„Spartanii”, un volum de excepție despre cea mai controversată civilizație antică
https://www.ziarulmetropolis.ro/spartanii-un-volum-de-exceptie-despre-cea-mai-controversata-civilizatie-antica/

Editura ALL anunţă apariţia în limba română a bestsellerului semnat de istoricul britanic Andrew J.  Bayliss – „Spartanii”. Volumul este disponibil în librării din 15 februarie.

Un articol de Liliana Matei|16 februarie 2021

În numai 200 de pagini, Andrew J. Bayliss zugrăvește în „Spartanii” un tablou fascinant al Spartei, bazându-se pe cele mai recente cercetări. Fără a-și propune să ofere o istorie narativă, autorul se concentrează pe prezentarea spartanilor la apogeul puterii lor (550-371 î.Hr.).

Imaginea Spartei s-a perpetuat în forma pe care i-au oferit-o relatările rivalilor atenieni, mai pricepuți la scris și, fără îndoială, mai buni propagandiști. Miturile care învăluie Sparta sunt la fel de vechi ca Sparta în sine. Chiar și în Antichitate, civilizația spartană era considerată o enigmă.

Istoricul britanic reușește să deslușească misterul, scoțând la iveală atât minunile, cât și grozăviile care o reprezintă: de la curajul de proporții epice de care au dat dovadă în confruntarea de la Termopile la cruzimea cu care îi tratau pe cei slabi. Sunt relevate, pe lângă aspectele violente sau sumbre, și particularitățile unui sistem educațional fără egal în lumea antică, Sparta fiind singurul stat antic în care fetele erau educate ca și băieții, iar femeilor li se permitea să aibă un cuvânt de spus în chestiunile importante.

„O nouă istorie a unui popor extraordinar și adesea terifiant, scrisă de un specialist, dar într-un stil foarte incitant.” – Christopher Hart, Mail Online

„Orice cititor pasionat de istoria antică ar trebui să parcurgă această carte și fiecare bibliotecă școlară ar trebui să o aibă.” – David Stuttard, Classics for All

Andrew J. Bayliss este profesor de istorie și scriitor. Predă la catedra de Istoria Greciei din cadrul Universității din Birmingham. Interesul său pentru Sparta și pentru Grecia Antică s-a concretizat în numeroase lucrări, printre care „After Demosthenes: The Politics of Early Hellenistic Athens” (Bloomsbuy, 2011) și „Oath and State in Ancient Greece” (De Gruyte, 2012), scrise în colaborare cu profesorul Alan H. Sommerstein, de la Universitatea din Nottingham. Mai multe detalii, aici.

 

 

26
/01
/23

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.