Spectacolul „Mama” – in memoriam Leopoldina Bălănuţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-mama-in-memoriam-leopoldina-balanuta/

Au trecut două decenii de la moartea actriţei Leopoldina Bălănuţă. Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul ”Mama” de Karol Capek, în montarea lui Petre Sava Băleanu, urmat de un portret IN MEMORIAM realizat de Daniela Ciolan.

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2018

La două decenii de la moartea Leopoldinei Bălănuță, portretul rememorează prin mărturii și imagini de arhivă, momente semnificative din spectacolele de teatru și filmele în care a jucat marea actriță. Au mărturisit: Maria Ploae, Dan Condurache, Liliana Pană, Vitalie Bantaș.

Leopoldina Bălănuţă s-a născut în 10 decembrie 1934 în comuna Păuleşti, judeţul Vrancea. A absolvit în 1957 Institutul de de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) din București, la clasa Mariettei Sadova și a lui Marcel Anghelescu.

A debutat la București, în regia lui Ion Cojar, jucând-o pe Velea din “Prima întâlnire”, de Tatiana Sîtina. Ultimul ei rol a fost cel din „O batistă în Dunăre”, de D.R. Popescu, la Teatrul Național, montat de același regizor.

„Am fost trasă de urechi să merg dreaptă şi nici în ziua de azi nu merg dreaptă. Mi s-a spus că nu ştiu să mă îmbrac, că sunt şleampătă, că n-am nicun lucru de valoare în casă. Dar eu nu m-am supărat. La mine astea intră într-o zonă neutră. Nu contează. Ceea ce contează pentru mine, lucrul pe care trebuie să-l spun ca să mă fac bine înţeleasă, este puterea de a aştepta. De la lucrurile mici la lucrurile mari. De la autobuzul 31 la un rol minunat. Pentru mine aşteptarea e sinonimă cu speranţa. Chiar şi ceea ce fac, meseria mea, ce este altceva decât un fel de a oferi oamenilor puterea să spere? Dar să nu mă înţelegeţi greşit. Nu e vorba de o aşteptare pasivă, ci o pregătire pentru ceea ce urmează să se întâmple. Chiar şi acel ultim lucru care i se poate întâmpla omului are nevoie de pregătire. Pentru mine aşteptarea este un sentiment puternic şi pozitiv. Aşteptarea este pregătire.” – Leopoldina Bălănuţă în volumul “Actorul în căutarea personajului”

A fost căsătorită cu actorul Mitică Popescu mai bine de două decenii. Moare la Bucureşti în dimineaţa zilei de 15 octombrie.

Mama – INFO

de Karol Capek

In distributie: Leopoldina Bălănuţă, Fory Eterle, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Traian Stănescu, Emil Hossu, Cornel Fugaşin, Ştefan Sileanu.

Regia artistică: Petre Sava Băleanu

Program difuzare:

TVR Internațional vineri, 12 octombrie, ora 23.00

TVR Moldova sâmbătă, 13 octombrie, ora 12.10

TVR 3 duminică 14 octombrie, ora 20.00

Foto: in memoriam Leopoldina Bălănuţă – facebook, tvr

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.