„Seymour – Am ajuns aici din întâmplare” are premiera la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/seymour-am-ajuns-aici-din-intamplare-are-premiera-la-teatrul-maghiar-de-stat-cluj/

Joi, 31 martie, la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj va avea loc premiera spectacolului „Seymour – Am ajuns aici din întâmplare” de Anne Lepper, pus în scenă de Ferenc Sinkó.

Un articol de Liliana Matei|29 martie 2022

Din distribuție fac parte actorii: Csilla Albert, Zsolt Gedő, Éva Imre, Tamás Kiss, Attila Orbán, Zsuzsa Tőtszegi

La realizarea spectacolului au contribuit: Noémi Vajna (dramaturgia), Mihai Păcurar (decorul), Zsófia Gábor (costumele), Danaga (muzica originală), Balázs Bodolai (colaborator regie).

Cinci copii supraponderali se află într-o instituție din munți. Dr. Bärfuss, care locuiește departe de ei, a inventat un „leac” care îi va ajuta să slăbească și să redevină oameni normali. Cu toții speră că doctorul va sosi și va atesta succesul leacului, permițându-le astfel să se întoarcă în sfârșit acasă.

În deschiderea conferinței de presă organizate cu ocazia premierei, András Visky a spus că îl bucură alegerea piesei lui Anne Lepper pentru că temele sale sunt actuale și abordate poetic, iar problemele societății noastre sunt prezentate acut.

Regizorul Ferenc Sinkó a vorbit despre relația sa cu piesa: „Acest text m-a prins și am dezvoltat o curiozitate și o „dragoste la prima citire”. S-a întâmplat acum șase ani și de atunci mă gândesc că aici ar fi locul potrivit pentru a o regiza. În ceea ce privește obezitatea, în piesă există un sanatoriu pentru copiii grași. Cinci copii sunt închiși acolo. Au fost aduși de părinții lor la sanatoriul din munți. Au timp să se gândească și să vorbească. Primul meu gând a fost cum ar putea toată această situație să fie convertită în ceva care nu este despre grăsimea fizică, ci despre faptul că fiecare are propria „obezitate” de care vrea să scape.”

Despre lucrul cu echipa de creație, regizorul a explicat: „Acesta este al patrulea proiect pe care îl fac împreună cu Zsófi Gábor. Suntem pe aceeași lungime de undă și gândim la fel. Mihai Păcurar este o veche cunoștință, i-am văzut lucrările și mi-au plăcut foarte mult. A fost o provocare să lucrez cu el. Imaginile sale sunt poate un pic mai dense sau mai adânci decât ale mele. Cu Danaga (Daniel Aga), compozitorul, este al doilea proiect la care lucrăm împreună. Este DJ și de curând a început să scrie muzică de teatru și se descurcă foarte bine. El a ajutat cu atmosfera spectacolului. Munca sa este foarte importantă pentru că este mai mult un spectacol de atmosferă. Adică sper să fie așa.”

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului și online, de pe www.biletmaster.ro.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.