”Self Portrait as Charles Darwin” şi ”Memories”, de Adrian Ghenie, scoase la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/self-portrait-as-charles-darwin-si-memories-de-adrian-ghenie-scoase-la-licitatie/

Două tablouri semnate Adrian Ghenie, ”Self Portrait as Charles Darwin” şi ”Memories”, vor fi scoase la licitaţia de artă contemporană de la Sotheby’s, miercuri. Cele două lucrări sunt estimate la 3 milioane de lire sterline, respectiv 550.000 de lire sterline.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2017

”Self Portrait as Charles Darwin” a fost creat în 2011 şi este una dintre cele mai reuşite lucrări ale lui Adrian Ghenie, este descrierea din catalogul licitaţiei Sotheby’s.

În multe aspecte, subiectul tabloului este centrat pe cariera lui Ghenie. În 2013, prima expoziţie a lui Adrian Ghenie, de la galeria Pace din New York, s-a axat în principal pe dialogul darwinian, iar în 2015, Ghenie a reluat tema pentru expoziţia de la Bienala de la Veneţia, ediţia 56.

În multe din lucrările sale, Ghenie a prezentat personalităţi istorice, între care Adolf Hitler, Josef Mengele, dar şi Charles Darwin.

”Memories”,

”Memories”,

Al doilea tablou care este scos la licitaţie, pe 8 martie, la Londra, ”Memories”, a fost estimat între 350.000 şi 550.000 de lire sterline, fiind datat 2007. Tabloul provine dintr-o colecţie privată de la Zurich.

În licitaţia de la Londra se regăsesc tablouri de Jean-Michel Basquiat – ”Untitled ( One Eyed Man ar Xerox Face), care are o valoare estimată la 10 milioane de lire sterline, precum şi un Andy Warhol – ”San Francisco Silverspot” – estimat la 1,8 milioane de lire sterline.

Licitaţia prezintă o selecţie remarcabilă de lucrări ale maeştrilor artei contemporane, care include peisajul lui Gerhard Richter, ”Eisberg” (estimat la 12 milioane de lire sterline), dar şi extrordinarul ”L’homme au papillon”, de Jean Dubuffet.

Adrian Ghenie a cucerit Londra pe 6 octombrie 2016, cu ocazia unei licitaţii organizate de casă Christie’s, când o lucrare de-a sa, “Nickelodeon”, a fost adjudecată pentru suma de 7,109,000 de lire sterline (7,8 milioane de euro).

La 39 de ani Adrian Ghenie e pe lista scurtă a celor mai mari case de licitaţii din lume, iar lucrările sale sunt achiziţionate şi expuse de cele mai mari şi cunoscute muzee.

(Sursa: news.ro)

Foto: ”Self Portrait as Charles Darwin” şi ”Memories”, de Adrian Ghenie – news.ro

14
/12
/19

Muzeul Colecţiilor de Artă, secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, vă invită începând cu data de 14 decembrie 2019 să vizitaţi expoziţia permanentă a colecţiei „Dan şi Liana Nasta”, intrată în patrimoniul muzeului anul acesta, prin generozitatea donatorilor, soții Mihai şi Elena Nasta, nepoții colecționarilor.

10
/12
/19

Luni, 9 decembrie, începând cu orele 19.00, în foaierul Sălii Liviu Ciulei (Izvor) a avut loc vernisajul expoziției permanente de portrete ale actorilor din trupa Teatrului L.S. Bulandra, realizate de fotograful (și actorul) Andrei Runcanu.

03
/12
/19

Pentru fostele state socialiste, 2019 marchează trecerea a 30 de ani de la revoluțiile care au schimbat cursul istoriei, iar pentru cehi, la fel ca și pentru români și alte națiuni ce s-au aflat în Blocul de Est, 1989 a marcat trecerea de la dictatură la democrație. Revoluția de Catifea, așa cum a fost numit evenimentul la cehi, a avut câteva caracteristici aparte, iar bucureştenii sunt așteptați să le descopere la deschiderea expoziției „1989. The Velvet Revolution”, pe data de 5 decembrie 2019, începând cu ora 19:00, la Centrul Ceh din Bucureşti.

06
/11
/19

CRONICĂ DE FILM În documentarul "Rebeli cu o cauză" (2019), de Dobrivoie Kerpenisan, prezentat în premieră la Astra, români de diferite categorii sociale vorbesc despre singurul lucru ce îi mai uneşte: Revoluţia la care au participat în decembrie 1989 în comuna lor bănăţeană, Sânpetru Mare, când au fost fotografiaţi de viitorul cineast.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

22
/10
/19

A treia lună de TAG YOUR IDEAS o prezintă pe scena alternativă a Control-ului, deschisă zilnic și aproape non-stop, pe artista Claudia Brăileanu. Una din exprimările cele mai reprezentative ale instalației Claudiei o reprezintă conceptualizarea pattern-ului, a acelui element de expresie formală, ce impune o reprezentare, prin repetiție, a unei autenticități.