Spectacole celebre din străinătate vin la „FEST(IN) pe Bulevard”
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacole-celebre-din-strainatate-vin-la-festin-pe-bulevard/

Producţii europene de prestigiu vor putea fi văzute la Bucureşti la ediţia din acest an a FEST(IN) pe Bulevard, care se va desfăşura în perioada 10-22 octombrie.

Un articol de Liliana Matei|1 octombrie 2016

Oaspeţii străini, buni cunoscători ai teatrului românesc, au declarat că prezenţa lor în festival este o extraordinară ocazie pentru a se familiariza şi mai mult cu producţiile româneşti, implicit cu spaţiul cultural din România.

Printre spectacolele care vor veni la București se numără „Pericle” de William Shakespeare, al Teatrului din Šabac (Serbia),  „Ubu Rege” de Alfred Jarry, al Teatrului din Virovitica (Croaţia), „The Bones that Come Late” de Teki Dervishi, al Teatrului Național Kosovo, Pristina (Republica Kosovo) şi „Nora” de Henrik Ibsen, al Teatrului Dramatic și de Păpuși, Vrața (Bulgaria). Toate aceste spectacole fac parte din Secțiunea Competitivă II – NETA (New European Theatre Action). Teatrul Nottara este membru NETA din 2015.

„Teatrul Naţional Sloven Maribor vine pentru prima dată în România. Ne bucurăm foarte mult că avem ocazia să prezentăm montarea noastră cu „Livada de vişini” în această ţară recunoscută pentru cultura ei bogată şi profundă. Am avut ocazia să admirăm câteva producţii româneşti datorită colaborării cu îndrăgitul nostru regizor, Gabor Tompa”, consideră Diana Koloini, director artistic.

„Teatrul Naţional Sloven Maribor participă în festival cu spectacolul „Livada de vişini” de A. P. Cehov, în cadrul secţiunii competitive „Crize de familie”. Vin, cu drag, pentru a doua oară în România. Prima dată am fost la Iaşi, cu spectacolul „Amalia respiră adânc”, care a fost foarte bine primit. Sper că şi montarea pe care o vom prezenta în FEST(IN) pe Bulevard, „Cabaret Shakespeare, gol puşcă”, să se bucure de acelaşi succes. Într-o vreme urmăream îndeaproape dramaturgia română contemporană, m-aş bucura să am şansa să mai văd câteva spectacole cu texte româneşti cu ocazia festivalului”, subliniază Jiří Trnka (Cehia), coautor si regizor al spectacolului „Cabaret Shakespeare, gol puşcă”.

„O poveste foarte simplă” vorbeşte într-un mod lipsit de artificii despre sensul existenţei umane, despre valorile uitate, singurele pentru care merită să trăim, dar  pe care, din cauza presiunilor existenţei cotidiene, le pierdem, ascunzându-le prea adânc în noi înşine. Este o poveste despre iubire, care nu e doar privilegiul oamenilor, ci şi dreptul animalelor. Tocmai iubirea aceea, curată, în forma sa esențială, îi aminteşte omului despre valorile uitate şi îl ajută să le redescopere, să le scoată din nou la suprafaţă, pentru a putea fi salvat de el însuşi. A fost o plăcere să lucrez împreună cu minunata echipa a Teatrului „Nottara”, povesteşte Ljupco Gjorgievski, regizor din Macedonia care a montat spectacolul „O poveste foarte simplă” la Teatrul „Nottara”. Acesta va avea premiera în FEST(IN) pe Bulevard, pe 21 octombrie, în cadrul secţiunii NETA.

FOTO: Imagine din spectacolul „Pericle”

29
/11
/15

Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București anunță cu imensă tristețe despărțirea prematură, după o lungă și curajoasă luptă cu o boală necruțătoare, de colegul MIRCEA ANCA, actor de teatru, de film și televiziune, regizor și profesor.

28
/11
/15

MEMORIA CULTURALĂ Cine-şi mai aminteşte de „Răzbunarea haiducilor”, „Răpirea fecioarelor”, „Zestrea domniţei Ralu” sau de serialul de televiziune „Toate pânzele sus!”? În peste 40 de ani de film românesc, Colea Răutu a creat roluri memorabile. S-a născut pe 28 noiembrie 1912.

27
/11
/15

Casa de producţie a TVR preia spectacolul „TARTUFFE sau Impostorul” de Moliere, în varianta originală, necenzurată pusă în scenă de Victor Ioan Frunză. Din distribuţie fac parte George Costin, Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Adela Mărculescu. Spectacolul va fi difuzat luni, 30 noiembrie, la ora 20:10, la TVR2 şi TVR HD.

