Scurtmetrajul „Cei vii au nevoie de lumină, cei morți, de muzică” a câștigat Trofeul NexT
https://www.ziarulmetropolis.ro/scurtmetrajul-cei-vii-au-nevoie-de-lumina-cei-morti-de-muzica-a-castigat-trofeul-next/

Scurtmetrajul vietnamez „Cei vii au nevoie de lumină, cei morţi, de muzică”, semnat The Propeller Group, a câştigat trofeul celei de a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT, în valoare totală de 4.000 de euro, în cadrul Galei de premiere desfăşurate la cinema Muzeul Țăranului.

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2016

„Ritmul filmului este dat de schimbările de culoare și de fluiditatea sunetului. Menține o senzație continuă de transpoziție suprarealistă într-un prezent necunoscut și totuși existent. Este viu, liric, poetic și profund”, și-au motivat membrii juriului decizia.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie a fost câștigat de Zack Russell, cu filmul „Se apleacă să cucerească”,

La categoria cel mai bun sound design, premiul „Andrei Toncu” a fost acordat filmului „Figura” de Kataryzna Gondek.

Juriul internațional a acordat și două mențiuni speciale. Prima „Manoman”, de Simon Cartwright şi „Dispozitiv 0068” de Radu Bărbulescu. Filmul lui Bărbulescu a câștigat și premiul publicului pentru film românesc, în valoare de 500 de euro.next

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1.000 de euro, a revenit peliculei „Prăjitorul de pâine” de Cristian Pop.

Filmul „Vacanță la țară”, în regia lui Andrei Tănase, a primit premiul Luno, în valoare de 2.000 de euro.

Premiul publicului pentru film străin, cu o valoare de 500 de euro, a fost acordat filmului „Tinerețea monștrilor îndrăgostiți”, de Yann Delattre.

Câștigătorul concursului The Pitch a fost proiectul „Private party”, de Octav Chelaru. Câștigătorului i-a fost înmânat un cec de 5.000 de euro, pentru realizarea ideii sale de scurtmetraj.

În cadrul galei au mai fost acordate premiul Abis, care constă în servicii de postproducție, cu valoare de 1.000 de euro, acordat proiectului „Exit” de Bogdan Benea, și premiul Villa Kult, pentru rezidență la Berlin, acordat lui Octav Chelaru.

Foto: NexT – facebook

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.