Spectacole celebre din străinătate vin la „FEST(IN) pe Bulevard”
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-celebre-din-strainatate-vin-la-festin-pe-bulevard/

Producţii europene de prestigiu vor putea fi văzute la Bucureşti la ediţia din acest an a FEST(IN) pe Bulevard, care se va desfăşura în perioada 10-22 octombrie.

Un articol de Liliana Matei|1 octombrie 2016

Oaspeţii străini, buni cunoscători ai teatrului românesc, au declarat că prezenţa lor în festival este o extraordinară ocazie pentru a se familiariza şi mai mult cu producţiile româneşti, implicit cu spaţiul cultural din România.

Printre spectacolele care vor veni la București se numără „Pericle” de William Shakespeare, al Teatrului din Šabac (Serbia),  „Ubu Rege” de Alfred Jarry, al Teatrului din Virovitica (Croaţia), „The Bones that Come Late” de Teki Dervishi, al Teatrului Național Kosovo, Pristina (Republica Kosovo) şi „Nora” de Henrik Ibsen, al Teatrului Dramatic și de Păpuși, Vrața (Bulgaria). Toate aceste spectacole fac parte din Secțiunea Competitivă II – NETA (New European Theatre Action). Teatrul Nottara este membru NETA din 2015.

„Teatrul Naţional Sloven Maribor vine pentru prima dată în România. Ne bucurăm foarte mult că avem ocazia să prezentăm montarea noastră cu „Livada de vişini” în această ţară recunoscută pentru cultura ei bogată şi profundă. Am avut ocazia să admirăm câteva producţii româneşti datorită colaborării cu îndrăgitul nostru regizor, Gabor Tompa”, consideră Diana Koloini, director artistic.

„Teatrul Naţional Sloven Maribor participă în festival cu spectacolul „Livada de vişini” de A. P. Cehov, în cadrul secţiunii competitive „Crize de familie”. Vin, cu drag, pentru a doua oară în România. Prima dată am fost la Iaşi, cu spectacolul „Amalia respiră adânc”, care a fost foarte bine primit. Sper că şi montarea pe care o vom prezenta în FEST(IN) pe Bulevard, „Cabaret Shakespeare, gol puşcă”, să se bucure de acelaşi succes. Într-o vreme urmăream îndeaproape dramaturgia română contemporană, m-aş bucura să am şansa să mai văd câteva spectacole cu texte româneşti cu ocazia festivalului”, subliniază Jiří Trnka (Cehia), coautor si regizor al spectacolului „Cabaret Shakespeare, gol puşcă”.

„O poveste foarte simplă” vorbeşte într-un mod lipsit de artificii despre sensul existenţei umane, despre valorile uitate, singurele pentru care merită să trăim, dar  pe care, din cauza presiunilor existenţei cotidiene, le pierdem, ascunzându-le prea adânc în noi înşine. Este o poveste despre iubire, care nu e doar privilegiul oamenilor, ci şi dreptul animalelor. Tocmai iubirea aceea, curată, în forma sa esențială, îi aminteşte omului despre valorile uitate şi îl ajută să le redescopere, să le scoată din nou la suprafaţă, pentru a putea fi salvat de el însuşi. A fost o plăcere să lucrez împreună cu minunata echipa a Teatrului „Nottara”, povesteşte Ljupco Gjorgievski, regizor din Macedonia care a montat spectacolul „O poveste foarte simplă” la Teatrul „Nottara”. Acesta va avea premiera în FEST(IN) pe Bulevard, pe 21 octombrie, în cadrul secţiunii NETA.

FOTO: Imagine din spectacolul „Pericle”

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.