Serile Teatrului Studențesc: descoperă-i pe viitorii mari actori
https://www.ziarulmetropolis.ro/serile-teatrului-studentesc-descopera-i-pe-viitori-mari-actori/

Între 8 şi 12 aprilie, la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti (Calea Plevnei nr. 61), se desfăşoară festivalul „Serile Teatrului Studenţesc”. Pe scenă vor urca trupe de actori, atât amatori cât şi profesionişti, venite din toată ţara. Intrarea este liberă.

Un articol de Adina Scorţescu|6 aprilie 2013

Între 8 și 12 aprilie, la Casa de Cultură a Studenților București (Calea Plevnei nr. 61), se desfășoară festivalul „Serile Teatrului Studențesc”. Pe scenă vor urca trupe de actori, atât amatori cât și profesioniști, venite din toată țara. Intrarea este liberă.

În anul 1996, câțiva membri ai Sindicatului Studenților din Cibernetică au observat că mulți dintre colegi „nu prea mai dădeau pe la teatru”. Și s-au gândit că un festival ar fi nu doar o modalitate de a-i apropia pe cei tineri de artă, ci și o oportunitate de afirmare pentru trupele de teatru. Inițiativa a fost un succes, așa că Serile Teatrului Studențesc se află anul acesta la cea de a XV-a ediție.

Sub sloganul „Hai la teatru ca să scapi de ghinion!”, nouă trupe vor juca în timpul celor cinci zile de festival: Anul I…Semestrul II ( Târgu Mureș), De ce ficatul? (Galați), Fabulinus (Suceava), Ha-Ha Comedy (membrii sunt cu toții studenţi în anul II ai Facultăţii de Teatru „Spiru Haret”), Teatrul Independenților profesioniști (promovează producțiile independente ale studenților și absolvenților Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București), Ludic (Iași), Okaua (liceul Alexandru Ioan Cuza, București), Playground, UNATC (formată din studenți ai UNATC).

Anul acesta, studenţii de la UNATC au pregătit ceva inedit. Sub regia lui Cristi Juncu, unul din cele două spectacole, „Pisica verde” (se joacă joi, de la ora 19.45) îşi propune să stârnească imaginaţia şi un interes fervent, dublate de rezonanţa subtilă a spectatorilor cu personajele. Celălalt, „Autostrada fără ieşire” (se joacă marți, de la 20.30) vrea să desluşească o parte din adâncurile firii umane, surprinsă într-o ipostază ce depăşeşte dimensiunile lumii prozaice.

Piesele se joacă în fiecare seară, de luni până joi. Vineri, 12 aprilie, la ora 12.00, are loc festivitatea de premiere. Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalului.

 

Foto: FB Serile Teatrului Stundențesc

08
/03
/22

Teatrul Evreiesc de Stat vă invită vineri, 11 martie și sâmbătă, 12 martie, de la ora 18.00, la premiera spectacolului CARTEA LUI RUTH de Mario Diament. Regia artistică, costumele și ilustrația muzicală sunt semnate de Eugen Gyemant, decorul și video designul de Dan Ionescu.

07
/03
/22

Joi, 10 martie, ora 12, vă invităm în foaierul de la etajul I (TAPISERIE) al Sălii ”Ion Caramitru” a Teatrului Național ”I.L.Caragiale” Bucureşti, la conferința de presă pentru lansarea platformei online Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet. În acest proiect inedit de promovare a poeziei româneşti clasice şi moderne, pentru publicul autohton, dar şi internaţional, sunt implicaţi mai mulţi actori ai TNB şi nu numai.

07
/03
/22

Profesorii și studenții UNATC se declară solidari cu toate victimele inocente ale acestui conflict armat și cu întreaga comunitate artistică din teritoriile afectate. Pentru fiecare artist care a luat arma în mână să-și apere țara, pentru fiecare student care luptă astăzi, pentru fiecare om din Ucraina trimitem vocile noastre întru putere și apărare. Arsenal pentru pace. Slava Ukraini.

07
/03
/22

Femeia, eterna poveste, proiect artistic original de teatru dans adaptat de Ioana Macarie după piesa de teatru cu același nume din repertoriul Teatrului Stela Popescu (un concept de Ema Stere în regia lui Attila Vizauer şi scenografia Anca Albani) va putea fi văzut în perioada 10-16 martie 2022 la Pavilionul României de la Expo 2020 Dubai.

06
/03
/22

Un interviu sau o convorbire cu Toma Caragiu ar putea constitui o adevărată „probă de foc” pentru un tânăr aspirant la ziaristică. Dacă vreți să scăpați de cineva care solicită un post într-o redacție, cereți-i așadar, „un material cu Caragiu”…

15
/02
/22

Sarolta Vass are 18 ani, este cea mai tânără actriță a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara și, probabil, cea mai tânără actriță angajată a unui teatru timișorean. Miercuri, 16 februarie 2022, de la ora 19, ea va debuta pe scena Teatrului Maghiar într-unul dintre cele mai captivante spectacole ale stagiunii: ”La comun”, în rolul Freja, un personaj a cărui vârstă e aproape de cea a actriței.

15
/02
/22

Datorită numărului foarte mare de solicitări, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova dedică cea de a patra ediție a NAVETEI CULTURALE spectacolului câine cu om. câine fără om regizat de Radu Afrim, o producție ce a avut premiera în luna octombrie a anului 2021 și care s-a bucurat de un mare succes atât în rândul spectatorilor cât și în rândul criticilor de specialitate.

14
/02
/22

Anatomia unui clișeu, după un text de Alexandru Doru Spătaru, regia Chris Simion-Mercurian, scenografia Maria Miu este premiera care deschide seria noilor titluri propuse în anul 2022 de Teatrul Stela Popescu. În distribuţie Crina Matei, Ana Maria Ivan şi pianistul Nicolae Dumitru. Spectacolul va putea fi văzut în avanpremieră pe 17 februarie, ora 19 şi premieră pe 20 februarie, ora 19, la Sala mică a Palatului Naţional al Copiilor.

11
/02
/22

AU STRĂLUCIT LA METROPOLIS „Dacă teatrul poate modifica sau salva un singur om, salvează o lume. Eu cred că rostul teatrului este să ne facă mai buni şi el ne poate face mai buni.” Sunt cuvintele cu care Alice Barb își definește propria existență în teatru.