Serile de lectură publică în Librăria Humanitas de la Cişmigiu încep cu Radu Paraschivescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/serile-de-lectura-publica-in-libraria-humanitas-de-la-cismigiu-incep-cu-radu-paraschivescu/

Marţi, 3 septembrie, de la ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Radu Paraschivescu deschide seria de lecturi publice cu un fragment din cel mai nou roman al său, „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”, publicat la Editura Humanitas. Cei care pornesc la drum sunt de obicei exploratori, emigranţi sau turişti. În „Astăzi este […]

Un articol de Andrada Văsii|30 august 2013

Marţi, 3 septembrie, de la ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Radu Paraschivescu deschide seria de lecturi publice cu un fragment din cel mai nou roman al său, „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”, publicat la Editura Humanitas.

Cei care pornesc la drum sunt de obicei exploratori, emigranţi sau turişti. În „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”, cel care-şi croieşte drum prin lume, străbătând veacuri, vremuri şi continente, este un cântec.

El se aude pentru prima dată în timpul foametei din Irlanda secolului al nouăsprezecelea, unde versurile lui exprimă compasiune pentru un deţinut închis pentru furt de porumb. Pe urmă, cuibărit în memoria deţinutului, cântecul ia calea coloniei din Macquarie, Tasmania, unde se transformă în protest împotriva abuzurilor penitenciare.

Un jurnal de detenţie ţinut atunci este publicat în zilele noastre de un editor englez şi intră în atenţia unui anticar. În acest fel, cântecul se întoarce în Europa, unde devine, prin strădaniile unui fan, talismanul coral care-o însoţeşte pe Liverpool într-o finală de Liga Campionilor. „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri” este un roman despre suferinţă şi solidaritate, despre spaimă şi vinovăţie, despre succes şi eşec.

Dar în primul rând este o poveste despre foamea de libertate pe care o simţim indiferent dacă suntem închişi în celula unei temniţe sau între zidurile convenţiilor şi prejudecăţilor.

Foto credit: Humanitas

15
/01
/16

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Centrul Cultural Casa Artelor sector 3 organizează, astăzi, cu începere de la ora 19,00, recitalul extraordinar de poezie și muzica intitulat Eminescu — om, geniu și sfânt. Recitalul va fi susținut de către doi mari artiști ai scenei românești, renumitul actor Dorel Vişan şi apreciatul muzician Ionu - Bogdan Ștefanescu, singurul artist din România care cânta pe Flautul de Aur Muramatsu.

11
/01
/16

„România în 7 gesturi”, cea mai recentă carte de Radu Paraschivescu (Editura Humanitas, 2015), este o culegere necesară, care reușește să pună un diagnostic exact, deci sever, stării de fapt a națiunii în trecerea de la vechiul regim la debandada care s-a prelungit până astăzi.

11
/01
/16

“Al nostru, Eminescu…”, un spectacol actual, viu, un spectacol din care nu lipsesc accentele de umor fin, aerul spontan şi…muzica bine temperată, va fi pus în scenă, sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 12:00, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la porţile Bucureştiului, în Sala Scoarţelor.

11
/01
/16

În epoca vitezei şi a sintezei, când valorile se fac, se desfac şi se refac aproape în fiecare zi, cărţile formatoare rămân aceleaşi. Care sunt  cele mai importante cărţi pe care trebuie să le citeşti într-o viaţă, conform „Canonului occidental” al lui Harold Bloom.