„Soldații. Poveste din Ferentari” și „Marița”, în selecția oficială Filmfest Hamburg 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/soldatii-poveste-din-ferentari-si-marita-in-selectia-oficiala-filmfest-hamburg-2017/

„Soldaţii. Poveste din Ferentari” şi „Mariţa”, producţii Hi Film, fac parte din selecţia oficială a celei de-a 25-a ediţii a Filmfest Hamburg, care va avea loc în perioada 5 – 14 octombrie 2017.

Un articol de Petre Ivan|25 septembrie 2017

Debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, „Soldații. Poveste din Ferentari”, va fi prezentat în festival pe 8 și 14 octombrie. La prima proiecție vor participa Ivana Mladenovic și producătoarea Ada Solomon.

Lungmetrajul, cu Adrian Schiop și Vasile Pavel Digudai în rolurile principale, este nominalizat pentru Sichtwechsel Film Award, în valoare de 10.000 de euro. Pentru același trofeu concurează filme din țări precum Polonia, Franța, Germania, Argentina și Statele Unite.

Filmul Ivanei Mladenovic a avut premiera mondială la Festivalul de la Toronto și a fost selectat şi în competiţia oficială a Festivalului de la San Sebastián 2017, care va avea loc între 22 şi 30 septembrie.

În cinematografele din România, el va fi lansat pe 2 februarie 2018. „Soldaţii. Poveste din Ferentari” este distribuit la nivel internaţional de Beta Cinema, iar în România de microFILM.

„Marița”, debutul în lungmetraj al lui Cristi Iftime, cu Adrian Titieni și Alexandru Potocean în distribuție, va fi prezentat la Hamburg pe 9 octombrie.

Pelicula, care a fost recompensată anul acesta cu premiul juriului FEDEORA pentru cel mai bun film din competiţia „East of the West” a Festivalului Internaţional de la Karlovy Vary și cu trofeul Anonimul, va rula în prezența regizorului și a producătorului Ada Solomon.

Filmul, care va avea premiera în cinematografele românești pe 1 decembrie, se află în cursa pentru NDR Young Talent Award, în valoare de 5.000 de euro, alături de producții din țări ca Brazilia, Taiwan, Iran, Rusia și Israel.

 

Foto: „Soldații. Poveste din Ferentari” și „Marița” – facebook
02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.