Specializări online: legislație culturală și dezvoltarea audiențelor, pentru artiști, autori, creatori și lucrători culturali
https://www.ziarulmetropolis.ro/specializari-online-legislatie-culturala-si-dezvoltarea-audientelor-pentru-artisti-autori-creatori-si-lucratori-culturali/

Platforma independentă Formare Culturală pune la dispoziţia creatorilor şi lucrătorilor culturali ateliere şi cursuri ce abordează subiecte precum legea dreptului de autor, legislaţie culturală, Creative Commons în România, dar şi teme precum UX (uşer experience) în proiecte culturale, netnografie culturală-cercetare calitativă online sau social media pentru creşterea audienţelor culturale. 

Un articol de Liliana Matei|19 martie 2021

Atelierele și cursurile sunt livrate de câte un specialist care adaptează instrumentele inovatoare din alte domenii la dezvoltarea de proiecte culturale specifice.

Acestea se desfășoară live, o singură dată și nu sunt înregistrate, făcând parte din programul „Formare Culturală Aplicată”, derulat de platforma Formare Culturală, care urmărește, din 2013, dezvoltarea competențelor și specializărilor în domeniul creativ, încurajarea dezvoltării de proiecte antreprenoriale culturale și diseminarea de bune practici în sectorul cultural extins din România.

Echipa Formare Culturală urmărește cu atenție, atât la nivel de proiecte individuale cât și la nivel macro, prin studii și rapoarte, nevoile artiștilor și lucrătorilor culturali români, astfel că reușește să ofere, de multe ori în premieră, asocieri surprinzătoare ale domeniului creativ cu alte discipline: user experience / experiența utilizatorului (din design și marketing), netnografie (din sociologie și etnografie), influencer marketing / campanii cu bloggeri și creatori de conținut (din business), digital transformation / integrarea tehnologiei digitale în toate secțiunile unui proiect (din software și IoT).

De asemenea, platforma Formare Culturală atrage specialiști care pot formaliza experiența profesională proprie și pot livra într-un limbaj accesibil informații vitale sectorului cultural precum incursiuni în legislație culturală, spețe din Legea dreptului de autor sau Creative Commons în România.

„Ne bucurăm că reușim să aducem specialiști din alte domenii decât cele strict culturale pentru a fi trainerii cursurilor și atelierelor Formare Culturală. Încă din 2013 urmărim acest deziderat, să punem la dispoziția colegilor din domeniul cultural expertiză profesională de înaltă calitate”, spune Oana Nasui, cofondator FormareCulturala.ro.

La trainingurile interdisciplinare se pot înscrie manageri culturali, artiști, actori, muzicieni, performeri, designeri, creativi, curatori, galeriști de artă, directori de instituții publice, experți culturali, specialiști în aplicații de finanțare europene, economiști și toți profesioniștii și juniorii care doresc să aprofundeze subiectele abordate.

Toți cei interesați pot afla toate detaliile și se pot înscrie aici.

Platforma de resurse în industrii culturale și creative FormareCulturală.ro se adaptează contextului social și medical actual și produce ateliere, cursuri, traininguri și tutoriale în mediul online.

Programul „Formare culturală aplicată” are mai multe componente și include activități precum: traininguri interdisciplinare (în lunile martie și aprilie 2021) și traininguri specializate precum Specialist lobby și Facilitator dezvoltare comunitară (în lunile mai-septembrie 2021), tutoriale video, întâlniri profesionale de networking cultural și dezbateri privind drepturile de autor în România, profesiile creative și patrimoniu (septembrie 2021). Mai multe despre program puteți afla de pe platformă.

Trainingurile interdisciplinare fac parte din programul „Formare Culturală Aplicată”, organizat de platforma Formare Culturală în perioada martie 2020-septembrie 2021, beneficiind de o cofinanțare AFCN.

Parteneri: Muzeul Municipiului București, Modernism.ro, Ziarul Metropolis, Revista Cultura, Ediția de Dimineață

 

 

 

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!