Strălucire barocă la Palatul Brukenthal din Avrig
https://www.ziarulmetropolis.ro/stralucire-baroca-la-palatul-brukenthal-din-avrig/

La sfârşitul săptămânii, Avrigul a găzduit cea de-a cincea ediţie a Festivalului „Toamna barocă la Avrig”, la Palatul Brukenthal.

Un articol de Elena Simion|9 octombrie 2013

La sfârșitul săptămânii, Avrigul a găzduit cea de-a cincea ediție a Festivalului „Toamna barocă”, la Palatul Brukenthal.

Într-o zi frumoasă de toamnă, oraşul aflat la poalele munților înzăpeziți a fost vizitat de personaje de epocă care au participat la evenimentele desfășurate în grădinile reședintei de vară de pe vremuri a guvernatorului Transilvaniei, Baronul Samuel von Brukenthal.

Palatul Brukenthal din Avrig – giuvaer al barocului transilvănean

Palatul Brukenthal este un giuvaer istoric al barocului transilvănean, fiind singurul ansamblu baroc din Transilvania de Sud care a rezistat vremii şi intemperiilor. Căzut în uitare după închiderea sanatoriului care a funcționat aici din 1908, palatul înconjurat de grădini liniștitoare a fost redeschis în 2011.

Administrația orășenească, Fundația Samuel von Brunkenthal și alți parteneri încearcă de atunci să redea ansamblului farmecul din alte vremuri, așa cum și-ar fi dorit baronul Brukenthal. El și-a construit în Avrig un mic paradis, începând cu anul 1756.

Locul era destinat grădinăritului, relaxării, dar trebuia să fie și grădină botanică. Orangeria din parc a fost refăcută, iar parcul își va recăpăta fântânile frumoase de odinioară. Marea provocare este restaurarea palatului baroc, a cărui structură s-a deteriorat în anii în care a fost nefolosit.

Cultura poposește în grădinile de la Palatul Brukenthal

Ziua de sărbătoare a început în sala de festivităţi a Orangeriei de la Palatul Brukenthal cu dezbaterea publică „Identitate prin cultură”, organizată în cadrul proiectului „CultTour – Patrimoniul cultural ca punct de interes major în dezvoltarea turismului sustenabil”, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Transnaţional de Cooperare în Sud-Estul Europei, proiect al cărui lider este oraşul Avrig.

palatul brukenthal

Reprezentanții administrației și specialiștii au prezentat proiectul gândit pentru a readuce strălucirea barocă palatului de inspirație vieneză, unul din siturile pilot „CultTour”.

O demonstrație de dresaj canin oferită de Centrul chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu a animat grădina de la Palatul Brukenthal. Câinii polițiști au încântat spectatorii de toate vârstele, salvând domnițele atacate sau ostaticii, căutând stupefiante, capturând hoții, dar și prin exercițiile făcute pentru public. Iubitorii patrupedelor s-au putut fotografia la final alături de cei cinci câini şi de instructorii lor.

Promovarea artei a fost unul dintre obiectivele festivalului. În restaurantul palatului a avut loc vernisajul expoziției de acuarele a pictoriței avrigene Lia Tomuș. Lucrările sale se remarcă prin naturalețe și culoare, iar iubitorii de artă le pot vedea și în săptămânile următoare.

Mai apoi, sala de festivităţi a Orangeriei a găzduit vernisajul Salonului Naţional de Artă Plastică „Arts & Wine”, cu lucrări inspirate de licoarea bahică, aparținând mai multor pictori. Oenologul Claudiu Porumb a prezentat publicului mai multe soiuri de vinuri românești și internaționale aduse pentru degustare.

Copiii au fost încântați de spectacolul ecvestru oferit de jocheii Hergheliei Matieș din Zona Turistică „Valea Avrigului”, mai ales că la final au avut ocazia să fie plimbați pe cai. Tot pentru ei, dar și pentru cei mari, grupele de elevi ai cunoscutei școli „Forever Dance” din Sibiu au prezentat mai multe stiluri de dans de societate.

palatul brukenthal

Muzica a răsunat în sala de festivități întreaga seară. Concertul baroc susținut de ansamblul baroc „Flauto Dolce”, a fost urmat de recitalul corului „Camerrata Vocalis” condus de prof. Mihaela Lepindea. Artiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu (care s-au remarcat și în cadrul Festivalului George Enescu”) au ridicat publicul în picioare după concert de pian la patru mâini.

Sosirea nopții a fost celebrată printr-un spectacol de foc (și cu foc) ținut de sibienii de la „Crispus”, iar Nony Borsan, pianist și solist vocal, a deschis balul baroc. Sala s-a umplut de baroni și baronese, conți și contese, marchizi și machize, de prin toate colțurile tării, dar și din străinătate. Au intrat cu bucurie, purtând ținute pline de eleganță și de strălucire, iar dansul a fost pornit de membrii Ansamblului Folcloric „Purtata Avrigului”.

Festivalul „Toamnă barocă la Avrig“ a fost organizat de Consiliul Local şi Primăria oraşului Avrig, Biblioteca Orăşenească Avrig, Centrul de Informare Turistică Avrig, Consiliul Judeţean Sibiu, în parteneriat cu Fundaţia Samuel von Brukenthal şi Asociaţia „Prietenii Avrigului“.

Din program:

11:00 – Expoziție cu vânzare “Handmade Art” la standurile amenajate în gradină
13:30 – Dresaj canin Centrul chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu
14:30 – Vernisaj de pictură – Lia Tomuș
15:00 – Vernisajul „Arts & Wine”
– Degustare de vinuri opere românești și internaționale prezentate de către oenologul Claudiu Porumb
16:00 – Herghelia Matieș – spectacol ecvestru
17:00 – Forever Dance – dans de societate
18:00 – Flauto Dolce – concert baroc
19:00 – Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu -concert de pian la patru mâini
20:00 – Crispus – spectacol cu foc
20:35 – Camerrata Vocalis – concert cor
21:00 – Bal la Palat – ținută barocă obligatorie
– în deschiderea balului – concert Nony Borsan

Fotografii de la „Toamnă barocă la Avrig” de la Palatul Brukenthal – Elena Simion

 

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.