Sorin Şaguna, unul dintre cei mai promiţători tineri actori, a murit la 25 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/sorin-saguna-unul-dintre-cei-mai-promitatori-tineri-actori-a-murit-la-25-de-ani/

Lumea teatrala l-a pierdut pe unul dintre cei mai talentaţi tineri actori din România. Sorin Şaguna, descendent pe linie paternă al mitropolitului Andrei Şaguna, s-a stins din viaţă în urma unei boli fulgerătoare, la doar 25 de ani.

Un articol de Petre Ivan|9 iulie 2014

Actorul Sorin Şaguna a fost una dintre rotiţele care au mişcat mecanismul teatrului independent, dar şi colaborator al Teatrului Metropolis din Bucureşti. A fost sufleor la spectacolele „Lecţia de violoncel“, „Ţarul Ivan îşi schimbă meseria“ şi „Sex“.

Boala l-a luat prin surprindere. Totul a pornit de la o răceală care a culminat cu febră. S-a simţit mai bine, însă febra i-a revenit şi nu i-a mai dat pace. Atunci, Sorin Şaguna a fost la un control medical, însă medicii nu au putut descoperi cauza bolii, iar diagnosticul a oscilat între toxoplasmoză şi o boală neurologică. În ultima săptămână începuse un tratament agresiv şi era optimist că va învinge virusul care îl imobilizase pe patul de spital. Un gând îi dădea putere: întoarcerea în sala de repetiţii.

S-a stins după aproape patru luni de suferinţă, pe patul de spital şi a sperat până în ultima clipă. Laura Şaguna, mama actorului, a declarat pentru TVR că Sorin făcea alergie la toate medicamentele. Dr. Ştefan Lazăr, director medical la spitalul de boli infecţioase Victor Babeş din Capitală, a spus că diagnosticul a fost dat de medici, iar actorul a urmat un tratament, însă a vrut să păstreze secretul asupra bolii sale.

Toxoplasma este un parazit intracelular care afectează 50% din populaţia lumii. Gazda definitivă este pisica, omul fiind doar gazdă intermediară. Medicii recomandă spălarea fructelor şi a legumelor, evitarea laptelui nepasteurizat, prepararea termică adecvată a cărnii, evitarea sau grija în curăţarea fecalelor de pisică (folosirea de mănuşi), scrie site-ul csid.ro

A terminat UNATC cu nota 10

A fost unul dintre cei mai serioşi studenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Opinia buzoiană scria că lucrarea lui de licenţă i-a fost oprită pentru a fi dată exemplu altor generaţii de actori.

“Nu este nimic neobişnuit să iei 10 la licenţă, au mai fost şi alţii, dar eu consider această notă drept o victorie personală, pentru că am muncit aproape jumătate de an la ea, şi am fost îndrumat de un mare critic de teatru, Ana-Maria Nistor, fără de care nu reuşeam să desluşesc toate metodele de resuscitare ale literaturii dramatice de după 1989”, spunea actorul buzoian, care a fost student la clasa profesorului Florin Zamfirescu.

sorin saguna

Sorin Şaguna, alături de Marius Manole, în spectacolul „O noapte furtunoasă“

A şi jucat alături de Florin Zamfirescu, Marius Manole, Ioana Anastasia Anton, în comedia „O noapte furtunoasă“, în rolul lui Spiridon şi mai putea fi văzut în spectacolul de la Teatrul Roşu, „Iubirea e un lucru foarte mare“, dar şi în alte producţii din zona teatrului independent.

„Îmi place iubirea şi ce e dincolo de ea. Îmi plac oamenii. Îmi plac foarte mult lucrurile frumoase şi de calitate. Îmi place să îmi pun piedici pentru ca apoi să le depăşesc. Îmi place poezia. Am publicat trei cărţi, volume dintr-un singur crez: „poezia este logica inimii, nu a raţiunii”. Nu-mi plac lucrurile banale. Nu-mi place să fiu un om banal. Nu-mi place liniştea gratuită din jurul nostru, că nu mai zâmbim şi că nu mai suntem fericiţi chiar dacă viaţa se complică de la o zi la alta“, spunea actorul, într-un interviu pentru Adevărul.