27
/11
/15

Uniunea Teatrală din România a venit cu câteva precizări, într-un comunicat de presă, ca răspuns la declaraţiile doamnei Aimée Iacobescu, apărute în articolul publicat în Ziarul Ring în data de 25.11.2015, autor Tudor Andrei şi în dezbaterea de la Antena 1 din data de 26 noiembrie.

27
/11
/15

Chiamatemi Francesco (Spuneți-mi Francisc) prezintă drumul pe care l-a parcurs fiul unor imigranți italieni din Argentina pentru a deveni șeful Bisericii Catolice. Filmul va fi lansat în cinematografele italiene la 3 decembrie.

27
/11
/15

Pe 5 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc prima reprezentaţie susţinută de Teatrul Nottara în Sala de spectacole a Palatului Cotroceni. Această reprezenţie va avea loc sub sloganul „Teatrul Nottara şi invitaţii săi”, adică spectatori vor fi angajaţii teatrului şi cei care ne-au fost alături în această tumultoasă, precum şi invitații Preşedinţiei.

27
/11
/15

Antoaneta Ralian, una dintre cele mai apreciate traducătoare de limbă engleză, a murit la vârsta de 91 de ani, în noaptea de joi spre vineri, au precizat reprezentanţii Uniunii Scriitorilor din România. Grav bolnavă, Antoaneta Ralian fusese internată în spital în ultima perioadă.

27
/11
/15

Nicolae Iorga, omorât pe 27 noiembrie 1940, a fost istoric, enciclopedist, critic literar, documentarist, poet, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar, academician român. Păstorel Teodoreanu scria undeva că Iorga „scrie în fiecare zi câte o carte, duminica câte două”.

27
/11
/15

Într-o zi de 27 noiembrie (1940) se stingea din viaţă, în mod tragic, unul dintre titanii culturii româneşti interbelice. După o viaţă dusă pe culmile recunoaşterii universitare, ştiinţifice, sociale şi politice, reputatul om de ştiinţă, Iorga a sfârşit la marginea unei păduri, batjocorit şi împuşcat cu 9 gloanţe.

27
/11
/15

Anul 2016 se anunţă a fi unul al premierelor pentru publicul autohton, care va avea ocazia să vadă live, pentru prima dată în România, unul dintre cele mai aşteptate show-uri ale ultimilor ani. Astfel, trupa Queen şi Adam Lambert vor susţine un concert în România, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe 21 iunie 2016. Biletele vor fi disponibile începând cu data de 3 decembrie, pe www.eventim.ro.

26
/11
/15

„Ofranda Muzicală” a lui J.S. Bach încheie cea de a zecea ediție a Festivalului de Muzică Veche București, sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio.

26
/11
/15

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. "Una dintre cele mai mari artiste ale tuturor timpurilor", conform revistei Rolling Stone, împlineşte astăzi 76 de ani. Tina Turner a vândut peste 200 de milioane de albume în cei peste 50 de ani de carieră.

26
/11
/15

Felicia Filip şi Ion Caramitru vor participa la Festivalul dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Opera Comică pentru Copii (27 noiembrie - 1 decembrie). În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să ia parte la spectacole de gală, cu invitați consacrați ai scenei românești, alături de elevii olimpici din Orchestra Colegiului Național “George Enescu” din București, dirijată de Gheorghe Iliuță, împreună cu soliștii și baletul Operei Comice pentru Copii.

26
/11
/15

Bălţăţeanu, spunea actriţa Maria Filotti, „era un partener ideal, mai ales în sensul de a şti să se adapteze la jocul celuilalt, cu atâta supleţe, încât îi facilita jocul”. În 40 de ani de teatru, a avut noroc şi a jucat toate genurile, mergând din victorie în victorie. S-a născut pe 26 noiembrie 1893, la Drobeta-Turnu Severin.

26
/11
/15

Vineri, 4 decembrie (19.00), Radio România în colaborare cu Institutul Francez București prezintă la Sala Radio un eveniment conceput în special în jurul muzicii compozitorului francez CLAUDE DEBUSSY, concert derulat cu participarea MIHAELEI MINGHERAŞ – COUTURE, soprană stabilită în Franţa unde susţine o importantă carieră artistică, pe scene cum ar fi cea a Operei Comice din Paris sau la Théâtre du Châtelet.