„Steaua fără nume” în deschiderea stagiunii la Teatrul Național din Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/steaua-fara-nume-in-deschiderea-stagiunii-la-teatrul-national-din-timisoara/

Noua stagiune deschide sălile de spectacole ale Teatrului Naţional din Timişoara şi le transformă într-un spaţiu de regăsire individuală, de întâlnire şi de comunicare, în universul evoluţiei şi al sănătăţii sociale şi spirituale.

Un articol de Liliana Matei|9 septembrie 2018

Teatrul Național începe stagiunea 2018 – 2019 marți, 11 septembrie, de la ora 19, cu cel mai jucat titlu al ultimilor ani –  M-am hotărât să devin prost după Martin Page, spectacol care a depășit reprezentația cu numărul 100. „M-am hotărât să devin prost”, în lectura Antonellei Cornici,  descrie, într-o suită de povești grave, cu haz, eforturile pe care trebuie să le facă un tânăr mult prea deștept pentru a „învăța” empatia, iar distribuția, alcătuită din Călin Stanciu jr, Victor Manovici, Victoria Rusu, Mălina Manovici și Alina Chelba, reunește câțiva dintre cei mai iubiți actori ai Timișoarei. Următoarele reprezentații sunt programate miercuri, 12 septembrie și joi, 13 septembrie, la Studio „Uțu Strugari”, care își așteaptă publicul în noua sa configurație.

„Pe mâine” de Mihaela Iancu, un spectacol intrat de curând în repertoriul Teatrului Național, reprezintă un fascinant tur de forță al actriței Iuliana Crăescu, într-un one-woman show care poartă  spectatorii într-un labirint al celor mai profunde, al celor mai intime emoții. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”.

Duminică, 16 septembrie, la Sala Mare, cu începere de la ora 19, publicul este invitat să îl urmărească pe celebrul – și atât de actualul – Gogu, în comedia „Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, regia Ion-Ardeal Ieremia.  Spectatorii vor avea ocazia să afle care mai este locul, rolul, puterea sentimentelor într-o lume ce pare condusă de orice altceva, și, dincolo de homericul hohot de râs al inconfundabilei comedii a lui Teodor Mazilu vor putea să constate cât de „Gogu”, de „Ortansa”, de „Emilian” sau de „Clementina” sunt cei care  ocupă titlurile știrilor de azi. Actorii care fac posibilă această întâlnire sunt Ion Rizea, Claudia Ieremia, Cristina König, Raul Bastean, Ana Maria Cojocaru, Romeo Ioan, Mădălina Toderaș, Nicolae Pârvulescu, Flavius Retea și Ștefan Roman.

Cel mai bun spectacol al anului, așa cum l-a declarat UNITER prin premiul decernat, „Rambuku” de Jon Fosse, va reveni pe scena Sălii 2 cu prima reprezentație din această stagiune marți, 18 septembrie, de la ora 19. „Rambuku” este un spectacol despre felurile în care dragostea  supraviețuiește istoriei, materiei, vieții înseși, la intersecția dintre cuvânt și tăcere, dintre mișcare și nemișcare, dintre spațiu și timp. Spectacolul, semnat de regizorul Mihai Măniuțiu, îi aduce în fața publicului pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea și Andrea Gavriliu (care semnează și coregrafia), acestora alăturându-li-se actorii Ada Dumitru, Adrian Loghin, Alexandru Ioan Pântea, Ana Negrescu, Andreea Giurgiu, Bianca Pintea, Ciprian Valea, Eugen Curelici, Eva Maria Danciu, Ioana Repciuc, Ionuț Iova, Mario Valdelvira Garcia, Raul Lăzărescu, Roxana Fânață, Sebastian Vâlcea, Ștefania Misăilă și Vlad Cireșan.

O altă atracție a acestui septembrie teatral al Naționalului o reprezintă premiera spectacolului „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, programată joi, 20 septembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”. Fermecătoarea poveste despre speranță și despre dragostea care-ar fi putut să fie este spusă de foarte proaspeții actori Alexandra Măcean, Patricia Gavril, Andrei Chifu, Andrei Zgăbaia, Claudiu Surmei, Alexandru Pîntea, Dumitrița Afanasii, Denisa Jivan, Antonia Deak și Claudiu Patcău, absolvenți ai secției de teatru a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara. Acest spectacol continuă un demers început cu mai mulți ani în urmă, prin care Teatrul Național sprijină și promovează actorii debutanți, în repertoriul Naționalului aflându-se și în prezent spectacole realizate de-a lungul timpului cu tineri absolvenți (Un Romeo și o Julieta – un scandal urban, Dawn wayetc.).

