Se lansează platforma CDT – Cu De Toate, cu informaţii importante pentru tineri
https://www.ziarulmetropolis.ro/se-lanseaza-platforma-cdt-cu-de-toate-cu-informatii-importante-pentru-tineri/

Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu.

Un articol de Liliana Matei|24 mai 2022

Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de respingere este că devin tot mai retraşi, uneori mai provocatori şi, de multe ori, lipsiţi de accesul la o sursă de informaţie corectă şi concisă, pe înţelesul lor.

Ajungem MARI, programul educaţional dedicat copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi din medii defavorizate, a pus bazele platformei CDT – Cu De Toate, în care au adunat informaţii esenţiale pentru ei, dar explicate într-o manieră simplă, uşor de parcurs.

România este pe primul loc în UE la naşterile provenite din mame cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani. Tot România are unul dintre cele mai ridicate procente în ceea ce priveşte tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 34 de ani care nu muncesc şi nici nu sunt încadraţi în vreo formă de învăţământ. Abandonul şcolar a crescut în ultimii ani la toate nivelurile de învăţământ, peste 40% dintre elevi se regăsesc în zona de analfabetism şi, pentru că toate se leagă între ele, ţara noastră se află pe primul loc în Europa şi în ceea ce priveşte deprivarea materială şi socială în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani.

„Proiectul CDT – Cu De Toate a apărut ca urmare a dorinţei de a ajunge la cât mai mulţi tineri, din toate mediile şi de a le pune la dispoziţie informaţii reale, clare şi necesare pentru evoluţia lor către a deveni adulţi responsabili şi independenţi. Este însă un suport excelent şi pentru cei care lucrează cu copii şi tineri, astfel încât să îi ghideze mai uşor prin aglomeraţia de informaţii cu care au de-a face zi de zi”, explică Vivianda Nicolae, manager coordonator Ajungem MARI.

Platforma este împărţită în mai multe categorii de interes pentru adolescenţii şi tinerii aflaţi la început de drum. Sunt expuse informaţii despre relaţii, şcoală, internet safety, viaţă sănătoasă, alegerea unui job sau a unei cariere. Sunt puse pe tapet întrebările pe care le au copiii şi tinerii din ziua de azi, dar pe care poate nu au curaj să le rostească sau nu au de unde să obţină un răspuns concret sau de încredere. Iar pentru cele care nu se regăsesc răspunsurile pe site, coordonatorii proiectului îi invită pe tineri să le scrie, iar ei vor discuta cu specialiştii ca să primească cele mai corecte răspunsuri.

„Ne dorim ca acesta să fie un spaţiu sigur, menit să aducă lucruri valoroase, pe înţelesul tuturor. Ştim cu toţii cât sunt de periculoase lipsa de informaţii, pe de o parte şi informaţiile primite greşit, pe de altă parte. Aşa că am adunat din materialele folosite în mod curent de voluntarii noştri, realizate de specialişti în domeniu, şi le-am transformat în articole scurte, uşor de parcurs şi pe înţelesul cât mai multor copii. Şi pentru că trăim în lumea în care imaginea video face mai mult decât 1.000 de cuvinte, multe dintre informaţiile din articole au fost introduse în scenete scurte, care sperăm să fie pe placul tinerilor şi să îi ajute să perceapă mai uşor mesajele”, spune Vivianda Nicolae.

Reprezentanţii şi voluntarii Ajungem MARI cred că schimbările nu pot interveni decât dacă adolescenţii şi tinerii sunt ascultaţi, înţeleşi şi abia apoi îndrumaţi. Tocmai de aceea speră ca această platformă să se transforme într-un loc în care aceştia să se regăsească şi pe care să o acceseze ori de câte ori au întrebări, nedumeriri sau emoţii pe care nu ştiu cum să le gestioneze.

Ajungem MARI este singurul program naţional care susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi din medii defavorizate. Misiunea lui este să-i ajute pe aceştia să devină adulţi încrezători în propriile forţe, responsabili şi independenţi. Sunt peste 1.400 de voluntari care lucrează săptămânal cu mai bine de 2.500 de copii şi tineri din centre de plasament, centre de zi, case şi apartamente de tip familial. Fac meditaţii cu ei, merg împreună în excursii şi tabere, îi ascultă şi discută despre problemele cu care se confruntă şi îi pregătesc pentru ieşirea din sistemul de pretecţie, astfel încât să se poată descurca pe cont propriu şi să ducă o viaţă demnă şi sănătoasă.

25
/07
/23

Această ediție a revistei Teatrul azi și-a dedicat accentele unui univers special al scenei: teatrul de animație, privit ca un act artistic mereu în transformare, în expansiune, nuanțat cultural, ideatic și estetic. Fiind o primă abordare amplă a acestei zone artistice în paginile revistei, coordonatorii acestui dosar, criticii de teatru Irina Zlotea și Octavian Szalad au ales să păstreze un profil general, dedicat actualității teatrului de păpuși și marionete din România și din lume.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Joi, 27 iulie, începe cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Ariel Vâlcea Fest, care pentru 4 zile transformă orașul într-un centru performativ ce adună trupe de teatru, regizori și actori veniți din toate colțurile țării dar și din afara României. Festivalul aduce în Râmnicu Vâlcea nume sonore din lumea teatrului, precum Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț, Anca Sigartău, Cristi Martin și mulți alții.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

23
/07
/23

Explorată, reconstruită din amintiri și închipuiri vârsta de aur rămâne un timp la care te întorci în gând, ca să scapi de prezent. Dar și ca să-l înțelegi. O invitație în copilăria scriitorului portughez, recompensat în 1998 cu Premiul Nobel pentru Literatură.

21
/07
/23

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

21
/07
/23

Ziua 2 din Electric Castle 2023 a fost despre dragoste la prima vedere: artiști aflați la prima lor prezență în România și publicul prezent pe domeniul Banffy au creat o conexiune pe viață. Macklemore a depășit și cele mai exigente așteptări.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

21
/07
/23

Argumentul curatorilor FNT. Echipa curatorială a FNT 2023 (Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari), în urma vizionării a peste 150 de spectacole cu premieră în anul teatral 2022-2023, în teatre de stat și teatre independente, a optat pentru o serie de producții pe care le-a considerat relevante pentru tema din acest an: FNT, laboratoarele sensibilului.

20
/07
/23

Adorați peisajele splendide și comorile arheologice și artistice, nu departe unele de altele, plus peisaje mirobolante și gastronomie de vis? Iată câteva locuri fascinante în împrejurimile Napoli: Casertavecchia, Pompeii și Ercolano, Pozzuoli și Rione Terra, Baia parțial scufundată și Cuma.

20
/07
/23

Un grup de adolescenți a decis că Alexandria are nevoie de un festival de teatru, așa că l-a făcut să se întâmple. Au trecut 18 ani de-atunci. În tot acest timp, Ideo Ideis a învățat să crească în același ritm cu comunitatea din care face parte, oferind spectatorilor din oraș ocazia de a trăi atmosfera Festivalului Național de Teatru Tânăr odată cu liceenii din trupele participante.