Statuia reginei Maria, inaugurată la Oradea, de Ziua Orasului, de catre reprezentanţii Casei Regale
https://www.ziarulmetropolis.ro/statuia-reginei-maria-inaugurata-la-oradea-de-ziua-orasului-de-catre-reprezentantii-casei-regale/

Principele Radu şi principele Nicolae au inaugurat, vineri, statuia reginei Maria, ridicată de municipalitatea orădeană în faţa Teatrului de stat, în Piaţa Ferdinand, locul în care monumentul fusese amplasat în perioada interbelică. Statuia o înfăţişează pe regina Maria în picioare, ţinând în mână un document şi sigiliul regal. Monumentul înalt de 2,6 metri este realizat […]

Un articol de |12 octombrie 2012

Principele Radu şi principele Nicolae au inaugurat, vineri, statuia reginei Maria, ridicată de municipalitatea orădeană în faţa Teatrului de stat, în Piaţa Ferdinand, locul în care monumentul fusese amplasat în perioada interbelică.

Statuia o înfăţişează pe regina Maria în picioare, ţinând în mână un document şi sigiliul regal. Monumentul înalt de 2,6 metri este realizat în bronz, a costat 187.000 lei şi este amplasat pe un soclu cu o înălţime de 2,5 metri, placat cu piatră de Baschioi şi decorat cu două brâuri sculptate. Postamentul are două plăci, tot din bronz, explicative, cu înscrisul „Maria Regina României, 1875-1938”, respectiv cu stema Oradiei alăturată textului „În amintirea vizitei în Oradea a MS Regele României Ferdinand şi a Reginei Maria, la 23 mai 1919”.

După momentul dezvelirii statuii în acordurile imnului regal, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a citit pasaje emoţionante din testamentul reginei Maria, ‘Ţării Mele şi Poporului Meu’ şi a mulţumit sculptorului Dumitru Paina, pentru lucrarea ce înseamnă ‘exemplu pentru multe generaţii, a ceea ce înseamnă onoare, onestitate şi interes naţional’.

În cadrul unei expoziţii deschise în foaierul Teatrului orădean timp de două zile, va fi expusă coroana cu care a fost încoronată regina Maria la Alba Iulia.

Dr. Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie al României, cel prin grija căruia a fost adusă la Oradea coroana amintită, a evocat, în cuvântul său, viaţa de excepţie a reginei, considerând-o una dintre acele personalităţi care au făcut atât de multe în cursul vieţii pentru ţara lor, „de la a descoperi frumuseţea tradiţiilor noastre culturale, până la a apăra cu ferocitatea unei leoaice interesul naţional în momente de mare răscruce.”
‘Astăzi se face şi un mare act de dreptate. După mai bine de 62 de ani, statuia reginei Maria revine aproape în locul în care a fost ridicată în urmă cu 62 de ani. Este un omagiu pe care orădenii, dar nu numai ei, îl aduc acestei doamne minunate care şi-a depăşit cu mult epoca, având în vedere cât a fost de înzestrată, de modernă, de deschisă spre a câştiga şi pune la locul de cinste femeile în societate,’ a spus directorul Muzeului naţional de istorie.

Festivitatea s-a desfăşurat în prezenţa arhiducesei Maria-Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria şi fiica principesei Ileana, autorităţi judeţene, parlamentari, reprezentanţi ai forţelor armate, orădeni, care au depus apoi flori şi buchete.

După inaugurarea statuii, reprezentanţii Casei Regale au depus flori la Casa memorială Aurel Lazăr, din Oradea şi la statuia acestuia. În casa lui Aurel Lazăr a fost redactată Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania, actul premergător Unirii de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Înaltele feţe regale şi oficialităţile locale au primit onorul ofiţerilor din Brigada de Gardă, echipaţi în celebrele uniforme de dorobanţi.

Programul oaspeţilor din Familia Regală mai cuprinde lansarea cărţii „Maşinile Regelui”, scrisă de principele Radu şi un concert simfonic de gală.