A fost implicat în mai multe acţiuni filantropice. A făcut parte dintr-un ONG şi a fost voluntar la Crucea Roşie, unde a avut două atestate recunoscute la nivel internaţional, de trainer pe probleme antidrog şi pe probleme de intervenţie.

UPDATE Actorul a fost înmormântat în Cimitirul Dumbrava din Buzău. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi, în capela cimitirului, în prezenţa a peste 300 de oameni. Prieteni, colegi de scenă, artişti şi oameni simpli au venit să-i aducă un omagiu tânărului artist.

O poezie de Sorin Şaguna

în miez de noapte amară
mi-am aşezat trupul într-o baltă
plină de zăpadă şi uscate crengi.
e atât albastru cenuşiu în jurul meu
şi multe gânduri ce ning peste tot.
oboseli din vieţi trecute aleargă
în viteze lăcrimare destul de adânci.
sunt încă aici, în parcul rătăcirii
şi caut fărâma de lumină a vieţii.
frigul trece în coloane termale
dureros de simţit… măcar sunt vii.
sunt fracturat de tot şi toate
trăiesc pentru a scăpa din mâini
vise, zâmbete, iubiri… totul.
în trista-mi noapte plină de regret
un înger mi-a prins faţa între aripi
şi a suflat pe ea o noua viaţă,
un nou cântec, o altă zi…

ianuarie 2013 – sursa – pagina de Facebook a lui Sorin Şaguna

Foto: Facebook

25
/05
/17

„Barometrul de Consum Cultural 2016. O radiografie a practicilor de consum cultural”, studiu realizat și publicat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), va fi lansat miercuri, 7 iunie 2017, ora 11.00, la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României, în prezența unor importante personalități din mediul cultural și academic, precum și a Ministrului Culturii, dl. Ioan Vulpescu.

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

25
/05
/17

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

24
/05
/17

“Când se trezi, soarele era aruncat departe, pe cer. Se foi puțin în pat și încercă să aţipească din nou. Aerul rece, din camera înaltă, nezugrăvită de mulți ani, îl pătrundea până la piele și îl înfiora. Ar mai fi dormit, dar îl treziseră țipetele păunilor flămânzi și cântecele triumfale ale cocoșilor. (...)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care vă vom prezenta câteva povestiri, pe parcursul acestei luni.

24
/05
/17

Concertmaistrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, poate fi din nou ascultat de publicul din România. Pe o pe o vioară Antonius Stradivarius 1714, care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei, violonistul va interpreta binecunoscuta și îndrăgita Sonată Nr.9 în La major, op.47 –Kreutzer de Beethoven, dar și alte două sonate compuse de doi dintre marii B din istoria muzicii: Beethoven și Brahms.

24
/05
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București vă invită în perioada 20 mai – 8 iunie la Gala Absolvenților. Un eveniment de tradiție care lansează în lumea artistică promoția 2017 a Facultăților de Teatru și Film.

24
/05
/17

Primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel pentru Literatură împlinește, astăzi, 76 de ani! Cântărețul, compozitorul și poetul Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) a compus de-a lungul carierei sale peste 400 de cântece și a influențat prin creația sa generaţii întregi de muzicieni.

24
/05
/17

400 de evenimente - lansări de carte, activități pentru copii, spectacole, piese de teatru și concerte - vor avea loc în cadrul celei de-a XII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, deschis, astăzi, la ora 12,00, la Romexpo.

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.

23
/05
/17

Inspirăm prin arte și cultură ” este motto-ul Fundației Calea Victoriei, proiectul creat acum exact 10 ani de Sandra Ecobescu, fostă corporatistă îndrăgostită de valorile umaniste și de cultură. Numele Fundației recuperează și celebrează o tradiție culturală puternică a Bucureștiului, Calea Victoriei fiind asociată în înfloritoarea perioadă interbelică cu spiritul modern, european și cultivat al Capitalei.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.