Start pentru Festivalul Internațional de Film București 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/start-pentru-festivalul-international-de-film-bucuresti-2013/

Azi, 15 aprilie, începe cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|15 aprilie 2013

Azi, 15 aprilie, începe cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film București.

Prezentată în premieră mondială în competiţia de la Cannes 2012, producţia daneză Jagten / Vânătoarea va fi proiectată în avanpremieră în România la ora 19.00, la Cinema Studio. Laureat la Cannes cu premiul pentru „Cel mai bun actor” (Mads Mikkelsen), Jagten reprezintă unul dintre cele mai titrate filme europene ale anului trecut, cariera sa internațională culminând cu premiul pentru „Cel mai bun scenariu” la Premiile Academiei Europene de Film.

Premiul de Excelență

Tot în cadrul Galei de Deschidere, domnul Victor Rebengiuc va primi Premiul de Excelență acordat de festival și înmânat de Alteța Sa Regală Principele Radu al României, sub al cărui Înalt Patronaj se desfășoară Festivalul Internațional de Film București din 2009.

Sâmbătă, 20 aprilie, ora 19.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, în prezența actorului, se va proiecta Niki Ardelean, colonel în rezervă (regia Lucian Pintilie), de la a cărui premieră se împlinesc 10 ani.

Victor Rebengiuc a debutat în cinema în 1956. De-a lungul carierei sale cinematografice a jucat în 48 de filme, printre care Pădurea spînzuraților (regia Liviu Ciulei), De ce trag clopotele, Mitică? (regia Lucian Pintilie), Moromeții (regia Stere Gulea), Balanța (regia Lucian Pintilie), Cel mai iubit dintre pământeni (regia Șerban Marinescu), Terminus Paradis (regia Lucian Pintilie), Niki Ardelean, colonel în rezervă (regia Lucian Pintilie) sau Medalia de onoare (regia Călin Peter Netzer).

Gala de Închidere

În cadrul Galei de Închidere, care va avea loc duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la Cinema Studio, Festivalul Internațional de Film București va mai acorda două Premii de Excelență – doamnei Elisabeta Bostan și domnului Mircea Diaconu. În zilele de sâmbătă, 20 aprilie și duminică, 21 aprilie, la NCRR, se vor proiecta clasicele Veronica (1972), Zâmbet de soare (1988), Campioana (1990) și Secretul armei secrete (regia Alexandru Tatos, 1988).

Info:

Cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, are loc în perioada 15-21 aprilie 2013, la Cinema Studio, NCRR – Studioul Horia Bernea și sala Elvira Popescu.

Fiecare zi de festival se încheie cu petreceri în Control, clubul oficial al festivalului.

Accesul este liber.

 Foto credit: captură video din filmul ,,Niki Ardelean, colonel în rezervă”

28
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După „Cealaltă Irina” (2009) și „Q.E.D.” (2013), regizorul Andrei Gruzsniczki revine cu un nou lungmetraj, „Zavera” (2019), o dramă minimalistă - dar și manieristă - despre un inginer constructor (Dorian Boguță) a cărui viață e dată peste cap de moartea celui mai bun prieten (Șerban Pavlu).

28
/11
/19

Organizat de American Independent Film Festival și Cinema „Elvire Popesco”, pe 30 noiembrie, Maratonul „Blade Runner” este o invitație în lumea a două filme cult.

27
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Martin Scorsese revine cu voluptate la ce i-a fost cel mai drag: filmul cu gangsteri. Produs și lansat de Netflix, adică în afara limitărilor la durată impuse de o distribuție în cinematografe, „The Irishman” i-a permis veteranului regizor să se lăfăie într-o cronică a mafiei de aproape trei ore și jumătate.

23
/11
/19

10 filme internaționale proiectate în premieră la București, un juriu de excepție, 12 masterclass-uri și 2 workshop-uri cu specialiști în cinematografie și actorie, și voie bună fără limite!

21
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După două filme ilustrative, fără forță, eșuate, „Poarta Albă” (2014) și „Fals tratat de mântuire a sufletului” (2018), nu aveam mari așteptări de la noul lungmetraj al regizorului Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul” (2019), tot despre victimele comunismului. Filmul are însă câteva calități, fără a fi memorabil.

19
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Primele două episoade din sezonul al treilea al miniseriei „Umbre”, produs de HBO și scris și regizat de Bogdan Mirică, arată mai bine decât primele două sezoane. Asta nu înseamnă că lipsesc de tot replicile teribiliste sau că narațiunea nu e tot simplistă. Doar că personajele sunt mai închegate.