Spectacolul „Foc” vine în ajutorul familiilor victimelor din Colectiv
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-foc-vine-in-ajutorul-familiilor-victimelor-din-colectiv/

Duminică, 10 ianuarie, de la orele 18: 30, Teatru de Kartier vă invită la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti (Calea Plevenei, nr. 61) unde va avea loc spectacolul caritabil “FOC” de Vali Bolat. Banii strânşi vor fi donaţi direct familiilor victimelor din Colectiv .

Un articol de Ziarul Metropolis|5 ianuarie 2016

Valentin Branişte, actor la Teatrul Municipal Bacovia din Bacău, îşi petrece timpul liber tot pe scenă, cu trupa Teatru de Kartier. “Orice actor are ideea de a fi independent. Cum Bacăul nu avea aşa o trupă am zis de ce să nu fac eu una. Ceea ce facem noi este mai mult decât stand-up comedy. E cultură urbană. Piesele le scriem inspirându-ne din subiectele zilei sau chiar din ceea ce avem în faţa ochilor. Nu mergem spre vulgar, ci facem umor inteligent. Teatru de Kartier a fost înființat acum doi ani din necesitatea de a povesti despre subiecte urbane care, transpuse în teatru, să devină adevăruri universal valabile. Nu avem deocomandată sediu dar ne bucuram de aventura jocului în orice loc improvizat. Odată cu micile noastre turnee descoperim o altfel de Românie.”

Inspirat de drama care a avut loc în Clubul “Colectiv” din Bucureşti, Valentin Branişte scrie textul „Foc” (semnat cu numele real Bolat), regizează şi joacă în spectacol, alături de Alina Neagu. Accesul la spectacol se face pe bază de donații. Banii strânși vor fi donați direct familiilor victimelor din “Colectiv”.

P070 Piesa de Teatru Foc de Vali Bolat (C) Liviu Terinte  2015

Un tată văduv, profesor de geografie și pasionat de ortodoxie trăiește din meditații are o fiică rockeriţă, rebelă, de 30 de ani, absolventă de politologie şi casieriță la hypermaket, în București. Ea speră să evadeze din cotidian prin universul vieții de club.

La prima vedere, lupta se dă între generații, dar în plan spiritual conflictul este între lumea nevăzută și SISTEM. Zilele ei curg la fel, aproape ca un ritual: acasă, serviciu și club. La un moment dat, destinul iese din matcă. Casierița de la hypermaket are un fetiș – să ajute la artificiile de la lansările de albume din club. Prietenii au poreclit-o ,,fetița cu chibrituri”. Numai că jocul cu focul e periculos… Despre ce şi cine face jocurile veţi afla ajungând la spectacol.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.