Siguranța – cuvântul-cheie al ediției TIFF 2020!
https://www.ziarulmetropolis.ro/siguranta-cuvantul-cheie-al-editiei-tiff-2020/

Organizat în acest an exclusiv în aer liber, în 13 locaţii din Cluj-Napoca şi din împrejurimi, Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi-a deschis porţile cu trei proiecţii sold-out ale comediei romantice La Belle Époque/ Cei mai frumoşi ani (r. Nicolas Bedos), în Piaţa Unirii, USAMV şi Báthory.

Un articol de Liliana Matei|1 august 2020

Timp de zece zile, Clujul va reuni cele mai așteptate titluri ale anului, pe care publicul le va putea urmări seară de seară, în condiții de siguranță sporită. Zeci de invitați sunt așteptați în acest an la TIFF, măsurile de protecție și distanțare fiind obligatorii pentru toți cei prezenți la festival.

Spectatorii prezenți la Gala de deschidere, începând cu ora 21:00, vor avea parte de o surpriză muzicală specială. Piața Unirii va deveni locul de întâlnire al muzicii clasice cu sound-urile electronice moderne, într-un moment artistic inedit: Sync the Classics – un nou concept al compozitorului și producătorului clujean Paul Ilea, cu participarea extraordinară a sopranei Zsuzsana Cerveni. Seara va continua la înălțime, cu o călătorie fantastică în mașina timpului, alături de Daniel Auteuil și Fanny Ardant, actrița distinsă în acest an cu trofeul César pentru interpretare cu rolul din La Belle Epoque/ Cei mai frumoși ani.

În paralel, o a doua proiecție a filmului va avea loc la USAMV, în curtea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, unde publicul va avea parte de o altă surpriză: un performance al Cluj Tango Orchestra – prima orchestră de tango argentinian din România.

Accesul la aceste proiecții se va face cu o oră înaintea începerii lor, pentru a se respecta măsurile de siguranță și distanțare socială. Primul weekend de festival va aduce pe marele ecran titluri din Competiția oficială TIFF, cinefilii care nu vor putea fi prezenți la Cluj având posibilitatea de a urmări câteva dintre hiturile ediției online, pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro). Nu va lipsi din programul ediției mult-așteptatul Weekend la Castel – două seri cu proiecții speciale, organizate în decorul spectaculos al Castelului Bánffy din Bonțida. Sâmbătă, pe 1 august, de la ora 21:30, Jean-François Zygel, un nume sonor în muzica clasică, va acompania live Faust (1926), capodopera lui F.W. Murnau, urmată de proiecția filmului Geaca de piele (Deerskin, r. Quentin Dupieux), programată la miezul nopții.

Duminică, de la ora 21:30, cinefilii vor urmări aici Fii ca apa (Be Water, r. Bao Nguyen), documentarul despre Bruce Lee, iar de la 23:45, istoria muzicii electronice se va derula pe marele ecran în Noul val (Le choc du futur), în prezența regizorului Marc Collin, co-fondatorul trupei Nouvelle Vague.

Toate evenimentele incluse în programul acestei ediții se vor desfășura în aer liber, iar regulamentul de participare la proiecții va fi respectat, în mod obligatoriu, atât de participanții și invitații ediției, cât și de organizatorii festivalului. Accesul și participarea publicului vor fi permise numai cu condiția purtării măștii, aceasta fiind obligatorie pe toată durata evenimentului. Nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală modificată) şi nici a celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3°C. În toate zonele de aşteptare (la intrare, la toaletă sau la ieşire) participanţii trebuie să păstreze distanţa de minimum 1,5 m, iar pe scaune, distanţa fizică între persoane va fi de 2 m.

Numărul locurilor este limitat la toate proiecțiile TIFF, iar singurul punct de vânzare a biletelor se află în Piața Unirii. În restul locaţiilor, biletele nu vor putea fi achiziţionate la fața locului, ci exclusiv on-line, de pe tiff.eventbook.ro.

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.