Spectacolul SINUCIGAŞUL, de Nikolai Erdman, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-sinucigasul-de-nikolai-erdman-la-tvr/

Se împlinesc 90 de ani de când dramaturgul rus Nikolai Erdman a scris „Sinucigaşul”. Un text despre impostură şi încercarea celor care trăiesc călcând peste cadravre de a deturna drama unui om simplu. Casa de Producţie TVR vă propune să urmăriţi spectacolul montat de Teatrului Nottara, în 1995, după cum urmează: pe TVR Internaţional, vineri, 20 iulie, de la ora 23.00 şi sâmbătă, 21 iulie, de la ora 16.00, dar şi pe TVR 3: duminică, 22 iulie, de la ora 20.00.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2018

Nikolai Erdman (16 noiembrie 1900 – 10 august 1970) a avut un impact remarcabil asupra teatrului rusesc, în ciuda faptului că a scris doar două piese, dintre care una a fost interzisă înainte de a fi montată.

Criticii și contemporanii sunt de acord că Nikolai Erdman este unul dintre cei mai mari dramaturgi ruși de la Cehov, iar cele două piese ale sale sunt considerate clasice ale comediei din secolul al XX-lea.

Erdman a terminat de scris Sinucigașul în 1928. Iosif Stalin preluase puterea, viața socială și economică din Rusia se îndreptau spre totalitarism. În acest context, piesa lui Erdman, o dramă comică despre un bărbat a cărui intenție de suicid este deturnată de cei din jurul lui, fiecare cu un interes imediat de a culege laurii, nu pica tocmai bine.

Piesa Sinucigașul a fost interzisă pentru prima dată la 25 septembrie 1930, după lecturile inițiale de la începutul lunii aprilie. Însuși Konstantin Sergheevici Stanislavski i-a scris lui Stalin în încercarea de a schimba decizia. În cele din urmă, Stalin a fost de acord, dar a menționat că unii dintre „tovarășii săi cei mai apropiați consideră că este un text gol și chiar dăunător”.

Un an mai târziu, la 10 octombrie 1933, Erdman a fost arestat împreună cu Vladimir Mass, partenerul său frecvent de scriere. Explicația oficială a fost că au scris o serie de fabule antisovietice, dar este clar că adevăratul vinovat a fost Sinucigașul. Erdman a fost condamnat la trei ani de exil în Siberia.

SINUCIGASUL, de Nikolai Erdman – info

Traducerea: C C Buricea și Zeno Fodor

Spectacol cu public inregistrat la Teatrul Nottara

În distribuție: Horatiu Mălăele, Teodora Mareș, Lili Nica Dumitrescu, Ruxandra Sireteanu, Valentin Teodosiu, Camelia Zorlescu, Ion Siminie, Stelian Nistor, Doina Simionescu, Ion Popa, Ion Porsila, Daniel Constantinescu, Daniel Corbu, Petrică Iacob, Constantin Lăpușan, Sandu Moldovan, Anda Ilie, Stan Rotaru, Tudor Cristian.

 

Decorul și regia artistică: Cornel Mihalache

Program de difuzare:

TVR Internațional, vineri, 20 iulie, ora 23.00 și sâmbătă, 21 iulie, ora 16.00

TVR 3: duminică, 22 iulie, ora 20.00

Foto: SINUCIGAŞUL – tvr.ro

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.