Spectacol de Peter Stein, la FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-de-peter-stein-la-fest-fdr/

Ultima zi a Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) este la fel de bogată în evenimente.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2014

Spectatorii sunt aşteptaţi de la ora 17.00 pe strada Mărăşeşti, la spectacolul Pilgrimage (Pelerinaj) al companiei Teatr Snów din Polonia. Așa cum o arată și numele, spectacolul propune un pelerinaj prin viață și prin vise. Performerii se întorc în timp cu aceeași ușurință cu care privesc spre viitor.

Pelerinaj este o recreare teatrală a pelerinajului prin viață: o călătorie nu întotdeauna confortabilă, pe parcursul căreia putem (sau nu) avea parte de miracole și revelații.

Unul dintre cele mai aşteptate spectacole din Festival începe tot astăzi, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara.

Teatro Metastasio Stabile della Toscana (Italia) aduce în FEST-FDR Il ritorno a casa (Întoarcerea acasă) de Harold Pinter, pus în scenă de unul dintre cei mai importanţi regizori ai secolului XX, Peter Stein.

Peter Stein este fondatorul celebrului teatru Schaubühne din Berlin și una dintre cele mai mari voci ale regiei europene ale secolului. Teatrul său analizează de la cele mai superficiale straturi până în cele mai profunde, resorturile care îi determină pe oameni să acționeze, într-o manieră care transformă cotidianul într-o hiperrealitate „chirurgicală”.

Despre piesa Întoarcerea acasă, regizorul spunea că pune în discuție pericolele profunde din calea relațiilor umane și, încă și mai mult, a relațiilor dintre sexe. Familia este o junglă în interiorul căreia toate relațiile formale au un potențial fatal de agresivitate și violență sexuală.

Spectacolul Zic-Zac, semnat de Andrea Gavriliu, o producție UNATC și Godot Café-Teatru București este programat de la ora 21.00, în Sala 2. Un spectacol care transpiră – și la propriu și la figurat – energie explozivă, sexualitate, umor și sensibilitate, care ne învață că dacă ai carte, nu se face primăvară, că „Tăcerea este unul dintre argumentele cele mai greu de combătut”, că „Limba pe români îi încurcă-n gură” și că ne e frică de frică.

Finalul zilei şi al Festivalului va fi unul în acorduri de jazz contemporan, ambient și folk. Astfel, în Parcul Civic, începând cu ora 22.00, timişorenii sunt aşteptaţi la concertul trupei Exit Oz formată din: Alexandru Iovan (saxofon tenor, voce), Dorothea Iordănescu (sintetizator), Ovidiu Zimcea (bass, sampler) și Sebastian Hamburger (tobe).

 

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.