Spectacolul ”Însemnările unui nebun”, prezentat în cadrul Festivalului Național de Teatru 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-insemnarile-unui-nebun-prezentat-in-cadrul-festivalului-national-de-teatru-2020/

Una dintre cele mai de succes producţii teatrale ARCUB, spectacolul-recital „Însemnările unui nebun”, în regia lui Felix Alexa, ce îi aduce pe aceeaşi scenă pe actorul Marius Manole şi compozitorul şi interpretul Alexandru Bălănescu, a fost inclus în selecţia celei de-a 30-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru şi va fi disponibil pentru vizionare în perioada 25 noiembrie, de la ora 21.30 – 27 noiembrie, până la ora 21.30, pe www.fnt.ro.

Un articol de Petre Ivan|19 noiembrie 2020

Ediţia aniversară din acest an a festivalului se numeşte FNT 30 / FNT Altfel şi prezintă online, în perioada 22-29 noiembrie 2020, o revizitare a istoriei FNT din ultimele decenii cu 43 de spectacole de teatru, dintre care o premieră şi două spectacole invitate, ce pot fi vizionate pe platforma www.fnt.ro, la TVR și on-air. „Actuala ediție a FNT oglindește involuntar încă o replică din Hamlet: <<c-un ochi râzând, cu celălalt în lacrimi>>; o mască râde, alta plânge… Acest străvechi principiu dual de reprezentare a teatrului nu mai e acum doar o formă de coexistență a comicului și tragicului, ci a speranței și neliniștii, a seninului și a înnegurărilor de tot felul. Neliniștea și neuitarea sunt polaritățile ce definesc FNT 2020. Substanţa lor se regăseşte în obligatorii meditații asupra prezentului şi viitorului: esteticile pandemiei, dialoguri, conferinţe, expoziții” declară selecționerii celei de-a 30-a ediții FNT, Ludmila Patlanjonglu, Maria Zărnescu și Călin Ciobotari.

Montarea din 2013 a celebrei piese de Gogol „Ȋnsemnările unui nebun” poate fi vizionată online în cadrul secţiunii „arta ACTORULUI mare” a Festivalului Naţional de Teatru 2020. Spectacolul „Ȋnsemnările unui nebun” reuneşte un cvartet artistic de excepţie: actorul Marius Manole, compozitorul şi interpretul Alexandru Bălănescu, scenografa Diana Ruxandra Ion şi regizorul Felix Alexa. Catalogat de critici drept „un moment de vârf al stagiunii”, spectacolul „Ȋnsemnările unui nebun” îşi propune să ofere spectatorilor „o simfonie fantastică şi emoţionantă, cu acorduri de umor negru, o îmbinare subtilă între text şi muzică, între real şi imaginar”, mărturiseşte regizorul Felix Alexa. Într-un spectacol unic, care invită publicul să treacă de la empatie la amuzament, de la compasiune la revoltă, Marius Manole oscilează cu măiestrie între nebunia exaltată şi frustrarea cotidiană a personajului principal, iar compozitorul Alexandru Bălănescu interpretează la vioară alter egoul personajului gogolian. 

ÎNSEMNĂRILE UNUI NEBUN

Autor: Nikolai Vasilievici Gogol

Traducerea: Emil Iordache

Regia: Felix Alexa

Muzica: Alexander Bălănescu

Scenografia: Diana Ruxandra Ion

Cu: Marius Manole şi Alexander Bălănescu

 Durata spectacolului: 90 min.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe site-ul www.fnt.ro. Accesul la toate spectacolele și evenimentele din cadrul Festivalului Național de Teatru 2020 este gratuit. 

FNT 30 / FNT ALTFEL

Producători: UNITER – Uniunea Teatrală din România și Televiziunea Română

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii

Proiect realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte

Partener: Institutul Cultural Român

Sponsor: Fundația „PROCULTURA” Magdalena și Ovidiu Buluc

Partener principal: MOL România

Cu sprijinul: Dedeman 

www.fnt.ro

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.