Seria erotică ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey”-în topul preferinţelor deţinuţilor de la Guantanamo
https://www.ziarulmetropolis.ro/seria-erotica-cincizeci-de-umbre-ale-lui-grey-in-topul-preferintelor-detinutilor-de-la-guantanamo/

Volumele trilogiei erotice ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” (,,50 Shades of Grey”), de E. L. James, se numără printre cele mai căutate cărţi în rândul deţinuţilor închisorii de la Guntanamo, alături de Coran.

Un articol de Andrada Văsii|16 august 2013

Volumele trilogiei erotice ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” (,,50 Shades of Grey”), de E. L. James, se numără printre cele mai căutate cărţi în rândul deţinuţilor închisorii de la Guntanamo, alături de Coran.

Trilogia nu este interzisă de autorităţi şi are acelaşi statut ca şi cărţile religioase sau revistele despre fotbal.

Subiectul a fost tratat amplu de presa americană, mai ales după ce reprezentantul democrat Jim Moran a declarat, după o vizită la închisoare, că volumul erotic este foarte căutat în rândul deţinuţilor, mai ales printre prizonierii din secţiunea dedicată teroriştilor.

Un bibliotecar al închisorii a declarat pentru AFP că materialele care conţin prea multă nuditate, violenţă sau dezvoltă idei extremiste sunt interzise în incintă. Milton, care este angajat al Pentagonului, trebuie să citească şi să vizioneze toate materialele cerute de prizonierii din secţiile 5 şi 6 ale închisorii, care formează majoritatea din totalul de 166 de deţinuţi.

Trilogia literară ,,50 Shades of Grey” – încadrată în aşa-zisul „mummy porn”, un gen literar destinat gospodinelor în vârstă de până la 50 de ani, aflate în căutarea erotismului şi a unei soluţii facile pentru a-şi condimenta căsniciile – a intrat fără probleme în securizata incintă.

Un volum pentru anumiţi deţinuţi

,,Nu există nicio restricţie legată de această carte”, a declarat căpitanul Andi Hahn, confirmând prezenţa mai multor copii ale volumelor în secţia 7, unde sunt încarceraţi cei care sunt consideraţi cei mai periculoşi deţinuţi. Pe de altă parte, gardienii spun că deţinuţii din secţiile 5 şi 6 nu au acces la acest volum.

Persoanele închise în secţia 7 sunt ori condamnate pentru terorism şi acte grave sau încarcerate temporar în timpul anchetelor şi au acces la o vastă colecţie de cărţi, ce include volume religioase, romane poliţiste, cărţi medicale, dar şi seria ,,Harry Potter” în limbile arabă, rusă, franceză, engleză şi farsi.

95 milioane de dolari

E. L. James, autoarea romanelor din trilogia erotică ,,50 Shades of Grey”, ocupă primul loc în topul Forbes al celor mai bine plătiţi scriitori din lume, cu venituri de 95 de milioane de dolari, obţinute în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Acţiunea romanelor din seria ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” se pretează polemicilor. Inspirate iniţial din cea mai în vogă idilă în rândul adolescenţilor din acest moment, cea dintre personajele Edward şi Bella din franciza ,,Twilight”, cărţile romancierei E. L. James iau o cu totul altă turnură. În Seattle, Anastasia Steele, o studentă în vârstă de 22 de ani şi încă virgină, cedează în faţa şarmului şi a practicilor sadomasochiste ale miliardarului Christian Grey.

Trilogia ,,Cincizeci de umbre ale lui Grey” va fi adaptată şi pentru marele ecran. Studiourile Universal Pictures au cumpărat drepturile de ecranizare pentru 5 milioane de dolari.

Deşi nu se ştie deocamdată cine va interpreta rolul principal în noua producţie cinematografică, reprezentanţii acestor studiouri hollywoodiene au anunţat că Sam Taylor-Johnson a fost aleasă pentru a asigura regia proiectului. Filmul va fi lansat pe 1 august 2014. În România, cartea a apărut la editura Trei.

Foto credit: E L James (Facebook)

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.