Manifestările Zilei oraşului vor continua, în cursul serii, cu tradiţionala retragere cu torţe a militarilor de la Garnizona Oradea, concerte în aer liber, cu trupele Vama, Direcţia 5, la finalul cărora va avea loc focul de artificii dedicat Zilei Oraşului.

22
/06
/16

Imprevizibilul spectacol de magie susţinut în mulţime, trucurile de iluzionism antrenante şi o misiune peste ocean a celor patru călăreţi au reuşit să hipnotizeze publicul şi să plaseze filmul „Now You See Me: Jaful perfect 2” pe locul întâi la box office-ul românesc în primul weekend, cu 54.735 de spectatori şi încasări de 1.029.253 de lei.

22
/06
/16

Există un loc în inima Bucureștiului unde poți să-ți dezvolți talentul și să îți exprimi pasiunea pentru un domeniu creativ, care îți oferă libertate în exprimarea originală a “vocii” tale: actorie, fotografie, scriere creativă, spiritualitate sau jurnalism. Fundația Calea Victoriei oferă cursuri de vară. 

22
/06
/16

Pe 23 iunie, Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” și Muzeul Național de Artă al României vă invită să petreceți noaptea magică a Sânzienelor în curtea de onoare a MNAR (Calea Victoriei nr. 49-53). Vor fi alături de noi Victor Rebengiuc, Irina Sârbu & Ethnotic Project, Liliana Iorgulescu, Mihaela Vosganian, Corul „Sound” condus de Voicu Popescu şi mulţi alţii.

21
/06
/16

Marele actor şi regizor se află zilele acestea la Bucureşti, după ce a participat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Compania sa de teatru – The Actors' Gang – va da trei reprezentaţii ale spectacolului «Visul unei nopţi de vară», la Teatrul de Comedie (miercuri, joi şi vineri, de la orele 19, la Sala Radu Beligan).

21
/06
/16

BUCUREȘTIUL DE TOTDEAUNA Cu mai bine de 200 de ani în urmă, Dâmboviţa era o apă capricioasă, năvalnică şi care, la vreme de ploaie repede inunda cele 17 hectare ocupate acum de parcul Cişmigiu.

21
/06
/16

"Filmul „Poziția copilului”, , regizat de Călin Netzer, a fost foarte tulburător pentru mine. E un film despre întreaga noastră societate, despre cum ieșim dintr-un fel de a trăi și intrăm în altul, ceea ce pentru unii oameni e imposibil. A fost o onoare să fac parte din juriul care a hotărât premiul pentru acest film." - Tim Robbins

21
/06
/16

"2084 e mai dur decât Supunere, descriind un adevărat totalitarism religios.” - Michel Houellebecq. Miercuri, 22 iunie, ora 19.00, iubitorii de carte sunt aşteptaţi la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară dedicată romanului "2084. Sfârşitul lumii", de Boualem Sansal, distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015.

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Miercuri, 22 iunie, Teodora Enache îşi va lansa cel de-al doilea album în cadrul unui concert ce va avea loc în clubul Tribute. Preţurile biletelor pentru concertul din din Tribute sunt curpinse între 58 şi 95 lei (în funcţie de loc)

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

19
/06
/16

Când este vorba de Albania și prin cadru apare și generalul Anghel Iordănescu, în minte îmi vine automat un autor și o carte și dacă nu zic măcar asta, vorba lui Florin Piersic, nu mai zic nimic. „Generalul armatei moarte” este cartea și Ismail Kadare este omul care a plămădit-o. Povestea este excepțională și din câte îmi amintesc am relatat-o pe scurt în acest colț minunat de univers al internetului.

18
/06
/16

Kevin De Bruyne. Fotbalist de 55 milioane de lire. Sterline. Căci atât a scos din teşcherea Manchester City pentru a-l readuce în Premier League, anul trecut, după un minisejur catastrofal la Chelsea, în 2014. În sezonul recent încheiat a bifat 41 de apariţii sub comanda lui Pellegrini, în toate competiţiile, şi a înscris de 16 ori. Un scoresheet decent, însă de la el se doreşte mai mult.