Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare, expus la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad
https://www.ziarulmetropolis.ro/stindardul-liturgic-al-lui-stefan-cel-mare-expus-la-muzeul-vasile-parvan-din-barlad/

Expoziţia „Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare”, care celebrează victoria voievodului român în lupta de la Podul Înalt, din 10 ianuarie 1475, va fi vernisată la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, duminică, de la ora 11.30, informează un comunicat. În deschiderea evenimentului organizat de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), […]

Un articol de Andrada Văsii|11 ianuarie 2013

Expoziţia „Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare”, care celebrează victoria voievodului român în lupta de la Podul Înalt, din 10 ianuarie 1475, va fi vernisată la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, duminică, de la ora 11.30, informează un comunicat.

În deschiderea evenimentului organizat de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în colaborare cu Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, vor lua cuvântul Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR, profesorul Mircea Mamalaucă şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Vaslui.

Expoziţia celebrează victoria domnitorului Ştefan cel Mare în bătălia de la Podul Înalt, Vaslui, din 10 ianuarie 1475, împotriva armatei otomane, în fruntea căreia se afla Suleiman Paşa.

Stimulaţi de interesul arătat de publicul din România, dar şi din afara graniţelor, pentru această excepţională broderie, Muzeul Naţional de Istorie a României doreşte să ofere posibilitatea cât mai multor iubitori de istorie, dar şi de artă de a o admira.

Astfel, stindardul a mai fost expus în ţară, în locuri pline de istorie, la muzeele din Ploieşti, Târgovişte, Piatra Neamţ, Iaşi, dar şi în Republica Moldova, la Chişinău.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 13 ianuarie – 2 februarie 2013.

 

 

Sursa: Mediafax

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.