Şerban Foarţă şi Andrei Şerban distinşi cu premii speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/serban-foarta-si-andrei-serban-distinsi-cu-premii-speciale-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural/

Luni, 18 martie, începând cu ora 19:00, la Teatrul Odeon, va avea loc Gala Premiilor Radio România Cultural, eveniment la care se vor decerna premii pentru opt secţiuni diferite.

Un articol de Andrada Văsii|15 martie 2013

Gala Premiilor Radio România Cultural, un eveniment de tradiţie şi cu prestigiu, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, va avea loc luni, 18 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, într-o atmosferă caracterizată de eleganţă, fineţe şi bun gust. Amfitrion va fi actorul VLAD IVANOV.

Vor fi acordate premii la opt secţiuni diferite care au fost gândite pentru a crea o imagine cât mai fidelă a lumii culturale româneşti şi a celor mai importante realizări ale anului 2012, în diferite domenii ale culturii : proză, poezie, teatru, film, muzică, arte plastice, ştiinţa şi educaţie. Din juriu fac parte: scriitorul şi profesorul Titus Vîjeu, scriitorul şi traducătorul Bogdan Ghiu, regizorul Attila Vizauer, eseistul şi traducătorul Valentin Protopopescu, publicistul şi eseistul Dorin Liviu Bîtfoi şi muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.

În cadrul galei vor fi acordate şi cinci premii speciale, ai căror câştigători sunt deja cunoscuţi:

Premiul de Excelenţă îi va fi decernat scriitorului Şerban Foarţă

Premiul Lux Mundi îi revine regizorului Andrei Şerban

Premiul ”In memoriam Iosif Sava” se va acorda tenorului Bogdan Mihai

Premiul pentru “Proiecte culturale” îi va reveni Centrului de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti ARCUB

Premiul “Radio România 85” se va acorda Târgului Internaţional “Gaudeamus” – Carte de învăţătură

Nominalizările pe domenii ale Galei Premiilor Radio România Cultural sunt următoarele:

Poezie
Marius Chivu, Vîntureasa de plastic, Editura Brumar
Bogdan-Alexandru Stănescu, Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul, Editura Cartea Românească
Dan Sociu, Poezii naive şi sentimentale, Editura Cartea Românească

Proză
Dan Coman, Parohia, Editura Cartea Românească
Florina Ilis, Vieţile paralele, Editura Cartea Românească
Veronica D. Niculescu, Roşu, roşu, catifea, Editura Casa de pariuri literare
Filip Florian, Toate bufniţele, Editura Polirom
Simona Sora, Hotel Universal, Editura Polirom

Film

După dealuri de Cristian Mungiu
Toată lumea din familia noastră de Radu Jude
Visul lui Adalbert de Gabriel Achim
Despre oameni şi melci de Tudor Giurgiu

Teatru
Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional I. L.Caragiale din Bucureşti pentru Anul Caragiale
Alexandru Dabija, regia spectacolelor Doua loturi de I. L.Caragiale, la Teatrul Naţional din Bucuresti, si Platonov de Cehov, la Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu
Ionel Mihăilescu, rolul Arturo Ui, în spectacolul Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită de Bertolt Brecht, la Teatrul “Odeon” din Bucureşti
Iulia Popescu, rolul Karolina, în spectacolul Absint de Maga Fertacz, la Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov

Arte plastice

Dan Bota, pictor
Aurel Bulacu, grafician, profesor
Elena Surdu Stănescu, sculptorita
Gheorghe Anghel, pictor, dr. prof univ.

Muzică

Dirijorul Tiberiu Soare
Pianista Luiza Borac
Cvartetul Arcadia

Educaţie

Agenţia Natională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – pentru organizarea ediţiei din 2012 a Premiilor European Language Label

Muzeul Naţional de Istorie naturală „Grigore Antipa”

Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Institutul pentru Stiinţele Educaţiei pentru organizarea editiei din 2012 aLaboratorului de educaţie nonformală

Ştiinţă

Dr. fiz. Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Nucleară “Horia Hulubei”, IFIN-HH
Matei Ciocârlie şi Radu Rusu, SUA, câştigătorii premiului IEEE RAS Early Career în domeniul roboticii

Info:

Gala se va transmite în direct la Radio România Cultural, Radio Târgu Mureş, TVR2 şi pe internet la www.radioromaniacultural.ro.

Ambianţa sonoră va fi asigurată de Cristian Soleanu la saxofoane, George Natsis la pian, Adrian Mircea Flautistu la contrabas şi chitară bas şi Vlad Popescu la baterie, solistă Nadia Trohin.

 

Foto credit: Carmencita Brojboiu

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.