţ dublu sau chiar triplu. Licitaţia va avea loc în perioada 8-18 octombrie, pe site-ul www.einsteinletter.com.

În urmă cu 10 ani, ultima scrisoare scrisă de Albert Einstein s-a vândut la licitaţie cu peste 2 milioane de dolari.

Albert Einstein a publicat, în 1905, teoria relativităţii restrânse, completată în 1915 cu teoria relativităţii generalizate, în care a afirmat că timpul accelerează sau încetineşte în funcţie de viteza de deplasare a unui obiect în spaţiu, relativ la poziţia unui alt obiect. Teoria relativităţii a lui Einstein se află la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului şi a spaţiului.

Albert Einstein a fost recompensat în 1921 cu premiul Nobel pentru fizică.

Sursa: Mediafax

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.