Spectacole celebre din străinătate vin la „FEST(IN) pe Bulevard”
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-celebre-din-strainatate-vin-la-festin-pe-bulevard/

Producţii europene de prestigiu vor putea fi văzute la Bucureşti la ediţia din acest an a FEST(IN) pe Bulevard, care se va desfăşura în perioada 10-22 octombrie.

Un articol de Liliana Matei|1 octombrie 2016

Oaspeţii străini, buni cunoscători ai teatrului românesc, au declarat că prezenţa lor în festival este o extraordinară ocazie pentru a se familiariza şi mai mult cu producţiile româneşti, implicit cu spaţiul cultural din România.

Printre spectacolele care vor veni la București se numără „Pericle” de William Shakespeare, al Teatrului din Šabac (Serbia),  „Ubu Rege” de Alfred Jarry, al Teatrului din Virovitica (Croaţia), „The Bones that Come Late” de Teki Dervishi, al Teatrului Național Kosovo, Pristina (Republica Kosovo) şi „Nora” de Henrik Ibsen, al Teatrului Dramatic și de Păpuși, Vrața (Bulgaria). Toate aceste spectacole fac parte din Secțiunea Competitivă II – NETA (New European Theatre Action). Teatrul Nottara este membru NETA din 2015.

„Teatrul Naţional Sloven Maribor vine pentru prima dată în România. Ne bucurăm foarte mult că avem ocazia să prezentăm montarea noastră cu „Livada de vişini” în această ţară recunoscută pentru cultura ei bogată şi profundă. Am avut ocazia să admirăm câteva producţii româneşti datorită colaborării cu îndrăgitul nostru regizor, Gabor Tompa”, consideră Diana Koloini, director artistic.

„Teatrul Naţional Sloven Maribor participă în festival cu spectacolul „Livada de vişini” de A. P. Cehov, în cadrul secţiunii competitive „Crize de familie”. Vin, cu drag, pentru a doua oară în România. Prima dată am fost la Iaşi, cu spectacolul „Amalia respiră adânc”, care a fost foarte bine primit. Sper că şi montarea pe care o vom prezenta în FEST(IN) pe Bulevard, „Cabaret Shakespeare, gol puşcă”, să se bucure de acelaşi succes. Într-o vreme urmăream îndeaproape dramaturgia română contemporană, m-aş bucura să am şansa să mai văd câteva spectacole cu texte româneşti cu ocazia festivalului”, subliniază Jiří Trnka (Cehia), coautor si regizor al spectacolului „Cabaret Shakespeare, gol puşcă”.

„O poveste foarte simplă” vorbeşte într-un mod lipsit de artificii despre sensul existenţei umane, despre valorile uitate, singurele pentru care merită să trăim, dar  pe care, din cauza presiunilor existenţei cotidiene, le pierdem, ascunzându-le prea adânc în noi înşine. Este o poveste despre iubire, care nu e doar privilegiul oamenilor, ci şi dreptul animalelor. Tocmai iubirea aceea, curată, în forma sa esențială, îi aminteşte omului despre valorile uitate şi îl ajută să le redescopere, să le scoată din nou la suprafaţă, pentru a putea fi salvat de el însuşi. A fost o plăcere să lucrez împreună cu minunata echipa a Teatrului „Nottara”, povesteşte Ljupco Gjorgievski, regizor din Macedonia care a montat spectacolul „O poveste foarte simplă” la Teatrul „Nottara”. Acesta va avea premiera în FEST(IN) pe Bulevard, pe 21 octombrie, în cadrul secţiunii NETA.

FOTO: Imagine din spectacolul „Pericle”

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.