„Sisif” – un spectacol neconvențional, de teatru labirint
https://www.ziarulmetropolis.ro/sisif-un-spectacol-neconventional-de-teatru-labirint/

Compania de Teatru Labirint a lansat pe 10 noiembrie spectacolul “Sisif”- un tip de performance alternativ care explorează dialogul dintre formele de teatru clasice si cele neconvenţionale, senzoriale, vizând transformarea spectatorului în co-creator al spectacolului.

Un articol de Liliana Matei|13 noiembrie 2015

Metoda teatrului labirint, implementată cu succes de companii de teatru în orașe precum New York, Londra, Barcelona și Cardiff, își face intrarea și în peisajul cultural autohton. Proiectul “Sisif” este finanțat de ARCUB în cadrul programului “Ești București” 2015 și este susținut de Silva.

Tehnica performativă a teatrului labirint invită spectatorul într-o călătorie (atât fizică cât și lăuntrică) care constă într-un șir de întâlniri bazat pe relația dintre teatru, limbaj senzorial și memoria corpului. Cu alte cuvinte, spectatorii intră individual în spectacolul – labirint, fiind purtați printr-un set de instalatii teatrale și non-teatrale. E un tip de spectacol „site specific” și „context oriented”, fiind generat de contextul și locul în care e construit, dar mai ales de spectator. Acceptând invitația de a fi ghidat prin labirint, spectatorul devine spect-actor, un adevărat personaj principal.

“Tendința performerilor din întreaga lume este de a crea o relație cât mai personală cu spectatorii lor, nevoia de conexiune interumana autentică fiind sporită de nivelul de intimitate pe care îl avem cu smartphonurile. Metoda teatrului labirint permite spectatorului să devină parte integrantă în spectacol, acesta modelându-se în timp real în funcție de reacțiile lui. Feedback-ul primit după “Brioc”, primul spectacol de teatru labirint profesionist pe care l-am construit în București în 2012, mi-a întărit convingerea că acest tip de performance e o necesitate în spațiul artistic autohoton. Așadar, ceea ce încercăm acum este instalarea acestui tip de spectacol ca alternativă pe termen lung la spectacolele clasice din București”, declară Bogdan Nechifor, fondator al Companiei de Teatru Labirint.

Aida Sosic, coordonator și trainer al Companiei de Teatru Labirint declară: “Odată cu apariția sa, teatrul labirint a provocat trăiri intense în mințile și sufletele oamenilor care l-au experimentat. Practic, granița dintre actor și spectator a fost îndepărtată, iar aceștia ajung să retrăiască emoții intense, devenind curioși ca atunci când erau copii. Experiența mea în teatrul labirint în locuri precum Islanda, Portugalia, Estonia, Serbia și România, mi-a arătat că a venit momentul ca teatrul independent să experimenteze cu această metodă. Trăim în așa-numitul “century of self” și multe lucruri importante rămân nespuse între noi. “Sisif” e spectacolul acelor lucruri.“

Beneficiind de traineri profesioniști formati de către fondatorul metodei, Iwan Brioc (Țara Galilor), precum și de o echipă complexă de artiști din domenii diferite, „Sisif” face un pas important în apropierea teatrului de publicul român, chiar și de acela care nu este consumator uzual de teatru.

Spectacolele vor avea loc la teatrul Unteatru în noiembrie și decembrie, detaliile de înscriere fiind publicate pe site-ul Unteatru precum și pe pagina de Facebook a Companiei de Teatru Labirint.

_MG_1858

 

Echipa artistică:

Bogdan Nechifor – fondatorul Companiei de Teatru Labirint, regizor „Sisif”

Sebastian Grama – dramaturg „Sisif”

Dan Basu – video artist „Sisif”

Victor Diaconu – scenografie „Sisif”

Mihai Flenches- asistent scenografie

Alin State – mișcare scenică„Sisif”

Actori-constructori: Mihaela Trofimov, Andrei Seușan, Iolanda Covaci, Daniel Hara, Alina Tofan, Patricia Cordoș, Mădălina Dorobanțu, Andreea Roxana Neagu, Ana Ioniță, Carmen Manac, Mihai Bercaru, Francisco Ramonda, Doru Craiu, Carmina Dilimoț, Cătălin Marian Constantin, Darie Nemeș Bota.

FOTO: Adi Bulboacă

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.