Silviu Purcărete, într-un dialog inedit cu George Banu, la Festivalul Naţional de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-intr-un-dialog-inedit-cu-george-banu-la-festivalul-national-de-teatru/

Un dialog între regizorul Silviu Purcărete şi George Banu, filmat la Nancy, va fi proiectat joi la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra din Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (26 octombrie – 4 noiembrie). Silviu Purcărete se află în prezent în Franţa, pentru premiera spectacolului „Artaserse”, opera barocă a lui Leonardo da Vinci […]

Un articol de Andrada Văsii|31 octombrie 2012

Un dialog între regizorul Silviu Purcărete şi George Banu, filmat la Nancy, va fi proiectat joi la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra din Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (26 octombrie – 4 noiembrie).

Silviu Purcărete se află în prezent în Franţa, pentru premiera spectacolului „Artaserse”, opera barocă a lui Leonardo da Vinci pe care a pus-o în scenă la Opéra national de Lorraine. Celebrul regizor va fi totuşi prezent în mijlocul publicului şi al invitaţilor Festivalului Naţional de Teatru graţie unui dialog excepţional purtat cu eseistul şi profesorul George Banu sub semnul unei teme generoase: „Teatrul şi sensul comunităţii”.

Filmat la Nancy chiar în urmă cu câteva zile de operatorul Horia Lapteş pentru Festivalul Naţional de Teatru, acest dialog cu o durată de 45 minute va fi proiectat în premieră joi, de la ora 18.00, la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra, înainte de documentarul „Insula. Într-o furtună: Silviu Purcărete”, de Laurenţiu Damian, şi va fi reluat duminică, la aceeaşi sală, după spectacolul „Aşteptându-l pe Godot”, semnat de Silviu Purcărete după piesa lui Samuel Beckett, informează un comunicat remis MEDIAFAX..

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România şi Europa. Are o experienţă de peste 30 de ani şi a realizat spectacole memorabile, în special la Teatrul Naţional din Craiova şi la cel din Sibiu. Este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, deţinător al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală, în 1995, şi al premiului pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991). Spectacolul „Faust” realizat de el la Teatrul din Sibiu a fost unul din capetele de afiş ale Festivalului de la Edinburgh 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume.

George Banu este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris III, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene. A primit de trei ori premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa, a obţinut premiul de excelenţă UNITER şi premiul Prometheus, în 2007. Cărţile sale au fost publicate de mari edituri franceze şi au fost traduse în numeroase limbi străine, printre care în română – „Dincolo de rol sau Actorul nesupus”, „Repetiţiile şi teatrul reînnoit”, „Spatele omului”, „Shakespeare, lumea-i un teatru”, apărute la editura Nemira. A condus revista L’Art du théâtre, între 1981şi 1988, a fost director artistic la Académie Expérimentale des Théâtres, între 1991 şi 2000, şi este coredactor-şef la revista Alternatives théâtrales.

Festivalul Naţional de Teatru, cea mai importantă trecere în revistă a spectacolelor produse în România pe parcursul unei stagiuni, a ajuns în acest an la cea de-a 22-a ediţie, care se desfăşoară începând de vineri până pe 4 noiembrie. Printre altele, FNT 2012 stă sub simbolul operei regizorale a lui Silviu Purcărete, unul dintre cei mai faimoşi artişti români de astăzi.

Astfel, festivalul include un „Focus: Silviu Purcărete – un univers regizoral”, o secţiune care cuprinde următoarele spectacole semnate de cunoscutul regizor: „Aşteptându-l pe Godot”, de Samuel Beckett (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu), „Călătoriile lui Gulliver” – exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift (Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu), „Gianni Schicchi”, de Giacomo Puccini (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), şi „Măsură pentru măsură”, după William Shakespeare (Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova).

 

Sursa: Mediafax

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.