Shakespeare asiatic, text rusesc în maghiară și circ la FITS 2017!
https://www.ziarulmetropolis.ro/shakespeare-asiatic-text-rusesc-in-maghiara-si-circ-la-fits-2017/

În această ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, clasicul găseşte combinaţii surprinzătoare, puse în scenă în maniere contemporane ce se pliază pe sufletul uman şi inspiră prin creaţii originale.

Un articol de Petre Ivan|5 mai 2017

Astfel, din Taiwan și Japonia, Our Theatre & Ryuzanji Company ne prezintă, în regia Ryuzanji Show, un spectacol ce îl aduce pe Shakespeare într-un cadru asiatic contemporan. „Doar cu negru pictează Macbeth” se deschide cu un monolog anti-război și se încheiesugerând cultivarea speranței în fața luptei veșnice pentru putere.

„Unul dintre cele mai importante spectacole descoperite în Asia, revelația marilor festivaluri din Taiwan, Taipei, Shanghai, Singapore, Tokyo și Australia, Doar cu negru pictează Macbeth, este o producție chinezo-japonezo-taiwaneză,actualmente curtată de toate marile festivaluri din lume. Grăbiți-văsăvăgăsiți unloc la celedouăreprezentațiipe care compania, cu un efortfoarte mare, le susțineînziua de 14 iunie la Fabrica de Cultură, sala Eugenio Barba”, a declarat Constantin Chiriac.

„În adâncuri” de Maxim Gorki, în regia lui Yuri Kordonsky

„În adâncuri” de Maxim Gorki, în regia lui Yuri Kordonsky

Teatrul Maghiar de Stat Cluj vine la FITS cu spectacolul „În adâncuri” de Maxim Gorki, în regia binecunoscutului Yuri Kordonsky. Piesa înfăţişează, aproape literalmente, o lume aflată în pragul prăbuşirii. În adâncuri Dumnezeu nu este prezent cu adevărat, el există pentru unele personaje, dar până şi ele se zbat, pun întrebări la care nu primesc răspuns aproape niciodată. Întrebarea este: până unde mai poate merge omenirea înainte de a înceta să existe?

„Înadâncuri este unuldintrecele mai importante spectacolecreateînRomâniaînultimiiani, curoluriexcelente,nominalizate la multepremii de interpretareși o scenografieîn care DragoșBuhagiar se întrecepe sine. Mâna de maestru a lui Yuri Kordonsky, actualmenteprofesor la Yale University, creator de mari spectacole la TeatrulBulandrași la TeatrulNaționaldin Sibiu, discipol al lui Lev Dodin,dătușa de mare maestru al acestuispectacol de neratat!”, a continuatpreședintele FITS.

„Perfecțiunea imperfecțiunii”, în regia Yaron Lifschitz

„Perfecțiunea imperfecțiunii”, în regia Yaron Lifschitz

Tot în acest an, tocmai din Australia, ajunge la Sibiu Circa Contemporary Circus, ce prezintă „Perfecțiunea imperfecțiunii”, în regia Yaron Lifschitz.

Zece acrobați ne duc într-o călătorie agitată a ceea ce înseamnă să fim umani și modul în care corpurile noastre, în legătură cu aspirațiile pe care le avem, sunt parte din cine suntem. Cu putere incredibilă și cu integritate, ei conectează fiecare moment într-un spectacol ce ține publicul cu sufletul la gură. Constantin Chiriac recomandă această trupă, susținând că este „una din cele mai mari companii de teatru, circ și acrobație din lume, ce deține nenumărate premii internaționale. Trupa australiană Circa,răsfățata marilor scene din America, Europa și Asia,revine, în cadrul unui mare turneu European,la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, unde a avut de fiecare dată spectacole sold-out.”

Bilete pentru reprezentațiile FITS pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală, str. Nicolae Bălcescu nr. 17, din rețeaua națională a magazinelor Germanos, Orange și Vodafone, librăriile Humanitas și Cărturești și online, prin portalul www.evenim.ro. Prețul unui bilet variază între 10 și 40 de lei. Vă așteptăm la festival să fiți parte din poveste!

Foto: FITS 2017 – facebook.com/FITSibiu/

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.