Nu în ultimul rând, actrița Roberta Popa Ionescu dă întâlnire publicului la Studio „Uțu Strugari”, vineri, 28 septembrie, în one-woman show-ul Mata Hari, pe un text de Crista Bilciu, un spectacol-document care are incontestabila calitate de a încapsula biografia și emoțiile unuia dintre cele mai fascinante personaje ale istoriei secolului trecut.

Finalul lunii septembrie marchează participarea Teatrului Național din Timișoara la prestigiosul festival internațional de teatru MESS, Sarajevo. Festivalul Internațional de Teatru MESS are o tradiție de peste 5 decenii și găzduiește în fiecare an cele mai marcante spectacole și personalități. În acest context, directorul artistic al festivalului, regizorul italian Giorgio Ursini, a selecționat spectacolul „Rambuku”, programat în festival duminică, 30 septembrie.

05
/03
/15

O lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu vor fi organizate pe 12 martie, la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, unde autorului i se va înmâna, pe 11 martie, prestigiosul Premiu al Cărţii pentru Înţelegere Europeană al Oraşului Leipzig pentru anul 2015.

05
/03
/15

CRONICĂ DE CARTE Apărută recent în limba română la editura UNATC Press, „Note despre cinematograf” a lui Robert Bresson este la fel ca stilul filmelor marelui şi neîncadrabilului cineast: suplă, austeră, fără ornamente inutile şi mereu în căutarea esenţei cinematografului.

05
/03
/15

Expoziția „Cymatics: când sunetul întâlnește materia” pregătită de Nasui collection & gallery la București se compune în patru faze, fiecare corespunzând cu diferite abordări în cercetare ale lui Gabriel Kelemen: desen, sculptură, digigraphie și video.

05
/03
/15

Cea mai importantă rețea de librării fondată înainte de ’ 89, care a supraviețuit cu succes după Revoluție: în prezent, Compania de Librării București (CLB) numără 46 de spații comerciale, răspândite unitar în toate cele 6 sectoare ale capitalei.

05
/03
/15

Costumele personajelor principale din filmul “AFERIM!”, regizat de Radu Jude, pot fi văzute începând de astăzi la AFI Palace Cotroceni din București (strada Vasile Milea nr 4). Realizate de designerul Dana Păpăruz, costumele reproduc în totalitate straiele secolului XIX.

05
/03
/15

Documentarul "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, va fi proiectat în premieră nord-americană la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Tribeca de la New York, în secţiunea Viewpoints, care, anul acesta, se concentrează pe tema identităţii.

05
/03
/15

Zilele Femeii Cineast, un eveniment realizat anul acesta în colaborare cu Ambasada Belgiei și Uniunea Cineaștilor din România, va avea loc în perioada 6-8 martie, la Cinema Studio, în București,.

05
/03
/15

L-am întâlnit pe Otto la un vernisaj... pură întâmplare. S-a apropiat timid şi m-a întrebat dacă poate trimite un portofoliu pe adresa galeriei mele. Nimic din prezenţa tânărului aflat în faţa mea nu trăda forţa şi determinarea cu care pictează, pofta cu care caută subiecte şi relaxarea cu care îşi expune lucrările.

04
/03
/15

Clipe de viaţă 2015 - un spectacol-eveniment al destăinuirilor, în unică reprezentaţie, ce reuneşte renumiţi artişti ai scenei, artişti care conving cu sufletul că teatrul înseamnă mai mult decât metodă, muncă şi talent. Luni, 23 martie, de la ora 19.30, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Studio.

04
/03
/15

Duminică, 29 martie, începând cu ora 19.00, la Sala Radio, violonistul Remus Azoiței și pianistele Mara Dobrescu și Diana Ionescu vor cânta la cea de-a II-a ediție a evenimentului „Suflet în culori” – concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

04
/03
/15

Întotdeauna am crezut că numai bărbaţii pot scrie scenarii pentru filmele de ficţiune cu secvenţe erotice, dar m-am convins că femeile au mai multă imaginaţie. Curiozitatea mea impulsivă m-a împins spre sala de cinematograf, ca să înţeleg de ce isteria succesului unei banale cărţi cu subiect erotic, scrisă de o femeie, a acaparat mintea omului de rând, şi între timp a devenit film de mare succes.

04
/03
/15

Angela Gheorghiu, cea mai strălucitoare și mai recunoscută soprană la nivel mondial, debutează mâine pe scena Operei din Viena în rolul Charlotte, din opera ”Werther”, de Jules Massenet. Spectacolul va avea numai trei reprezentații - toate vândute deja integral.

04
/03
/15

CRONICĂ DE FILM A venit fără avertisment și riscă să ia pe nepregătite o bună parte a publicului. Și asta pentru că „Aferim!”, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude, nu este deloc reconstituirea istorică la care se vor fi așteptat unii.