Se deschide Festivalul Internațional de Teatru Idiș
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-deschide-festivalul-international-de-teatru-idis/

În perioada 29 mai – 2 iunie 2019, va avea loc cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Idiş – TES FEST, cu ocazia aniversării de 71 ani a Teatrului Evreiesc de Stat, sub această titulatură, şi a 143 de ani de la înfiinţarea primului teatru profesionist de limbă idiş din lume în România, la Iaşi, în anul 1876, de către scriitorul şi artistul Avram Goldfaden.

Un articol de Liliana Matei|25 mai 2019

În cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST vor fi prezente trupe de teatru profesioniste de limbă idiș din întreaga lume – SUA, Israel, Franța, Republica Moldova, formaţii și interpreţi de muzică klezmer de renume mondial, menite să aducă în atenţia publicului cultura idiș, sub toate aspectele sale.

De asemenea, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST vor fi organizate și o serie de evenimente conexe: conferințe de cultură idiș realizate de mari personalităţi artistice, lansări de carte, întâlniri tematice și expoziţii despre istoria și activitatea Teatrului Evreiesc de Stat.

Festivalul Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST se adresează publicului larg, de toate categoriile de vârstă, și își propune să deschidă, prin mijloace de expresie specifice, o poartă de cunoaștere, contribuind astfel la înţelegerea, acceptarea și apropierea între culturi.

Prin realizarea Festivalului Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST, Teatrul Evreiesc de Stat dorește să aducă în atenţia publicului larg specificul unic al culturii idiș, prin prezentarea acesteia în contextul cultural actual, dar și să sporească interesul pentru realizarea unei mai bune comunicări interculturale, prin schimbul de experienţă cu comunităţi care promovează cultura idiș în lume, prezervarea tradiţiei culturale evreiești în România și transmiterea patrimoniului cultural evreiesc, prin mijloace artistice, în întreaga lume.

Teatrul Evreiesc de Stat are ca scop principal păstrarea și promovarea teatrului și culturii de limbă idiș, cultivarea și promovarea tradiţiilor evreiești, propagarea culturii prin cunoașterea limbii, literaturii și tradiţiilor, susţinând de peste șase decenii multiculturalismul și plurilingvismul.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.